-----------------------------------
real32
11 Sep 2012 10:12

Linia nodurilor lunare
Dupa cum se stie nodurile lunare (punctele unde traiectoria Lunii intersecteaza planul eclipticii) au o miscare de regresie cu o prioada de 18.6 ani. Exista cumva referinte despre pozitia acestor noduri, spre exemplu fata de directia periheliu-afeliu?

UFO
12 Sep 2012 18:57


desigur ca exista, dar toate se raporteaza la punctul vernal  - gamma. originea a cam tuturor sistemelor de coordonate ceresti.

daca doresti sa raportezi pozitia la apside, trebuie sa faci o scadere din cele doua pozitii raportate la punctul vernal - elementul comun.

real32
13 Sep 2012 11:47


Multumesc. Din pacate nu reusesc sa gasesc decat niste date astrologice despre miscarea de regresie a nodurilor lunare. Precesia perigeului este mult mai bine documentata.

ozn
14 Dec 2012 08:37


Retrogradarea nodurilor planetare este mult mai lenta, fatza de dinamica lunara. Poate Mercur sa te surprinda un pic. Dar,.. nu esti Einstein.  (am glumit - relatia dintre relativitate si gravitatie ... ) 

Ai reusit sa iti creezi imaginea respectiva ? Imi place subiectul.

real32
27 Dec 2012 23:24


Da, cred ca subiectul ar putea fi interesant. Regresia nodurilor lunare determina componenta principala a miscarii de nutatie a Pamantului.

In the case of the Earth, the principal sources of tidal force are the Sun and Moon, which continuously change location relative to each other and thus cause nutation in Earth's axis. The largest component of Earth's nutation has a period of 18.6 years, the same as that of the precession of the Moon's orbital nodes.

Este interesant ca nodurile lunare (care se afla oricum in planul ecliptic) se regasesc si in planul ecuatorial in apropierea punctelor vernal si autumnal. Din punct de vedere astrologic - se pot gasi usor cateva tabele - aceasta s-ar traduce prin ascendent (sau descendent) in Berbec (sau Balanta).