-----------------------------------
Mavriche Adrian
23 Aug 2012 19:38

Pot coexista doua planete pe aceiasi orbita?
Va salut,
As dori si eu un raspuns serios la intrebarea din titlu.
Un raspuns cu argumente stiintifice, nu "dupa ureche".
A incercat cineva sa faca calcule?
Cu stima,
A.M.

MrMxyzptlk
23 Aug 2012 19:51


Pe baze teoriei numite Klemperer rosette (nu stiu daca are nume in RO)  2 nu prea este posibil, insa 4 da, sau mai multe atat timp cat se schimba masa planetelor gen: grea-usor-grea-usor. O alta teorie ar fii obiecte pe punctele lagraniene, insa pe aceste puncte pot exista numai obiecte semnificativ mai usoare decat obiectele care creaza aceste puncte (de exemplu Soarele - Pamantul). Pamantul are un asteroid in punctul L4, numit 2010Tk7 si a fost descoperit de Wise. 

Wikipedia are explicatii in detaliu si la Klemperer rosette si la punctele lagraniene.

---

Completare: pe punctul L3, care este in paralel pe cealalta parte a Soarelui de exemplu nu poate sa exista o planeta sora la Pamant din cauza efectelor gravitationale de la Venus, si din cauza ca orbitei eliptice a Pamantului, punctul L3 este unda deosebit de instabila, deci teoriile sci-fi ca exista o planeta sora acolo la Pamant sunt atat: sci-fi

Mavriche Adrian
23 Aug 2012 22:51


Multumesc de raspuns, dar vroiam sa stiu daca poate exista un sistem simplu (un soare si doua planete de acelasi fel si cu aceiasi viteza de rotatie).Excludem punctele de echilibru (Lagraniene).
Cu stima, 
A.M.

MrMxyzptlk
23 Aug 2012 23:24


Nu cred ca exista un raspuns absolut afirmativ sau negativ. Daca dam credibilitate teoriei "Theia" exista posibilitatea ca chiar Pamantul avea o planeta sora pe aceeasi orbita. Se spune ca in teorie raspunsul este afirmativ, insa nu prea exista un sistem perfect in balanta, de aceea o astfel de posibilitate mai mult ca sigur se va sfarsii in coliziunea celor doua planete cu timpul. Poate ca exista posibilitatea sa exista paralel pentru mult timp insa mai tarziu sau mai devreme va exista coliziune, un eveniment cum in teorie a fost ciocnirea dintre Pamant si Theia, care a dat nastere la Luna. Sa asteptam sa mai dea si altcineva cu parerea, eu am fost si sunt fscinant de aceasta tema, insa niciodata nu am vazut o dicutie, un articol, care sa trateze tema ca o certitudine sigura.

nobody
23 Aug 2012 23:41


Aceste sisteme teoretice sunt in echilibru instabil. Orice perturbatie va modifica orbitele.

Orbitele reale sunt eliptice iar planetele nu au viteza constanta pe orbita.

Michel Ardan
08 Mai 2013 01:32


Pot coexista doua planete pe aceiasi orbita?

în urma rezoluției U.A.I. din 2006, conform definiției planetei, NU. 

Răspunsul pare curios, însă pentru ca un corp să fie considerat planetă trebuie să-și fi clarificat ( eliberat ) orbita de alte corpuri, sau altfel spus, să rămână unicul "stăpân" al orbitei.

In the end stages of planet formation, a planet will have "cleared the neighbourhood" of its own orbital zone, meaning it has become gravitationally dominant, and there are no other bodies of comparable size other than its own satellites or those otherwise under its gravitational influence. A large body which meets the other criteria for a planet but has not cleared its neighbourhood is classified as a dwarf planet.


http://en.wikipedia.org/wiki/Clearing_the_neighbourhood

Așadar, începând din 2006, acest lucru este absolut imposibil, chiar și doar, d.p.d.v. semantic.
Dacă s-ar întâmpla ca pentru o anumită perioadă de timp două corpuri să împartă aceeași orbită, ele s-ar numi planete pitce.