-----------------------------------
BMB
11 Sep 2012 11:16

IMPACT pe Jupiter !!
Acum mai putin de o zi (10 Septembrie ora 11:35 UT) a avut loc un impact al unui corp meteoric cu atmosfera planetei Jupiter. 
Stirea ar fi aici deocamdata:
http://spaceweather.com/

Din cate imi dau seama impactul a fost unul destul de important, comparat cu altele din anii trecuti.
De aceea e foarte posibil sa lase si o urma evidenta (pata intuencata) in zilele urmatoare. Aceasta urma o sa poarte cel mai probabil numele "Racine's Impact scar" (dupa numele celui care l-a observat primul: Dan Peterson Racine).

Asa ca mesajul/topicul asta se vrea un "call" pentru Cristi, Flavius, O Stanescu, si altii ce fac imagini la Jupiter pentru a colecta in zilele urmatoare aspecte ale planetei si eventual pentru a le trimite apoi la ALPO Japan si in alte locuri. Nu de alta dar de aceasta data imaginile noastre ar avea si ceva importanta stiintifica.

O oportunitate pentru a surprinde locul imapctului se prezinta chiar maine dimineata, incepand cu ora 06:00 t.l., iar prognoza meteo e in general buna. 

Spor la imagini si seeing cat mai bun !
Max

dcristi
12 Sep 2012 08:41


Nu vad nimic acolo unde ar trebui sa fie locul impactului. Poate trebuie sa mai treaca ceva timp.
Iata o imagine prelucrata rapid.
Ora: 6:31 tlr

valy
12 Sep 2012 11:05


Conform cu linkul asta http://www.cloudynights.com/ubbthreads/attachments/5415505-impactcomparison.gif ar trebui sa fie prin zona marcata. Am gasit si clipul http://www.flickr.com/photos/19299984@N08/7976507568

BMB
12 Sep 2012 13:02


Da, frumoasa imagine Cristi.
Momentan nu e vizibil eventualul nor, asa cum se vede si la ALPO Japan:
http://alpo-j.asahikawa-med.ac.jp/kk12/j120911z.htm

Poate in zilele urmatoare...
Max

Andi
12 Sep 2012 15:17


Și dacă nu este impact?

Flavius
12 Sep 2012 17:06


Frumoasa imaginea!
Sunt sanse foarte mari ca impactul sa nu fi lasat nici o urma vizibila, s-a mai intamplat si prin 2010 cred cu un flash de aceeasi durata.
Ca sa se vada de aici o urma tre sa fie un impact major.

valy
12 Sep 2012 17:10


Flashul de la ce a (ar fi) provenit?

Flavius
12 Sep 2012 17:17


Cand obiectul (probabil un meteorit sau cometa f. mica) a intrat ins straturile superioare ale atmosferei la o viteza foarte mare si s-a ars/dezintegrat. Cel putin asa cred.

Doru Dragan
12 Sep 2012 17:23


Și dacă nu este impact?
Flashul de la ce a (ar fi) provenit?
R: Un fenomen intern. Jupiter este o planeta gigant a sistemului solar, are o atmosfera turbulenta (extrem) si e dea dreptul de mirare ca nu se petrec chestii si mai ciudate si mai dese.

valy
12 Sep 2012 17:40


In orice caz a fost foarte scurta si foarte stralucitoare, cel putin asa apare pe film.
http://news.nationalgeographic.com/news/2012/09/120911-jupiter-amateur-astronomy-science-peterson-hall/

ursamajor
12 Sep 2012 17:43


A fost pixelu' albastru. :wink:

valy
12 Sep 2012 17:46


Nu mai tine treaba ca era camera mono. Pana la confirmarea color trebuie sa vina cu alta scuza.

ursamajor
12 Sep 2012 17:49


Păi ă&#537;tia te fac să vezi &#537;i b&w-ul în culori, bre. :mrgreen:

UFO
12 Sep 2012 19:46


eu inca astept o explicatie privind disparitia benzilor .. http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/20may_loststripe/

in cazul de mai sus eu "votez" pentru un impact.

ursamajor
12 Sep 2012 19:56


La câ&#539;i "ochi" sunt îndrepta&#539;i spre Jupânu', cred că ar fi identificat posibilul intrus care ar fi produs un impact a&#537;a important. A&#537;a că, merg pe mâna unui fenomen de scurtă durată (gen descărcare electrostatică).
Se zice că centurile dispar &#537;i reapar periodic la 10-15 ani. Fiind un gigant gazos, cred că mecanica fluidelor poate explica ce se-ntâmplă pe-acolo, neexistând substrat solid care să împră&#537;tie mi&#537;cările fluidelor. De exemplu, persisten&#539;a Marii Pete Ro&#537;ii de sute de ani.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Atmosfera_lui_Jupiter

UFO
12 Sep 2012 20:08


interesant ce ai spus, ursamajor, sunt curios ce corpuri au fost asociate impacturilor trecute, din ultimii 2 ani, la cati "ochi" sunt atintiti spre Jupiter.

BMB
13 Sep 2012 00:47


Mai oamenilor...
Cititi si voi, da-ti un google si dupa aceea veniti cu pareri. 
La CERN a fost inventat acum cateva zeci de ani un lucru aparent mic pentru ei, dar foarte mare pentru Omenire: Internetul. Ceva mai tarziu a aparut si Search-ul.

In Search se pot scrie cuvinte gen "comet/asteroid/impact/Jupiter/observed/telescope/amateurs/Wesley's impact scar/astronomy"

Se observa deja de ani buni flash-uri asociate cu asteroizi/comete interactionand cu atmosfera planetei Jupiter, ori flash-uri pe Luna (corpuri meteorice mai mici ce-i drept).
Nu credeam ca mai e cazul de lamuriri in cadrul acestui topic in categoria Astrofotografie Avansati...

Deci, ca sa elucidam o parte din mister: cu Jupiter a "interactionat" un corp meteoric (asteroid sau cometa, la alegere). (punct)

Max

UFO
13 Sep 2012 00:50


max, cu amatorii e mai greu


stim ca e impact.

BMB
13 Sep 2012 00:58


ufo2, sper ca ti-ai dat seama la ce ma refeream cu "topicul Astrofotografie avansati"?
Are legatura directa cu titlul, adica se presupune ca cine scrie/adauga imagini aici si stie cate ceva despre subiectul fotografiat/in cauza. 
Sper ca am fost clar si nu e intels gresit mesajul anterior. Evident ca nu ma referam la toti cei ce au scris in acest topic ;)

Max

UFO
13 Sep 2012 01:06


max, stai lin, nu sunt o bere in fatza unui observator astronomic pe timp de iarna, -adica stiu ce zic. am 20 de ani de experienta din care vorbesc. Incepand de la tanita in sus. sau in jos. ala e impact.

UFO
13 Sep 2012 01:17


aia e poza de impact. ca iar ma enervez. toata ziua si toata nopatea/

BMB
13 Sep 2012 01:33


ufo2, acum ca stiu cu cine vorbesc, stiu ca ai cei 20 "de la Observator" ca sa zic asa. 
Baga mare si adu argumentele necesare cand e nevoie, pentru ca suntem multi cu nevoi intr-ale cunoasterii. 

Multe mesaje/idei sunt intelese si apoi transmise gresit pentru ca unii cunoscatori intr-ale problemei respective nu intra in discutii si demonteaza ceea ce pleaca de la bun inceput pe picior gresit.
Si nu e mai enerva ;) Viata-i scurta.

Max

UFO
13 Sep 2012 01:36


mai baieti ala e impact. 


deja vorbesc cu cativa din stAte, si din europa, de la mpc deci e impactor pe jupiter.A fost ? o fi fost. s ane raspunda ursamajor":

ursamajor
13 Sep 2012 06:57


Ce să-&#539;i mai răspund, măi, la 20 de ani ai tăi de experien&#539;ă? De fapt, la ce colerice reac&#539;ii ai...
Ideea e că un impact ce a generat un asemenea "flash", cum s-a văzut în filmule&#539;ul ăla, probabil ar fi lăsat urme cum au făcut-o fragmentele din Shoemaker-Levi9.

Doru Dragan
13 Sep 2012 07:30


"Crede în cei care caută adevărul. Îndoie&#537;te-te de cei care l-au găsit." -André Gide

Nu exista date suficiente ca sa poata fi sustinuta cu fermitate ipoteza impactului. Lipsa unor semne persistente dupa o rotatie la locul aparitiei fenomenului naste indoieli. Eu am vazut urmele lasate de Shoemaker&#8211;Levy.

ursamajor
13 Sep 2012 07:36


În plus, "flash-ul" a durat, conform spuselor amicului cu captura, cca. 1,5-2s. Cam pu&#539;in pentru un "impact" a&#537;a important precum acela probabil ce a generat flash-ul.
Pu&#539;ină circumspec&#539;ie n-a stricat nimănui. Iar să te iei doar după ni&#537;te comentarii de pe Youtube e numai bun de pus în topicul cu "astrocalipsa"... deschis tot de experimentatul nostru coleg ufo2.

valy
13 Sep 2012 10:32


Poate a ars in straturile (foarte) superioare ca sa apuce sa lase urme. Insa flashul a fost destul de "strident", cel putin asa apare in film.
Ar mai fi fulgere http://en.wikipedia.org/wiki/File:Jupiter_lightnings.jpg
Altii zic ca a fost flare de la un satelit, adica sa fi fost un obiect intre pamant si jupiter. Pana la urma cate persoane au vazut evenimentul, pe CN e unul vizual si unul a filmat.

ursamajor
13 Sep 2012 11:13


Poate a ars in straturile (foarte) superioare ca sa apuce sa lase urme. Insa flashul a fost destul de "strident", cel putin asa apare in film.

Ai zis și tu: la cât de mare a fost străfulgerarea, greu de crezut că a ars ca un gaz, doar în straturile superioare.

Altii zic ca a fost flare de la un satelit, adica sa fi fost un obiect intre pamant si jupiter. Pana la urma cate persoane au vazut evenimentul, pe CN e unul vizual si unul a filmat.

Posibil, dacă erau din două case (maximum sate) vecine tipii. Altfel, intervine eroarea de paralaxă și cum Jupânul e așa mic, e lesne de înțeles că n-ar mai fi fost reflexia în același loc.

cmatei
13 Sep 2012 11:32


@ursamajor: deci comentariile de pe youtube sunt ridicole, dar sa scoti din burta "estimari" despre cat de mare ar trebui sa fie flash-ul, cat sa dureze si ce urme sa lase, asta e perfect rezonabil! :-)

Link din prima pagina spaceweather, sa nu-l obosim pe google: http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/09sep_jovianfireballs/

ursamajor
13 Sep 2012 11:41


Nu m-ai înțeles, eu am zis că la cât de mare (nu poți nega că e o scânteie) s-a văzut flashul în filmuleț (deși durata a fost cam mică), ar fi trebuit să arate și urmă de impact. Zic și eu, nu dau cu parul.

Andi
14 Sep 2012 09:00


Imaginile nu respectă efectul de perspectivă; locația este foarte aproape de discul planetei, dar arată ca și cum ar fi în centrul lui.
Imaginile cu luminile apărute îmi par cunoscute, le-am mai văzut undeva legat de fizică, interferometrie, laseri ... .
Mai vedem.

Doru Dragan
14 Sep 2012 21:05


Incerc sa postez o animatie care se repeta indefinit pentru a usura o eventuala incercare de analiza.
Mie mi se pare destul de ciudata. Are o simetrie ca si cum impactul s-ar fi produs sud-nord (cel putin ciudat). Are o coronita de "stropi" (si mai ciudat). Va las pe voi sa mai analizati.

BMB
14 Sep 2012 21:28


Desi stiu ca cei ce fac des imagini la planete stiu despre efectele observabile in acest filmulet, o sa incerc o explicatie rapida si simpla a "ciudatului" flash:
Turbulenta atmosferica + difractie = efect. 
Se observa foarte usor intr-o noapte cu turbulenta mare chiar si vizual la puteri mari pe o stea de magnitudine intre +2 si +6, la cele mai stralucitoare efectul se pierde in lumina puternica (glare-ul ei) iar la cele mai slabe este mult prea putin evident. 
De altfel se observa clar ca turbulenta nu era de neglijat in filmuletul autorului...

Max

nobody
14 Sep 2012 21:53


Si mie mi se pare doar un punct foarte luminos inconjurat de efecte de refractie/difractie.

cmatei
14 Sep 2012 21:59


Adica, asa: http://www.damianpeach.com/pickering.htm

Doru Dragan
15 Sep 2012 08:48


Desi stiu ca cei care se ocupa cu adevarat de astrofoto planetara au habar despre ceea ce spun, o sa-mi calc totusi pe inima :) : Turbulentele atmosferice dau nastere la niste imagini "tulburate" in care cercurile de difractie sunt "amestecate" random asa cum se vede si in link-ul trimis de cmatei. Doar turbulentele atmosferice nu prea pot sa explice aparitia semicercului "nordic" si simetria lui. Eu am postat imaginea nu pentru ca sa obtin o "explicatie rapida si simpla". Ma asteptam la o explicatie indelung gandita si daca se poate mai complexa.

valy
15 Sep 2012 13:51


Asimetria aia mare apare doar la mijlocul filmului, la maximul stralucirii, posibil turbulente in tub, decolimare, seeing mai ciudat. In rest franjurii par uniform distribuiti. La expuneri similare eu nu vad satelitii lui jupiter, deci probabil ca scanteia sa fi fost foarte stralucitoare, pare comparabila cu cea din 2010: http://www.spaceweather.com/swpod2010/04jun10/wesley_composite.jpg?PHPSESSID=163hq44317opdnguirn3hfgjv3
Probabil pentru lucrurile simple nu e neaparat nevoie de "o explicatie indelung gandita si daca se poate mai complexa" :).

nobody
15 Sep 2012 14:52


Aberatiile optice precum seeing-ul, coma, curentii din tub sunt asimetrice.
semicercul "nordic" si simetria lui" ?
Simetrie fata de ce ?

BMB
15 Sep 2012 17:29


Cred ca au fost raspunse toate intrebarile legate de ce ar putea sa fie acel flash. De la valy la nobody la cmatei, toate linkurile trimise si explicatiile date cred ca sunt mai mult ca suficiente pentru orice alte nelamuriri legate de locatia si natura flash-ului, asa ca nu mai e nevoie de o explicatie lunga si detaliata pentru...nimic.
Cum norul de praf se incapataneaza sa apara, propun oprirea acestui topic ce nu a dus decat la cateva discutii off-axis de lamurire (din pacate), dar si la o imagine excelenta din partea lui Cristi (din fericire).

Asteptam urmatorul impact.
Max