-----------------------------------
Alexandru Rautu
08 Dec 2006 00:34

Sfârșitul Fizicei
Ideea de a descrie limitele fizicii a reprezentat o adevarata provocare. In fiecare zi, portalurile de informatii specifice de pe Internet abunda in prezentarea a noi si noi articole stiintifice, rapoarte privitoare la experimente, modele stranii sau teorii indraznete, ce imping frontierele acestei discipline dincolo de ceea ce ne-am fi putut imagina cu o seara inainte, cand am inchis calculatorul si ne-am deconectat de la retea. O intreaga serie de aplicatii patrunde dinspre laboratoarele de cercetare spre un nou tip de industrie, atenta sa speculeze si sa incorporeze cele mai marunte gaselnite tehnologice in productia curenta. 

 In ultimele secole fizica a evoluat atat de mult reusind sa unifice diferite ramuri ale acestei stiinte, ramuri care pana atunci erau considerate total diferite. Toate aceste unificari au sugerat faptul ca ar exista o ecuatie fundamentala care sa explice totul. Acesta misterioasa ecuatie este "visul lui Einstein" si a multor fiziceni, acela de a unifica intreaga fizica. 

 Am deschis acest topic ca urmare a unei afirmatii celebre si viu disputata,
afirmatie a lui Stephen Hawking, conform careia avem una din doua sanse ca in urmatoarele doua decenii umanitatea (a se citi comunitatea stiintifica) sa intre in posesia unei teorii unificate complete. Stephen Hawking tot face aceasta apreciere referitoare la elaborarea unei teorii unificate a fizicii in urmatorii 20 de ani, de vreo doua decenii si mai bine incoace, cel putin de la discursul inaugural sustinut cu ocazia atribuirii Catedrei de profesor de matematica la Cambridge, in 1980, dar teoria tot n-a aparut ...

 Va reprezenta sfarsitul fizicei acesta teorie ? Va fi ea elaborata in urmatorii 50 de ani ?

 :!: In urmatoarele mesaje am adaugat afirmatii ale unor foarte cunoscuti fiziceni in privinta unui "sfarsit al fizicei" ...

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 00:35


Tom Kibble, de la Colegiul Imperial din Londra: &#8222;Eu cred ca avem 50% sanse sa gasim, in urmatorii 20 de ani, o teorie unificata a campului completa, capabila sa descrie toate fortele si particulele fundamentale. Dar ma opun cu tarie ideii conform careia asta va insemna sfarsitul fizicii teoretice- acesta este un mit reductionist&#8220;.

Alexandru Rautu


Michio Kaku: &#8222;teoria superstringurilor este teoria unificata completa - theory of everything - sau un nimic - theory of nothing - nu exista cale de mijloc. Dar, chiar si in cazul fericit in care superstringurile vor avea succes, situatia va fi asemanatoare jocului de sah - degeaba stim regulile, asta nu ne face mari maestri. Vor putea trece secole pana ce vom epuiza toate implicatiile si aplicatiile unei astfel de teorii unificate complete&#8220;.

Alexandru Rautu


Gerard &#8216;t Hooft, laureat al premiului Nobel: &#8222;Desi cred ca este de imaginat o teorie finala integratoare, suntem inca la multe generatii departare de ea&#8220;.

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 00:36


Luciano Maiani, director general al CERN: &#8222;fizica nu este ca un fel de catarare pe Everest. Seamana mai degraba cu incercarea de a-l atinge pe zero absolut. Pe masura ce te apropii de scopul demersului tau, noi clase de fenomene isi fac aparitia, solicitand un efort suplimentar pentru intelegerea lor. Experimentele aflate in desfasurare in domeniul fizicii particulelor investigheaza scala Fermi &#8211; la energii echivalente cu de 200 de ori masa protonului - si stim ca noi fenomene - precum, poate, supersimetria - trebuie sa apara la energii de zece ori mai mari. Gravitatia cuantica, pe de alta parte, nu va deveni testabila decat cand vom atinge scala Planck, adica de 1019 ori masa protonului. &#171;Predictia&#187; lui Hawking se bazeaza pe ideea ca nimic nu se va intampla intre aceste doua limite si ca toate se vor aranja de la sine, daca putem uni gravitatia cu teoria cuantica, printr-un efort pur teoretic. Parerea mea este ca acest scenariu este departe de a fi dovedit si chiar departe de a fi admisibil&#8220;.

Alexandru Rautu


Eugene Parker: &#8222;Ideea ca, prin mazgalirea ultimei ecuatii de camp, fizica va ajunge la capat este naiva pana la extrem. In 1885, de exemplu, Maxwell completa ecuatia campului electromagnetic prin adaugarea termenului deplasarii electrice in legea lui Ampère. Acesta a reprezentat inceputul electromagnetismului, nu sfarsitul lui. Cand Schrödinger si Dirac au scris ecuatia undei in mecanica cuantica, acesta a fost inceputul fizicii cuantice, nu sfarsitul ei. Cand Einstein a scris ecuatiile relativitatii generalizate acesta a fost inceputul teoriei moderne a gravitatiei si a cosmologiei contemporane, nu sfarsitul ei. Ati prins ideea!&#8220;.

Alexandru Rautu


Chris Quigg de la Fermilab concluzioneaza cel mai frumos :) : &#8222;nu stiu ce sa spun despre sfarsitul fizicii, dar sper ca se intrevede macar sfarsitul predictiilor stupide facute de fizicienii teoreticieni&#8220;.

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 00:47


Eu cred ca avem sub 10% sanse de a elabora o teorie unificatoare ... si nici de cum acesta nu ar reprezenta un sfarsit al fizicei ci un nou inceput ... o noua oportunitate de a duce tehnologia spre "extrem" si sa cream lucruri pe care nici nu am putea sa ne le imaginam ... si continui sa cred ca afirmatia lui Chris Quigg e cea mai tare :D si are si dreptate pe de o parte  :P

IACOB DUMITRU
08 Dec 2006 08:46


Rautu, o adevarată Teorie Unificatoare ar reprezenta cu siguranță un nou început al Fizicii.  Spiritul nostru resimte cel mai mult necesitatea acestei teorii revoluționare.  

Eu cred că  trebuie să punem în discuție șansele mentalului uman de a prelua această nouă teorie și nu șansele de a fi elaborată.  

Gândește-te, majoritatea se așteaptă că această nouă teorie să exceleze în formule matematice salvatoare. Adevărul este că această nouă teorie va trebui să reprezinte în primul rând un cumul de idei salvatoare.

Este omul de știință pregătit să includă în lumea fizicii moderne ca elemente de bază cumulul de idei?

Este Fizica pregătită să nu mai respingă așa-zisele argumente Filosofice (ideile)?

Doru Dragan
08 Dec 2006 13:31


Se poate domu' Iacob? Tocmai dumneavoastra, de la care ma asteptam mai mult! Pai unde sunt aproximarile secventiale? Pai aproximarile secventiale au o finalitate? Eu cred ca o teorie a Marii Unificari nu va insemna un nou inceput ci un sfarsit (hmmm ... e cam tot aia :? ) 
Adica mai pe scurt, parerea mea este ca nu poate exista! Pentru ca exista limite ale cunoasterii.

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 14:27


 Spiritul nostru resimte cel mai mult necesitatea acestei teorii revoluționare.
mda ... asta e ceea ce ne defineste ca oamenii, acel spirit de cercetaror, un "cautator" al misterilor lumii ... iar o teorie unificatoare va sublinia pe deplin puterea ratiunii umane ...
Eu cred că  trebuie să punem în discuție șansele mentalului uman de a prelua această nouă teorie și nu șansele de a fi elaborată.

Gândește-te, majoritatea se așteaptă că această nouă teorie să exceleze în formule matematice salvatoare. Adevărul este că această nouă teorie va trebui să reprezinte în primul rând un cumul de idei salvatoare.

Este omul de știință pregătit să includă în lumea fizicii moderne ca elemente de bază cumulul de idei?
Cred ca stiu la ce va referiti ... asta e unul din motivele pentru care am si spus ca avem sub 10% sanse de a elabora o teorie unificatoare in urmatorii 50 de ani. Momentan omul nu este pregatit si nici nu va fi pregatit chiar daca cineva va veni cu acesta teorie, v-or trebuie sa treaca multe decenii ca teoria sa fie recunoscuta ca "theory of everything", supusa multor teste experimentale ( acesta idee mi-a dat de gandit cu ceea ce se intampla acuma cu "String Theory"; teoretic acesta teorie este complet unificata, dar ca sa fie considerata de lumea stiintifica o teorie a fizicei este nevoie de acel raspuns din partea fizicei experimentale, raspuns care intarzie sa apara de vreo 2 decenii incoace).

Forever_Man
08 Dec 2006 14:42


Mie imi pare rau ca teoria stringurilor nu e acceptata. De ce au nevoie de atatea dovezi experimentale ? Oricum teoria explica atat de multe lucruri. Si cum ar vrea cei care cer dovezi experimentale, sa se puna in evidenta stringurile care sunt atat de mici, sau universurile paralele ? Cum sa putem acum sa plecam in alte universuri ?

Cu toate ca am putea gasi intr-o zi, o teorie care sa para unificatoare nu vom putea stii niciodata daca chiar este. Structurile ar putea fi infinite, si nu am putea sa le descoperim niciodata.
Citisem o carte despre geometriile neeuclidiene, si ce am aflat acolo m-a impresionat. Nu numai ca geometria euclidiana e un caz particular al celei neeuclidiene, dar si aceasta la randul ei e un caz particular din geometria proiectiva, care si ea tot caz particular este. Si astfel fiecare geometrie este o parte cu anumite proprietati. Nu stiu daca s-a ajuns la capat, dar ma gandesc ca se poate continua asa la infinit. La fel si cu lumea.

Forever_Man
08 Dec 2006 14:55


Eu am votat pentru 75% pentru ca ma incred in posibilitatea SETI de a descoperi viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, si atunci totul s-ar putea schimba total.

IACOB DUMITRU
08 Dec 2006 15:11


Domnule Dragon, nu știu dacă ați observat, dar aici era pusă în discuție o posibilă Teorie Unificatoare.  Această teorie nu are nimic în comun cu ideea de limită a cunoașterii.  Cred că la mijloc este o mare confuzie.

Pe scurt, Teoria Unificatoare trebuie să ne spună pe șleau și convingător (cu argumente științifice) care este cauza unică a tuturor interacțiilor.  Restul deducțiilor pot fi considerate &#8222;floare la ureche&#8221;.

Teoria stringurilor nu poate fi considerată nici pe departe o teorie unificatoare, nu ne spune mai nimic despre cauza unică a tuturor interacțiilor.  O teorie unificatoare este confirmată de orice experiment din natură.  

Cât despre aproximările secvențiale și finalitatea lor, încercați să vă uitați oriunde în jurul dumneavoastră.  Încercați să vedeți de ce acest comportament ne conduce la logaritm natural din 2pi ca și constantă fizică și mai ales încercați să descoperiți care este legătura dintre această constantă și constanta ce ne &#8222;aliniază&#8221; toate planetele (constanta lui Bode).

Am glumit desigur, sau poate nu.

Doru Dragan
08 Dec 2006 16:50


 Spiritul nostru resimte cel mai mult necesitatea acestei teorii revoluționare.
mda ... asta e ceea ce ne defineste ca oamenii, acel spirit de cercetaror, un "cautator" al misterilor lumii ... iar o teorie unificatoare va sublinia pe deplin puterea ratiunii umane ...
Iar absenta acestei teorii va sublinia pe deplin slabiciunea ratiunii umane. Nu sunt un tip foarte religios dar ingamfarea este cea mai rea meteahna a spiritului uman. 
Nu exista o cauza unica a tuturor interactiilor sau daca exista aceasta ne este inaccesibila noua. "Legea lui Bode", ln(4*ATN(1)), numarul de aur etc. sunt "concluzii" la care a ajuns NATURA dupa miliarde de ani de "studiu". 
NIMIC nu se va schimba TOTAL. Cate CEVA se va schimba PARTIAL. :D

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 16:53


Mie imi pare rau ca teoria stringurilor nu e acceptata. De ce au nevoie de atatea dovezi experimentale ? Oricum teoria explica atat de multe lucruri.
Teoria corzilor este foarte mediatizata si atrage foarte multi tinerii fiziceni, cam 70% din ei merg cu "String Theory" poate chiar mai multi. Din pacate ceea ce spui tu nu prea cred ca-i adevarat, ea fiind acceptata de un numar destul de mare de oamenii de stiinta. Dar pt ca ea sa fie considerata o parte a fizicei e nevoie de dovezi experimentale, altfel nu e fizica, e metafizica, e filozofie ... pana la Einstein sa zicem cam toata fizica era construita in felul urmator: pe baza experimntelor, sau observatilor se construiau modele care sa descrie fenomenul respectiv, bineinteles se faceam si speculatii dar erau mult mai putine. Newton si toata mecanica lui a fost conceputa avand categoric in vedere partea experimentala ( un exemplu asa aleatoriu este sa zicem, echivalenta masei inertiale cu cele ale masei "grele", lucru pe care la facut Newton experimental ); in cazul lui Maxwell teoria electromagnetica nu ar fi putut fi luata ca o teorie unificatoare fara  experimentele lui Hertz ... si lista poate continua ... Einstein e singurul care a procedat invers si a reusit  sa obtina o teorie care descrie lumea atat de bine ( o fi avand noroc sau geniu mai putin conteza ), dar important e ca a putut fi testata experimental, si din acesta cauza este astazi unul dintre cei mai mari fiziceni a tuturor timpurilor ... teoria corzilor cu siguranta necesita o testare experimentala.  
Intradevar teoria ar explica atatea lucruri interesante, lucruri care poate depasesc si Science Fiction-ul, dar ea trebuie sa fi adevarata, si nu putem demonstara asta decat experimental. Ai spus ceva foarte interesant:
cum ar vrea cei care cer dovezi experimentale, sa se puna in evidenta stringurile care sunt atat de mici, sau universurile paralele ?
In primul rand teoria asta prezinta acea proprietate de supersimetrie, deci asta ar insemna sa se gaseasca noi particule elementare, pe care sustinatorii acestei teorii spera sa fie gasite in noul accelerator de particule din Elvetia, care o sa apara la anu ( sau nu stiu cand exact, cel putin in urmatorii 2-3 ani ). Iar cu lumile paralele exista si aici posibilitate, aceea de a gasi aceea "super cautata" particula, adica gravitonul. Ce spune teoria string-urilor despre acesta particula, particula purtatoare a interactiunii gravitationale, e ca ea poate sa se plimbe liber prin toate universurile paralele, adica dintr-un brane  in altul ( celelalte particule purtatoare fiind inchise in propriul lor univers, motiv pt care din acesta cauza gravitatia este o forta atat de slaba comparativ cu celelalte ) . O posibila descoperire a gravitonlui ar fi aceia de a gasi o particula care pur si simplu dispare instant din detectoare, motiv fiind ca particula ar ajunge intr-un alt brane.     

Cum sa putem acum sa plecam in alte universuri ?
Am citit nu demult ceva interesant, o posibila inventie care sa folosesca gravitonii in scopul de a comunica cu alte lumii paralele, dar chestiunea este doar teoretica, nebunii create de string-uitori ( s-au cum sa le zic :) )

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 17:32


Iar absenta acestei teorii va sublinia pe deplin slabiciunea ratiunii umane. Nu sunt un tip foarte religios dar ingamfarea este cea mai rea meteahna a spiritului uman. 
hmmm ... e o abortare cam interesanta. Paul Erdős, faimos matematicean a secolui trecut spunea ceva care oarecum mi-a atras atentia. El l-a numit pe Dumnezeu "Supreme Fascist", si la acusat ca pastreaza pentru el cele mai elegante demonstratii matematice pentru el insusi. Din pacate in spiritul fiecarui om se regaseste acel sentiment, mai mult sau mai putin, dar el exista in fiecare dintre noi. Totii dorim sa cunostem acele misterioase ecuatii ale lui Dumnezeu, chiar daca acesta ar insemna chiar o comparatie cu acesta. In filozofie se spune ca vointa omul se gaseste undeva intre nimic si vointa Dumnezeu, adica vointa infinita; dar o data cu evolutia umana acesta vointa  a omului tinde din ce in ce mai mult spre vointa lui Dumnezeu, ajungand sa uitam de Dumnezeu sau chiar sa ne comparam cu el intr-un final, si nu vom accepta niciodata slabiciunea spiritului nostru. Acesta evolutie a omului nu o vad ca o "ingamfare", ci mai degraba un dar maret de la cel care il numim Dumnezeu. 
Suntem doar limitati de legile fizicii, dar asta nu ar insemna ca suntem limitati in descoperirea lor.

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 17:46


Eu am votat pentru 75% pentru ca ma incred in posibilitatea SETI de a descoperi viata extraterestra in urmatorii 20 de ani, si atunci totul s-ar putea schimba total.

Sorry n-am vazut mesajul asta :) ... dintre cate vad eu nu crezi in puterea ratiunii umane, ci crezi m-ai de graba in speranta ca niste extraterestrii amaratzii si obositzii de atata drum pana la noi :), ne-ar ajuta in dezvoltarea tehnologii ... oricum e opinia ta. 

Eu cred ca omul este destul de capabil sa descopere singur marile probleme ale stiintei si sa evolueze din punct de vedere tehnologic peste imaginatia noastra actuala.

Forever_Man
08 Dec 2006 18:00


Da, omul este in masura sa faca multe descoperiri. Chiar sa descopere teoria unificarii. Dar nu stiu daca acest lucru se va intampla in urmatorii 50 de ani. In urmatorii 50 de ani, mai degraba am afla acest raspuns de la extraterestrii.

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 18:09


Da, omul este in masura sa faca multe descoperiri. Chiar sa descopere teoria unificarii. Dar nu stiu daca acest lucru se va intampla in urmatorii 50 de ani. In urmatorii 50 de ani, mai degraba am afla acest raspuns de la extraterestrii.
Eu cred ca nici intr-un mileniu nu o sa gasim viata extraterestra ... pt ca viata  e scumpa si nu o gasesti la tot coltul in univers. Ecuatia lui Drake e stupida pentru ca nu se stie exact inca exactele valori pt acei parametrii, deci aplicabilitatea ei inca nu imi surade.

Abel Cavași
08 Dec 2006 20:04


Dragă Alex. Eu am votat la 75% (dacă n-a fost 100%). Sunt sigur că unificarea Fizicii depinde numai de stabilirea unei legături între mecanică și electromagnetism. Asta înseamnă că trebuie să găsim o legătură între mișcarea mecanică a unui corp și câmpul electromagnetic pe care îl produce această mișcare. Cum încercările mele prefigurează iminența unor noi descoperiri în acest sens (precesia ar produce câmp magnetic, iar nutația câmp electric), era firesc să votez astfel.

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 20:13


Dragă Alex. Eu am votat la 75% (dacă n-a fost 100%). Sunt sigur că unificarea Fizicii depinde numai de stabilirea unei legături între mecanică și electromagnetism. Asta înseamnă că trebuie să găsim o legătură între mișcarea mecanică a unui corp și câmpul electromagnetic pe care îl produce această mișcare. Cum încercările mele prefigurează iminența unor noi descoperiri în acest sens (precesia ar produce câmp magnetic, iar nutația câmp electric), era firesc să votez astfel.
Daca unificarea ar constitui doar o legatura dintre mecanica si electromagnetism atunci unde punetzi celelalte forte: forta nuclera tare si cea slaba ...  :?: OK sa lasam astea la o parte .... cum legati gravitatia de celelate tipuri de campuri ....

Abel Cavași
08 Dec 2006 20:16


Orice forță are o acțiune mecanică, deci un efect mecanic.

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 20:18


Orice forță are o acțiune mecanică, deci un efect mecanic.
Statzi ca nu inteleg! De exemplu cum explicati forta tare ?

P.S. Daca ati detalia putin ar fi super....

Abel Cavași
08 Dec 2006 20:23


Nu cred că este locul potrivit pentru așa ceva. Dacă chiar vrei, deschide un topic separat să vedem ce iese.

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 20:25


Nu cred că este locul potrivit pentru așa ceva. Dacă chiar vrei, deschide un topic separat să vedem ce iese.

OK ... Mai bine il deschidetzi dumneavoastra ... in care sa spunetzi cum vedeti lucrurile si ca sa le lamurim pe indelete ... ok ?

luluvasiliu
08 Dec 2006 20:32


NU ERA 100% 
voi nu vedeti cate s-au facut(descoperit) in ultima 100 de ani fata de restul evolutiei umane???? :shock:

Alexandru Rautu
08 Dec 2006 22:15


NU ERA 100% 
voi nu vedeti cate s-au facut(descoperit) in ultima 100 de ani fata de restul evolutiei umane???? :shock:
hmm.... 100% de unde atata sigurantza   :wink:

IACOB DUMITRU
09 Dec 2006 08:44


Domnul Dragon a spus:

&#8222;Nu sunt un tip foarte religios dar ingamfarea este cea mai rea meteahna a spiritului uman. 
Nu exista o cauza unica a tuturor interactiilor sau daca exista aceasta ne este inaccesibila noua.&#8221;

Eu auzisem că pe români îi caracterizează o altă meteahnă:

&#8220;se cam mănâncă între ei&#8221;.


Neomogenitatea absolută este unica cauză a tuturor interacțiunilor, iar unora le este deja accesibilă această nouă idee.


Abel a spus:

&#8220;Sunt sigur că unificarea Fizicii depinde numai de stabilirea unei legături între mecanică și electromagnetism. Asta înseamnă că trebuie să găsim o legătură între mișcarea mecanică a unui corp și câmpul electromagnetic pe care îl produce această mișcare.&#8221;

Eu cred că ai dreptate 100% în ceea ce spui.

Rautu a spus:

&#8220;Statzi ca nu inteleg! De exemplu cum explicati forta tare ?&#8221;

Abel are din nou dreptate, se impune un nou topic în acest sens, ba chiar mai mult.

Alexandru Rautu
09 Dec 2006 13:48


Abel a spus:

&#8220;Sunt sigur că unificarea Fizicii depinde numai de stabilirea unei legături între mecanică și electromagnetism. Asta înseamnă că trebuie să găsim o legătură între mișcarea mecanică a unui corp și câmpul electromagnetic pe care îl produce această mișcare.&#8221;

Eu cred că ai dreptate 100% în ceea ce spui.

Eu nu cred ca doar o eventuala legatura intre electromagnetism si mecanica ... ar reprezenta acea teorie unificatoare ... oricum este parerea voastra.

zoth
09 Dec 2006 17:10


Ce sanse avem ca-n urmatorii 50 de ani sa avem o teorie unificatoare ?
nu stiu, dar cred ca drumul omului spre teoria marii unificari seamana cu notiunea de limita din matematica. de aceea poate imi si place raspunsul dat de Luciano Maiani.
oricum ar fi, drumul nu se va inchide niciodata!

Alexandru Rautu
10 Dec 2006 23:23


oricum ar fi, drumul nu se va inchide niciodata!
Probabil asa e ... dar ceva imi spune ca intr-un final fizica va "suferi un sfarsit ", iar acest sfarsit nu va reprezenta o stingere a tuturor cercetarilor fizice, ci va constitui o scadere dramatica in randul oamenilor de stiinta asupra cercetarii pur teoretice, acestia indreptandu-si spiritul cercetarii mult mai mult in zona tehnica, crescand simtitor randamentul evolutiei tehnologice ... dar asta numai odata ce vom avem o teorie unificatoare ...

IACOB DUMITRU
11 Dec 2006 09:35


Rautu, aveti deja teoria unificata.

raduM
11 Dec 2006 12:56


Si totusi, Unificarea nu inseamna sfarsitul Fizicei pur si simplu pentru ca fizica e prea incapatanata ca sa admita un sfarsit iar natura prea complexa ca sa nu lanseze noi provocari, chiar cand ne-o fi sfarsitul mai drag.  :wink:

IACOB DUMITRU
11 Dec 2006 13:08


Pentru mine, unificarea înseamna începutul unei noi științe, Fizica.

Doru Dragan
11 Dec 2006 15:41


Mai aveti cam multisor de asteptat. Asteptati frumos la coada, va rog :D

IACOB DUMITRU
11 Dec 2006 16:09


Mă tem că aveți foarte multă dreptate.

Alexandru Rautu
11 Dec 2006 16:51


Rautu, aveti deja teoria unificata.
 :?  :wink:  Da de unde sa am ... statzi poate e pe undeva prin buzunar :D... desi as dori sa vad cu ochii mei o astfel de teorie ...  din pacate nu stiu ce sansa am sa vad o astfel de teorie elaborata. 


Pentru mine, unificarea înseamna începutul unei noi științe, Fizica.

Frumos spus ...  :)

lucia lucia
12 Dec 2006 01:29


 Mai aveti cam multisor de asteptat. Asteptati frumos la coada, va rog :D 

si dupa ce vine vanzatorul si deschide usa, o sa vedem inauntru alta coada care asteapta la alta usa si dupa ce vine vanzatorul si deschide usa o sa vedem alta coada care asteapta la alta usa si... :lol:  :wink:

IACOB DUMITRU
12 Dec 2006 07:57


Ai dreptate Lucia.

Rautu, important este să ai răbdarea necesară pentru a înțelege această teorie și nicidecum să o ai în față.

Alexandru Rautu
12 Dec 2006 16:34


Rautu, important este să ai răbdarea necesară pentru a înțelege această teorie și nicidecum să o ai în față.

Pai daca n-o am in fata n-am cum s-o inteleg ... :D

Doru Dragan
12 Dec 2006 17:31


Dl Iacob vrea sa spuna ca e in spatele tau. Nu ai decat sa te-ntorci :D Da' ai grija ca e cam smechera si cam rapida.

Alexandru Rautu
12 Dec 2006 19:48


Dl Iacob vrea sa spuna ca e in spatele tau. Nu ai decat sa te-ntorci :D Da' ai grija ca e cam smechera si cam rapida.
mda  :D mare smechera e teoria asta ...

IACOB DUMITRU
13 Dec 2006 07:53


Nu domnule Dragon, vroiam să spun că mai are nevoie de mulți ani în față și evident multă sarguință și seriozitate pentru a ajunge să o înțeleagă.

raduM
15 Dec 2006 19:39


in special seriozitate.

Alexandru Rautu
15 Dec 2006 21:24


Indeed  :!: