-----------------------------------
jimao22
27 Aug 2012 20:23

Masca Bahtinov sau Carey cu fire
Salut,
Aduc in atentia voastra o chestie foarte interesanta pe care am gasit-o rasfoind internetul.
E vorba de masca Bahtinov (sau Carey - la alegere) facuta din fire, puse ca si o urzeala de razboi de tesut, avand desigur inclinatiile corespunzatoare.
De ce e buna?
Fiindca atunci cand se face focusarea folosind o masca, dar printr-un filtru H-alpha de exemplu, cantitatea de lumina ce trece prin filtru este foarte mica si este foarte greu de urmarit pozitia corecta a razelor. 
Pentru a putea face focalizarea intr-o astfel de situatie, trebuie lasati timpi de expunere mari (1) intre care sa faceti reglajul focuserului (pierdere mare de timp) sau se mareste cantitatea de lumina ce trece prin masca (2), adica o faci cu fire, asa cum va spuneam mai devreme.  
Pozele sunt concludente, sper.

ursamajor
28 Aug 2012 09:41


N-o vinzi? :mrgreen: 
Bravo, interesant!

jimao22
28 Aug 2012 11:37


Masca asta nu e facuta de mine, doar am pus pozele gasite pe net. Am sa fac si eu  una fiindca m-am lovit de problema asta. Ideea este grozava si am vrut sa vi-o arat si voua.

jimao22
28 Aug 2012 11:38


[ de sters - am postat de doua ori din greseala ]

sabin fota
28 Aug 2012 16:19


http://sevenastronomy.blogspot.ro/2011/04/masca-bahtinov.html

jimao22
28 Aug 2012 17:31


Salut Sabin,
Poza ta de pe blog arata foarte clar ce vroiam sa spun. Acolo este o expunere la Vega de 30", ca sa iasa asa de clara.
Eu am avut urmatoarea situatie: am facut niste expuneri la Elephnat Trunk Nebula (unde mai imi trebuie niste expuneri pana sa vi le arat). Expunerile le-am facut in narrow-band. Ca sa refac focusarea intre expuneri sau intre filtre, m-am dus la cea mai apropiata stea mare din Cefeu - Alderamin (cu magnitudinea in jur de 2.5 ) ca sa focalizez cu Bahtinov. Ca sa vad cat de cat ceva, trebuia sa fac expuneri de 20-30'' la bin 2 sau 3. Dupa ce vedeam cum sta treaba, miscam de focuser si faceam alta expunere - si uite asa pierdeam si 10 minute pretioase ca sa refocusez.
Ma gandesc, vazand pozele, ca sistemul cu fire aduce un plus substantial de fotoni si permite astfel timpi de expunere semnificativ micsorati si imagini pentru focalizare mult imbunatatite. 
Este o problema reala cu care m-am confruntat, i-am gasit solutia, vi-am aratat-o si voua si o sa aplic rezolvarea gasita musai.
Cand o sa am un pic de timp sa lucrez la ea o sa va arat si rezultatele mele personale.

sabin fota
28 Aug 2012 19:04


Cristi, este obligatorie masca, vezi ca in articolul de pe blog am un link catre un programel care iti calculeaza dimensiunile mastii in functie de optica ta
fa-ti una cat mai repede ca este nepretuita, si altceva daca ai posibilitatea de live-view, dai un zoom mare pe stea si se vad spik-urile de la masca, asta ca sa nu mai pierzi timpul cu expunerile
spor!

LE: cred si eu ca aia cu fire este mai permisiva, fa-ti una cu fire  :P

jimao22
28 Aug 2012 20:38


Pai am deja masca Bahtinov, Sabine, si pentru refractor si am avut si pentru reflector. Acum nu-mi mai trebuie la reflector fiindca am motofocus cu SELETEK si fac focalizarea automat cu MaximDL (o sa incep si cu FocusMax cat de curand).
Ideea era sa-mi mai fac una cu fire, ideea mi se pare exceptionala.
Si in alta ordine de idei, la CCD nu exista "live-view" ca sa focusezi altfel decat cum va spusei.

@ursamajor - dupa ce mi-o fac pe cea cu fire, daca vrei, ti-o dau tie pe cea pe care o am acum. E pentru tub de 80 diametru. Probabil ca sa se potriveasca perfect pe luneta ta, ar trebui sa faci o reductie dintr-un material usor. Daca imi iese bine cea cu fire si vrei una d-asta "custom made" , atunci trebuie sa scoti ceva parale din buzunar.

ursamajor
28 Aug 2012 20:40


Vorbim. :wink:

mflorian
28 Aug 2012 21:18


Masca asta nu e facuta de mine, doar am pus pozele gasite pe net. Am sa fac si eu  una fiindca m-am lovit de problema asta. Ideea este grozava si am vrut sa vi-o arat si voua.&#536;i eu mi-am făcut o mască după &#537;ablonul generat aici: http://astrojargon.net/MaskGenerator.aspx
Este func&#539;ională, dar, a&#537;a cum spuneai &#537;i tu, pentru stele cu magnitudine ceva mai mică, reglajul este destul de preten&#539;ios. A&#537;a că merită încercată &#537;i varianta cu fire.

jimao22
03 Sep 2012 16:27


M-am apucat de mastile cu fire (voi face doua - si una Bahtinov si una Carey).
Ca sa iasa ceva impecabil, am procedat in felul urmator:
- am facut proiectul mastii intr-un program de grafica 2D
- am folosit desenul ca sa-l "printez" la cutter-plotter pe un film autoadeziv (masca de sablare)
- urmeaza sa lipesc mastile astfel create pe o tabla de aluminiu, ca sa am in primul si in primul rand pozitia exacta pentru gaurile prin care vor trece firele. Firele utilizate vor fi nylon de pescuit, cu grosimea de maxim 1 mm (diametrul gaurilor din tabla).
Mastile sunt ambele facute pentru luneta de 80mm si distanta intre fire este de 3mm (pe verticala intre firele orizontale la Bahtinov).

Pun deocamdata desenele si realizarea practica a mastilor care vor fi lipite pe tabla de aluminiu. Pe masura ce inaintez, va arat si celelalte faze ale constructiei.

jimao22
03 Sep 2012 23:56


Am luat o foaie de aluminiu de 0.8 mm de la Bricostore si am lipit mastile pe ea, am punctat in locurile precise date de sablon si am gaurit cu un spiral de 1,5mm, dupa care am scos masca si folia protectoare de pe tabla de aluminiu si am rectificat gaurile cu un spiral mai mare pe ambele fete ale tablei.
Problema o sa fie cand o sa trebuiasca sa decupez inelul la interior, fara sa-l deformez sau stric. Dupa decupajul interior se va face cel exterior care e simplu, se face cu o foarfeca de tabla.

nobody
04 Sep 2012 00:08


Frumos ar fi sa precizezi si sursa imaginilor: http://njstargazer.org/Bahtinov.asp

jimao22
04 Sep 2012 00:16


Am gasit ideea, mi-a placut si am pastrat pozele. 
Daca ma puneai sa gasesc din nou pagina unde am gasit asta, nu as mai fi stiut. Am spus insa tot timpul ca pozele de la inceput nu-mi apartin si in topic vreau sa prezint varianta mea, asa ca asta fac. Daca ai venit tu cu completarea, foarte bine.

nobody
04 Sep 2012 04:34


Pai tocmai asta era problema ca ai spus ca imaginile nu-ti apartin. :lol: 
Doar doream sa vad ce spune si autorul, dar ... ia-l de unde nu-i.

O completare: http://njstargazer.org/Focusing.asp

Inca una: http://www.astrophotogallery.org/member-galleries/p6344-string-bahtinov-mask.html

Spor !

sabin fota
04 Sep 2012 08:37


Cristi, ma intereseaza cum ai calculat pentru masca Carey pentru ca as vrea sa imi fac si eu pentru refractorul de 90 mm

jimao22
04 Sep 2012 20:32


Da-mi datele pe pm si ti-o proiectez eu.

bavaria
05 Sep 2012 10:06


eu am gasit asta, poate ajuta

http://astrojargon.net/MaskGenerator.aspx

valy
05 Sep 2012 11:31


Dupa asta am facut si eu Bahtinovul, am generat poza, am printat pe un carton si dupa aceea am taiat cu cutterul.

jimao22
06 Sep 2012 07:32


Sabin se referea la o masca tip Carey ci fire. Link-ul ala nu e de ajutor. Cititi cu atentie topicul.

sabin fota
06 Sep 2012 08:07


cristi vezi ca ai PM

valy
06 Sep 2012 14:17


La Carey firele nu au aceeasi inclinare ca si la Bahtinov?

jimao22
10 Sep 2012 22:51


Azi am continuat lucrul la masca Carey (scuzati inerenta cacofonie, o sa mai fie pe ici, pe colo).
Am cumparat panze de traforaj special pentru taiat metalul - sunt tip "0" (zero) si se gasesc la OBI. O pungulita cu 10 panze costa 15 lei.
Avand astea la dispozitie, am inceput sa tai in aluminiu zona interioara a inelului si apoi am taiat tot asa si zona exterioara. De asemenea, am pus sablonul pe cornierul de aluminiu 10x10 mm ca sa trasez gaurile, am gaurit cornierul si am decupat aripa negaurita in zona de trecere a luminii (vezi pozele), dupa care am gaurit cornierul si inelul din tabla de aluminiu ca sa le asamblez impreuna.
Ansamblul mi s-a parut destul de fragil si in ideea in care urma sa tes firele, este foarte probabil ca inelul s-ar fi deformat puternic.
Asa ca, intamplarea mi-a scos in cale o bucata de compozit (ca tot se vorbeste de asa ceva pe aici) folosit la placarile de fatade - tip ALUCOBOND. Este un material compus din doua foite de aluminiu intre care este un start de plastic destul de moale. Bucata gasita avea vreo 1 m lungime cu 10 cm latime, ceea ce o facea perfecta scopului meu.
Deci, folosind de data asta primul inel de aluminiu pe post de sablon, am reluat lucrul pe o bucata de alucobond de 100x100 mm, pe care l-am prelucrat de data asta in 30'.
Intr-una din poze vedeti si reductia pe care m-am gandit sa o folosesc - o bucata de plastic de la o scurgere de pardoseala. Mai trebuie prelucrata si probabil ca daca gasesc ceva mai potrivit cu cotele lunetei mele, voi folosi altceva la final.
Ideea e ca trebuie gasit orice merge sau ar putea sa mearga - imaginatia e singura piedica.

Urmeaza sa pun firele (probabil maine).

jimao22
11 Sep 2012 20:32


Am terminat masca Carey cu fire.
Firul utilizat este un fir de pescuit mai gros, de culoare aproape neagra. Faptul ca am schimbat inelul de la tabla de aluminiu de 0.8 la compozit a fost benefic, fiindca am putut intinde firul fara probleme cand l-am tesut prin gauri. 
Aspectul final e ok, acum urmeaza si testele practice. Din pacate vremea se strica in zilele urmatoare si sunt si eu destul de obosit sa mai pierd o noapte in perioada urmatoare. 
Intre timp o sa fac si masca Bahtinov cu fire (nu o sa va mai plictisesc cu detaliile, e aceeasi treaba practic) si cand vor fi ambele gata si cerul va permite, o sa fac niste teste comparative pe care o sa le prezint aici.

mflorian
11 Sep 2012 20:39


Sînt foarte curios cît de eficientă este, comparativ cu varianta clasică, decupată.

jimao22
11 Sep 2012 20:49


Eu am si una decupata, facuta destul de bine zic eu. 
O prima observatie (pe langa evidentul castig de luminozitate) este faptul ca liniile sunt riguros paralele si perfect drepte, ceea ce s-ar traduce printr-o imagine pentru focalizare foarte corecta. Cel putin asa sper sa fie.
Am o mica retinere relativ la densitatea de linii - e posibil sa fie cam mica - dat fiind faptul ca liniile sunt subtiri. 
Dar sa nu anticipam...

jimao22
17 Sep 2012 01:04


Azi am terminat si masca Bahtinov cu fire. A fost mai dificil de facut decat Carey si a fost bine ca le-am facut in ordinea asta. A iesit binisor, se putea si mai bine.
Acum urmeaza sa fac reductiile definitive la ambele, ca sa le pot monta usor pe luneta iar apoi urmeaza testele comparative, cum prind vreme buna.

sabin fota
18 Sep 2012 17:51


Ii multumesc lui Cristi pentru suport si ca m-a ajutat sa imi construiesc si eu o masca Carrey cu fire (de mult vroiam sa fac una dar nu am gasit suportul necesar).
Singura mea modificare, pentru ca sa o pot transporta mai usor a fost sistemul de prindere de refractor.
Eu am taiat un cerc mai mare si din el i-am facut 4 suporti cu care se prinde de luneta, am renuntat la reductie.

LE: nu am mai folosit intaritorul pentru masca, tabla pe care o am este destul de solida si nu s-a deformat

ursamajor
18 Sep 2012 17:57


Se pot face ni&#537;te teste fotografice in, out &#537;i focus? Mă bate-un gând.

sabin fota
18 Sep 2012 18:16


Se poate face ni&#537;te teste fotografice in, out &#537;i focus? Mă bate-un gând.
diseara este senin sau cel putin asa se anunta si vreau sa fac niste teste sa vedem ce poama a iesit si o sa le pun aci sa ne dumirim de rezultate :)

ursamajor
18 Sep 2012 18:17


Scuzele mele pentru dezacord: ini&#539;ial am vrut să scriu "se poate face un test..."  :mrgreen:

OK, sunt numai ochi...

sabin fota
18 Sep 2012 21:16


masca se comporta foarte bine, maine incarc pozele, si am facut si in comparatie cu celelalte masti

jimao22
18 Sep 2012 22:05


La noi au fost oarece nori si nu am iesit inca, poate maine.

jimao22
18 Sep 2012 22:05


[iar mi-a facut-o telefonul asta, a trimis mesajul de doua ori - scuze!]

sabin fota
18 Sep 2012 22:26


Gata, am rezultatele.
Test, 30", ISO 800, din oras

Concluziile testelor:
1.Desi focusarea cu mastile Bahtinov si Hartman arata ca s-a ajuns in focus, masca Carrey cu fire ne arata clar ca focusul nu a fost atins.
2.Masca Carrey este mult mai exacta decat celelalte doua.
3.Merita sa va faceti una :)

jimao22
18 Sep 2012 23:27


Am citit undeva ca daca s-ar da note de la 1 la 10 diverselor metode de focusare, masca Hartman ar lua 5, Bahtinov 8-8,5, Carrey 9 si doar focusarea cu camera avand  criteriul FWHD sau  similar ar lua 10.

sabin fota
18 Sep 2012 23:32


Am citit undeva ca daca s-ar da note de la 1 la 10 diverselor metode de focusare, masca Hartman ar lua 5, Bahtinov 8-8,5, Carrey 9 si doar focusarea cu camera avand  criteriul FWHD sau  similar ar lua 10.
sunt curios de rezultatele tale, mai ales ca ai Bahtinov cu fire

jimao22
19 Sep 2012 23:46


In seara asta am profitat de vremea frumoasa si am iesit sa fac testele promise, mai ales ca eram si eu extrem de curios de rezultate, iar apoi sa fac niste expuneri in OIII pentru Vlad, caruia ii ramasesem dator.
Deci, sa incepem cu inceputul.
Am mers la o stea de magnitudine 2.22 (Alphecca din Corona Borealis). Am ales asa ceva fiindca atunci cand focalizezi pe o stea apropiata campului pe care vrei sa-l fotografiezi, nu ai mereu ocazia sa ai o stea puternica in apropiere. In plus, o stea mai slaba imi va da ocazia sa vad diferentele mai bine.

jimao22
20 Sep 2012 00:00


Au urmat testele cu filtrul clar, tot la bin 2x2, folosind pe rand mastile - vechea masca Bahtinov, Bahtinov cu fire si Carrey cu fire iar la sfarsit o expunere de doar 0.5 secunde cu Bahtinov-ul cu fire.
Despre masca Carrey nu stiu ce sa spun deocamdata, testul nu a fost concludent pentru mine, fiindca pattern-ul nu s-a potrivit cu ce stiam ca trebuie sa fie. S-ar putea sa trebuiasca o mai mare acuratete la montajul ei (cred ca stiu unde sa intervin).

jimao22
20 Sep 2012 00:06


Urmatorul test a fost foarte important. L-am facut cu filtrul H-alpha, care retine multa lumina si de la care a plecat nemultumirea mea legata de focusarea cu masca Bahtinov, asa cum am scris la inceputul topicului.
Rezultatele au fost mult peste asteptari, asa cum se vede din poze.
Am plecat de la o expunere de 10 sec cu Bahtinov clasic, am marit expunerea la 30 sec cu aceeasi masca,

jimao22
20 Sep 2012 00:12


Ultimul test a fost facut cu filtrul SII, care pare a fi si mai restrictiv decat H-alpha. 
La 5 secunde, Bahtinov-ul clasic este inutilizabil prin filtrul asta.

jimao22
20 Sep 2012 00:16


Si in final, doua expuneri la bin 1x1. Este mai bine sa faci focalizarea la bin 1 fiindca precizia este mai mare, din cauza rezolutiei, dar acest fapt este in contradictie cu iluminarea senzorului.
Iata ca masca cu fire rezolva aceasta problema.

jimao22
21 Sep 2012 10:17


Va spuneam ca am niste retineri vis-a-vis de executia mastii Carrey. Forma razelor trebuie sa arate ca in imaginea de mai jos, ori dupa cum se vede in poza cu focusul mastii Carrey, atat la mine cat si la Sabin, forma este diferita - este simetrica fata de centru dar anti-simetrica dupa o axa.

Tot in atasament aveti si o poza cu masca Bahtinov clasica folosita in experimentarile de mai sus.
Daca este cineva interesat de ea, o ofer cu placere, nu mai am nevoie de ea.

mflorian
21 Sep 2012 11:17


Forma razelor trebuie sa arate ca in imaginea de mai jos, ori dupa cum se vede in poza cu focusul mastii Carrey, atat la mine cat si la Sabin, forma este diferita - este simetrica fata de centru dar anti-simetrica dupa o axa.S-ar putea ca principiul măștii Carrey să solicite precizie mult mai mare în execuție (unghiuri, paralelism, toleranțe), comparativ cu Bahtinov.

jimao22
21 Sep 2012 11:35


Exact !

mflorian
21 Sep 2012 14:19


La masca Carey, fantele din cadranele I și IV au unghiuri de 5°, respectiv 355° iar fantele din cadranele II și III au unghiuri de 186° respectiv 174°. De aici și decalajul dintre brațe pe imaginea rezultată. Dar tot de aici și dificultatea de a realiza manual masca. Cu un CNC ar fi floare la ureche.

valy
21 Sep 2012 14:32


Faci designul intr-un soft, tiparesti pe hartie la scara si tai/gauresti dupa model. N-o sa-ti iasa ca la CNC dar pe aproape.

Experimentele si concluziile cred ca sunt foarte utile, multumim.

jimao22
21 Sep 2012 17:45


La masca Carey, fantele din cadranele I și IV au unghiuri de 5°, respectiv 355° iar fantele din cadranele II și III au unghiuri de 186° respectiv 174°. De aici și decalajul dintre brațe pe imaginea rezultată. Dar tot de aici și dificultatea de a realiza manual masca. Cu un CNC ar fi floare la ureche.

Gresit.

Nu este atat de important unghiul cat diferenta intre unghiurile celor 2 semicercuri. Asta trebuie sa fie de 2-3 grade (dupa cum vezi, la mine este de +-10 grade versus +-13 grade, in design-ul original era +-10 grade versus +-12 grade). Daca diferenta e mai mare, se vede mai bine pana spre centrul stelei si parerea mea este ca poti centra mai bine in focus.

Problema executiei iarasi nu se pune, daca citesti cu atentie topicul (din nou), ai sa vezi ca masca este facuta intr-un soft de proiectare 2D si tiparita pe cutter-plotter, precizia fiind maxima, iar gaurile le-am dat precis.

Asa cum arata imaginea, problema este de la montaj si de la datul gaurilor de prindere al acelei piese din cornier prelucrat si gaurit prin care trec toate firele. Daca este un pic doar descentrata, asa ca in imaginea urmatoare, atunci firele vor fi aproape aliniate dupa o diagonala (ROSU) si cu diferenta unghiulara marita dupa cealalta (VERDE). Sper ca se intelege suficient de bine ce am vrut sa spun din desenul atasat.

Se pare ca aceeasi greseala am facut-o si eu si Sabin. Se repara relativ usor, sper doar sa o fac fara sa scot firele.

Cam asta este cu topicul asta, am rezolvat toate problemele, sper sa va fie de folos si voua pe cat imi va fi mie.

Numai bine.

sabin fota
21 Sep 2012 19:00


sa-mi spui cum rezolvi problema, am vazut si eu ca imaginea nu seamana cu cea standard, nu stiu daca acum poate fi folosita

mflorian
21 Sep 2012 21:10


Gresit.
Nu văd ce este greșit în cele afirmate de mine. Eu am găsit (tot pe net, ca și tine) un alt model, cu unghiuruile pe care le-am menționat.
Și intenția mea nu era să îți critic soluția construcțivă, ci doar să fac o remarcă generală relativ la precizia de execuție, care pare că trebuie să fie mult mai mare la Carey decît la Bahtinov. Fapt pe care l-ai constatat și tu, de altfel.

valy
02 Oct 2012 00:30


http://www.njnoordhoek.com/?p=290

sabin fota
12 Apr 2013 00:03


am reu&#537;it să repar masca Carrey &#537;i mi-a făcut &#537;i un Bahtinov....nepre&#539;uite.
http://sevenastronomy.blogspot.ro/2013/04/focusul-rezolvat.html

Marius.Maciu
23 Feb 2016 14:55


Daca la un newton de 150/1200 la care oglinda principala este de 150mm dar diametrul tubului este de 180mm iar masca Bahtinov generata la link-ul respectiv are 150mm sa merg cu ea mai departe sau sa refac una de 180mm daca atat e apertura tubului si astfel sa intre mai multa lumina? Masca trebuie sa fie cat oglinda pricipala chiar daca tubul e mai larg?

valy
23 Feb 2016 14:58


O faci cat diametrul oglinzii.