-----------------------------------
MrMxyzptlk
25 Sep 2012 16:16

C/2012 S1 (ISON)
Preluat de pe:
http://sonkab.wordpress.com/2012/09/25/cometa-vietii/

Ce a&#539;i face dacă a&#539;i vedea o cometă strălucitoare cât Luna &#537;i mare cât un sfert de cer?

Unii s-ar bucura, al&#539;ii s-ar ascunde în pivni&#539;ă, nimic nou aici. Se pare că fiecare va avea ocazia să vadă cum reac&#539;ionează, în noiembrie 2013!

O cometă descoperită pe 24 septembrie se anun&#539;ă senza&#539;ia iernii lui 2013. Se nume&#537;te C/2012 S1 (ISON) &#537;i calculele arată că va deveni atât de strălucitoare încât se va vedea în timpul zilei, lângă Soare!

Va trece la numai două milioane de km de Soare &#537;i timp de două luni se va vedea cu ochiul liber. În noiembrie &#537;i decembrie se va afla în vecinătatea Soarelui,  cu o strălucire aparentă mai mare decât a planetei Venus &#537;i, posibil, decât a Lunii în pătrar.

Orbita (traiectoria) cometei este destul de precisă pentru că s-au descoperit observa&#539;ii din 2011 deci calculele sunt precise. Nu că ei i-ar păsa de calculele noastre: este bine de re&#539;inut că majoritatea cometelor ce se apropie mult de Soare se fragmentează, strălucirea aparentă scăzănd drastic.

Până atunci nu uita&#539;ide cometa PanSTARSS.

mflorian
25 Sep 2012 17:05


O să crească prețurile la instrumente astro și o să scadă calitatea. Cel puțin așa s-a întîmplat în vremea cometei Halley.
De asemenea, de Crăciun, vor fi o groază de profeții despre sfîrșitul lumii.
Iar Hubble ne va spulbera eforturile astrofoto cu cîteva poze demențiale.
Abia aștept.

cmatei
25 Sep 2012 17:46


Pe comet-ml se speculeaza ca ar fi chiar marea cometa din 1680!

Niky360
25 Sep 2012 22:40


Dimineata am ramas placut surprins de aceasta veste (citind pe spaceweather) intial datorita "entuziasmului" am crezut ca este vorba de noiembrie a.c. apoi cand am citit a doua oara am vazut ca scrie 2013 , sa speram ca nu se v-a sfarama din cauza apropierii de Soare ,dar asta ramane de vazut.

Cum scrie si la sfarsitul postarii domnului Sonka, sa nu uitam de PanSTARSS care o sa ofere un mic spectacol in martie 2013.

Oricum un an cu 2 comete vizibile cu ochiul liber ,nu cred ca se intampla des(bine eu momentan sunt la inceput cu acest tip de date). 

Cum a zis si cmatei, aceasta cometa ar putea sa fie Marea Cometa din 1680 - sau doar o pura coincidenta.

saiph
26 Sep 2012 11:29

Re:
O să crească prețurile la instrumente astro și o să scadă calitatea. Cel puțin așa s-a întîmplat în vremea cometei Halley.
De asemenea, de Crăciun, vor fi o groază de profeții despre sfîrșitul lumii.
Iar Hubble ne va spulbera eforturile astrofoto cu cîteva poze demențiale.
Abia aștept.
:D  Like!

Totusi, la asemenea magnitudine, chiar si cu telefonul mobil va putea fi fotografiata...

Am cautat si eu azi date despre super-cometa de la anu' si se pare ca o sa avem un show adevarat. Mai tare ca cel dat de McNaught. Pe site-ul japonezului apare cea de -1, de la inceputul anului viitor. Pe asta imensa nu am gasit-o. Voi ati dat de ea pe aerith.net?

Nu stiu care va fi politica de marketing pe care o vot adopta producatorii de echipamente, dar sper sa nu se prosteasca.. Personal as opta mai degraba pentru iesiri in parcuri sa poata vedea publicul cu instrumentele noastre spectacolul, decat sa inunde piata cu porcarii.

Oricum, abia astept sa vad si sa surprind "minunea" :)

Cer senin sa avem!

MrMxyzptlk
26 Sep 2012 11:39


Pe aerith.net nu apare pentru ca este o cometa a fost descoperit pe 24 Septembrie, iar ultimul update pe site este din 23 Septembrie. Va veni cu update-ul urmator.

Maverick
26 Sep 2012 15:03


C/2012 S1 (ISON) is a comet discovered on 21 September 2012 by Vitali Nevski (Vitebsk, Belarus) and Artyom Novichonok (Kondopoga, Russia) of ISON-Kislovodsk Observatory.

sursa [url=http://en.wikipedia.org/wiki/C/2012_S1]Wikipedia

MrMxyzptlk
26 Sep 2012 20:19


C/2012 S1 (ISON) is a comet discovered on 21 September 2012 by Vitali Nevski (Vitebsk, Belarus) and Artyom Novichonok (Kondopoga, Russia) of ISON-Kislovodsk Observatory.

sursa 

Minor Planet Center a confirmat pe 24 Septembrie si a devenit publica informatia.

ursamajor
10 Oct 2012 08:56


Interesant. Trec la lustruit instrumentele până atunci. Poate vine și-un Mak sau un APO până atunci.

Jabba the Hutt
11 Oct 2012 12:07


O sa pun cass-ul zeiss pe ea. A propos, care este magnitudinea aparenta minima?

auriga
11 Oct 2012 12:15


O sa pun cass-ul zeiss pe ea. A propos, care este magnitudinea aparenta minima?

Vizual e departe inca de a putea fi observata cu instrumente de amatori aflandu-se in jurul magnitudinii 17-18. Poate daca pui un CCD pe Zeiss. 
Celor de la Galati le-ar fi usor :)

http://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?object_id=c%2F2012+S1

alex.tudorica
24 Oct 2012 18:57


Salut,

   Am pozat si eu cometa ISON printre altele. Gasiti aici pagina cu imaginea: http://timelessphotons.blogspot.de/2012/10/comet-c2012-s1-ison-co.html

    Toate bune,
Alex

auriga
25 Oct 2012 23:52


Un site cu fotografii de exceptie al unui astronom roman - Alex Tudorica ce mai gaseste timp si pentru escapade in astrofotografie - infidelitatea astronomilor profesionisti - felicitari!