-----------------------------------
alf
06 Dec 2006 13:01


Multumesc tuturor pentru sfaturi si mai ales pentru rabdare. Dupa ce am citit lucrurile pe care le-ati scris, ma simt deja mai informat si stiu in principiu ce detalii ar trebui sa urmaresc inainte sa achizitionez un telescop. Si in sfarsit am priceput cum sta treaba cu oglinzile :)
E adevarata chestia cu taxele, ca asa am vazut cateva telescoape dragute si preturi bunicele in afara dar ma gandesc ca toate taxele pe care le-ati enumerat si voi, e posibil sa depaseasca cu muuult banii alocati. Dar sunt perseverent si mai caut alternative. Oricum nu ma grabesc.
o zi excelenta tuturor!

Catalin Paduraru
06 Dec 2006 13:19


Daca iti cumperi un intrument de afara cand o sa ti-l trimita in tara, daca ti-l trimit o sa ti-l trimita fara TVA, TVA pe care o sa il platesti la vama in tara. Asa ca pretul telescopului per total o sa se ridice cu maxim 10%. Si acest 10% reprezinta taxele vamale. Daca ai posibilitatea sa intrebi in vama cu cat se taxeaza asa ceva atunci o sa afli toate detaliile. Problema este sa gasesti o firma care sa trimita si in RO.
Numai bine!

horatius
06 Dec 2006 15:01


Costul la un instrument importat e asa:

costul instrumentului (sa zicem 330 euro) la care se adauga transportul (prin posta asa un instrument variaza intre 50 si 100 euro din Germania, depinde prin ce se trimite), 10% taxe vamale calculat la valoarea instrumentului si a transportului (deci 330+ 50 sau 330+100), si TVA 19% calculat la valoarea costului instrumentului, transportului, taxei vamale (deci (330+50+10/100*350)*19/100=497.42 euro). La aceasta suma mai adauga costul transferului bancar (singura modalitate acceptata de magazinele de astronomie pentru trimiterea in Romania) a valorii instrumentului care e de 25 euro prin wire tranfer (transfer bancar obisnuit).

Cu vama e destul de greu de evitat daca se trimite prin posta. Azi am ridicat, de exemplu, un colet trimis din SUA cu niste accesorii si am platit vama, exact dupa formula de mai sus. La posta se mai poate reduce vama, daca marfa nu vine cu factura, destinatarul completand o declaratie pe proprie raspundere cu valoarea acestora. Atentie insa sa nu le subevaluati prea mult ca devine vamesul suspicios si atunci ori va aplica valoarea din catalog de obicei mare, ori nu are ce face si va crede pe cuvant ca acele produse valoreaza cat ziceti si va face vama pe valoarea respectiva.

HoO_Germany
06 Dec 2006 15:12


Eu nu stiu cine ti-a facut asa un calcul cu toate vame si taxe, dar cred ca nici unul care a cumpara marfa din germania, a platit aceste taxe, vame si preturi.
Desigur trebue sa plateasca un vanzator care cumpara marfa a vinde-o in romania, taxe si vame, dar un client normal inca nu am auzit o data, ca a trebuit sa plateste asemenea costuri.

Sa ramanem la exemplu, un telescop de 150/750 parabolic cu EQ32- la un pret de 330 Euro, mai vine costul de transport, care este DAT de Atlassib si unde nu am ce sa fac, si mai vine costul de transfer al banilor, care cu Western Union este nu asa de scump.

Asa ca la acest exemplu ar fii 330 (combinatia) + 55 (transport) + ? pentru transfer banii = pana max. 400 Euro.

Au cumparat multi clienti cu aceasta metoda, si ei au stie cat au platit la Western Union pentru transfer. Poate scrie unul sau altul, cam cat % este suma asta.

horatius
06 Dec 2006 15:27


@ Robert

Calculul nu mi l-a facut nimeni din burta. Astea sunt costurile legale conform legilor din Romania. Si aceleasi legi se aplica si la persoane fizice.

Faptul ca prin Atlassib se evita plata taxelor vamale si a TVA-ului este doar e evaziune fiscala realizata tacit de soferii care nu declara la vama ce transporta si de destinatar. Insa o trimitre prin posta normala nu scapa de aceste taxe, eventual se reduc prin procedeul de mai sus (declaratie falsa din partea destinatarului prin care declara un pret mai mic, doar in conditiile in care lipseste factura).

HoO_Germany
06 Dec 2006 16:57


@ Robert

Calculul nu mi l-a facut nimeni din burta. Astea sunt costurile legale conform legilor din Romania. Si aceleasi legi se aplica si la persoane fizice.

Faptul ca prin Atlassib se evita plata taxelor vamale si a TVA-ului este doar e evaziune fiscala realizata tacit de soferii care nu declara la vama ce transporta si de destinatar. Insa o trimitre prin posta normala nu scapa de aceste taxe, eventual se reduc prin procedeul de mai sus (declaratie falsa din partea destinatarului prin care declara un pret mai mic, doar in conditiile in care lipseste factura).

Bine, daca vorbim de lege, atunci am trebuii sa incepem la politicieni romani  8) si cand ei stau fara smecherie, atunci putem vorbii de popor sa stea si el "curat".
Desigur este un avantaj a trimite marfa asa, ca clientul sa nu plateasca asemenea taxe si vame  :) si de ce sa nu se ia acest avantaj?
Totusi am times si prin posta normala, unde clientul NU a platit vama, ca si acolo am declarat instrumentul asa, ca sa nu stea pe o lista  :P Dar ce a fost negativ, era ca pachetul s-a deschis inainte si Vamoji au pus mana pe optica si se vedea degetele pe ea. Si asa ca si pe drumul asta nu s-a intamplat nimic cu vama, taxe si cine stie ce de povesti, dar era transportul mai scump ca cu Atlassib.
Asa ca eu am ales drumul mai usor si mai ieftin pentru client, asta se zice la noi "nas business"  :wink: sau cu alte cuvinte SERVICE.
Pentru mine este drumul asta nu neaparat mai usor, pentru ca ma scol cu 90 min mai devreme (la 5.30). Ca sa duc marfa la Atlassib, trebue sa merg 65 de km si sa fiu la gara buz inainte de ora 7 dimineata. De fiecare data se intarziaze buz-ul (cel putin 45 min) si eu ma duc dupa asta la ofis si incep lucru (normal la 7.30) .... tot mai tarziu.... dar ce sa zic... SERVICE. 


Nu vreau sa zic, ca in romania nu exista asa ceva, ca nu sant si acolo vanzatori cu SERVICE bun... poate tu esti unul cu asa service bun.

alf
06 Dec 2006 17:26


Foarte interesanta treaba cu Atlassib-ul. Daca nu rezolv nimic pe plan local, poate gasesc ceva in buget prin house of optics, cine stie.
Astept cateva oferte de prin tara momentan, sa vad cat de seriosi sunt :)

Katta
06 Dec 2006 23:06


Din cate stiu eu, dupa 1 ianuarie 2007 nu se va mai plati vama la marfurile din UE. Asa ca, aveti putintica rabdare, stimabililor :D

alf
07 Dec 2006 02:33


Uff rabdare nu prea mai am... daca as avea acum toti banii la prima ora l-as lua... 

Ok, deci in afara de o oferta de un dobson home-made 150/1200, am incercat sa mai caut cateva instrumente pe la magazinele de profil de la noi. So, mi-am facut o lista (e drept ca e cam mica....) cu ce mi-ar placea, si ce mi-as putea lua din .ro (asta ca sa exclud bataile de cap cu taxe, vama, etc) in materie de reflector. 

Skywatcher 130/650 EQ2  330 Eur
Skywatcher 150/1200 EQ3  asta ar fi cam peste ce mi-as permite eu, undeva la 370 Eur
SkyWatcher 150/1200 Dobson 330 Eur

Ar mai fi fost o varianta de  Skywatcher 114/900 la 270 EUR dar care are o oglinda sferica si dupa cum am inteles mai devreme din discutiile voastre, nu il recomandati, sau in cel mai bun caz ar fi cam la limita, right?

Sincer, cu toate ca poate e cam mare eu as opta pentru un dobson... voi ce parere aveti?

Mitu Catalin
07 Dec 2006 09:41


As vrea sa atrag atentia asupra faptului ca limitele pot fi atinse numai in conditii meteo exceptionale , cum se intalnesc foarte rar (eu am prins la observatii numai 2 nopti ca astea) .In rest daca observi de pe bloc planete o sa fii preocupat de cu totul alte probleme (legate de aerul turbulent) nu de calitatea oglinzilor/design optic. 114 -ul F/8 chiar nu are nici o problema cu oglinda sferica - poate doar masurat si comparat in laborator - in schimb are cu pretul nu e bine sa dai 270e pe un 114 cand poti da 330e pe un 150.

Doru Dragan
07 Dec 2006 10:33


No way, Jose! A mai spus Tavi Stanescu pe undeva pe aici ca e foarte enervant sa cauti focarul unui telescop scurt cu oglinda sferica si sa nu-l gasesti :) :( Din cate am inteles baiatu' vrea sa iasa cu telescopul pe undeva pe langa Brasov intr-o locatie serioasa asa ca recomandarea mea e dobson 150/1200 330 Euro. Go for it!

alf
07 Dec 2006 21:45


Da, corect, chiar si eu am uitat de acest criteriu, cuprins fiind de obsesia de a lua cel mai mare instrument posibil. Am sa ii dau un mail si lui Robert, desi as fi mult mai relaxat sa imi iau ceva de aici, eu fiind mai nelinistit cand vine vorba de adus lucruri mai mult sau mai putin legal in tara  :oops: 
Si oricum, pana la urma cred ca o sa ma bazez si pe intuitie cand o sa-l iau, pentru ca daca o sa mai studiez multe oferte/cataloage/site-uri incercand sa imi dau seama care e cel mai bun compromis, o sa imi iau un telescop cam in vreo 5 ani :) 

ps: din nou o intrebare pentru cei mai experimentati: ocularele Barium va spun ceva?

HoO_Germany
08 Dec 2006 10:00


Da, corect, chiar si eu am uitat de acest criteriu, cuprins fiind de obsesia de a lua cel mai mare instrument posibil. Am sa ii dau un mail si lui Robert, desi as fi mult mai relaxat sa imi iau ceva de aici, eu fiind mai nelinistit cand vine vorba de adus lucruri mai mult sau mai putin legal in tara  :oops: 
Si oricum, pana la urma cred ca o sa ma bazez si pe intuitie cand o sa-l iau, pentru ca daca o sa mai studiez multe oferte/cataloage/site-uri incercand sa imi dau seama care e cel mai bun compromis, o sa imi iau un telescop cam in vreo 5 ani :) 

ps: din nou o intrebare pentru cei mai experimentati: ocularele Barium va spun ceva?


Aici spun inca o data si cosntituez, ca transportul marfelor cu Atlassib NU este cumva "mai putin legal" sau cumva ilegal. Atlassib ESTE o forma a postaei romane si transportul asemenor marfe astronomice nu fac probleme. Este numai o cauza de declaratie. Si eu nu le spun ca transmit telescoape, dar le spun ca transmit tuburi din aluminiu cu oglinda, sau cu lentile. Si ei m-i iau o taxa speciala (cre eu nu stiu cat este, pentru ca ei u scot din coltul manei) pentru asemenea lucruri si gata. Aceasta taxa se scrie pe factura care o primesc ca document. Si in cazul asta nu trebue sa stea nimeni nelinistit sau sa-si faca ganduri. Nici un pachet pana acum s-a pierdut, s-a stricat sau s-a intimplat ceva. Ce nu inseamna ca nu s-ar putea intampla ceva, dar daca e sa se intampla, se intampla peste tot ceva.

Daca tu vrei sa dai un mail lu Robert, nu ai putea sa ramani relaxat, in cazul asta, ca Robert sant eu, si eu trimet din germania  8)  :)  :wink:  :P

Catalin Paduraru
08 Dec 2006 11:07





Aici spun inca o data si cosntituez, ca transportul marfelor cu Atlassib NU este cumva "mai putin legal" sau cumva ilegal. Atlassib ESTE o forma a postaei romane si transportul asemenor marfe astronomice nu fac probleme. Este numai o cauza de declaratie. Si eu nu le spun ca transmit telescoape, dar le spun ca transmit tuburi din aluminiu cu oglinda, sau cu lentile. Si ei m-i iau o taxa speciala (cre eu nu stiu cat este, pentru ca ei u scot din coltul manei) pentru asemenea lucruri si gata. Aceasta taxa se scrie pe factura care o primesc ca document. Si in cazul asta nu trebue sa stea nimeni nelinistit sau sa-si faca ganduri. Nici un pachet pana acum s-a pierdut, s-a stricat sau s-a intimplat ceva. Ce nu inseamna ca nu s-ar putea intampla ceva, dar daca e sa se intampla, se intampla peste tot ceva.

Daca tu vrei sa dai un mail lu Robert, nu ai putea sa ramani relaxat, in cazul asta, ca Robert sant eu, si eu trimet din germania  8)  :)  :wink:  :P

Robert, de curiozitate care este valuarea maxima pe care poti sa i-o declari marfii? Si tu declarand ca trimiti tub metalic cu oglinzi aia de la atlassib chiar te cred? Fiindca mi se pare ceva dubios la Altlassib.
Numai bine!

HoO_Germany
08 Dec 2006 12:37



Robert, de curiozitate care este valuarea maxima pe care poti sa i-o declari marfii? Si tu declarand ca trimiti tub metalic cu oglinzi aia de la atlassib chiar te cred? Fiindca mi se pare ceva dubios la Altlassib.
Numai bine!


Valuarea specifica dau tot mereu, cand declarez ce am in pachete. Si special la exemplul asta, ei imi iau o taxa de 25 Euro la un pachet mic si mai pun o extra taxa pentru transport. Si asa calculez ei preturile, care macar le primesc pe document. Acum daca ei isi iau banii si ii imparte sau cine stie ce, nu pot sa zic si nici nu vreau sa zic, ca nu stiu.
Dar dubios nu este Atlassib. Ei duc marfa la client si nici o data inca nu am aflat necaz. Nici oamenii care-i intreb, care dau si ei pachete de ani deja, zic ca inca nu au avut neplaceri. 
Pentru transmiterea de imbracaminte, lucruri, dulce, carti, si cine stie ce, nu este scump. Pentru trimiserea mobile, scule, electronica, astronomica, lunete, si lucruri deasta, ei iau o taxa extra, care o "scot din colt" ca nu am vazut nici o data un tabel.
Dar ce sa fac, ei zic ca costa, si eu platesc. 

Totusi cu posta oficiala (germana/romana) ar fii mai scump si marfa ar venii mult mai tarziu. Si aici este si marimea pachetelor minimata, ca eu pot sa transmit pana la 1200 x 600 x 500 mm pachete de 20 kg max. Peste marimea asta, costa la posta inca un plus de 50 Euro. Asa ca as trebuii sa trimet cu camion speditiune, si asa costa imens, nimeni nu poate platii.

Eu raman la concluzia ca Atlassib este un drum bun, sigur si undeva platibil si nu ilegal.

Catalin Paduraru
08 Dec 2006 12:47


Te-am intrebat de valuarea pachetului fiindca si eu am trimis cu Atlassib si nu odata. Si nu am putut declara, valuarea pachetului, mai mult de 45 euro. Ceea ce mi se pare furt pe fata. Fiindca daca eu trimit ceva foarte scump ei pot sa il dea "pierdut" si ti nu iti inapoiaza decat 45 euro. Fiindca atat ai zis ca valoreaza pachetul. 
Eu unul evit Atlassibul de cate ori am ocazia. Dupa intrarea in UE sigur nu or sa mai fie probleme cu vama, etc si o sa apelez la alte firme. 
Eram curios daca acest tratament il aplica in toate tarile. 
Si da, taxa de "vama" o scot din burta dar totusi apare pe factura. Si cred ca daca declari ca pachetul valoreaza 45 euro normal nu pot sa iti ceara 100 euro vama si de asta e valuarea taxei vamale asa de "mica"
Numai bine!

Doru Dragan
08 Dec 2006 12:49


Nu cerceta aceste legi ... Draga sarpe, se pare ca Robert stie mai multe decat tine despre cum functioneaza Romania :) Cel putin in privinta expeditiilor coletelor externe. Lasa-te pe mana lui si nu intreba prea multe :D Cand ceva functioneaza, nu e bine sa il deschizi cu surubelnita sa vezi de ce functioneaza :roll:

aecrimla
08 Dec 2006 12:54







Numai bine!

Draga "ALF" Febra aperturii cred ca nu o sa inceteze pana nu o sa-ti poti cumpara cel mai mare instrument, (asta daca dispui de bani) si i-ti permiti o cheltuiala pe care sigur nu o sa o amortizezi niciodata dpdv material.Un instrument cumparat acum cu bani multi i-si pierde din valoare dupa cateva luni deoarece apar produse noi , mai performante ca al tau.

Referitor la produsele din tara, comerciantii de optica sunt niste sacali cand vine vorba de pretul produselor vandute in magazinele de profil din Romania.

pt exemplificare.....

In Romania:

MAK 180 HEQ5 PRO

Disponibil: Da, la comanda                Prež: 2320 Euro

In Germania:

La un magazin de optica " shtiti voi care" acelasi produs costa 

Skywatcher SkyScan cu Mak 180 costa 1698 Euro 

Acum diferenta intre cele 2 produse este ca cel din Germania este mai ieftin , are kit-ul GOTO inclus in pret, ceea ce In Romania trebuie sa platesti separat inca 500 Euro.

Per ansamblu in Ro pretul total este de 2820 Euro + taxe curier care fac pana la 100 Euro,( datorita volumului marfii si a valorii declarate de vanzator), iar in Ger acelasi produs costa din start mai putin, iar extra contra unei sume de pana la 170 Euro primesti si un Pillar mount si tot iesi mai ieftin.

Acum :
In Germania trimiti banii cu WU, care i-tzi ia la 1000 Euro un comision de 45 Euro, deci pentru 1800 Euro platesti cam 75 euro

Transportul in Ro cu Atlassib este modic tinand seama ca vine de departe si mai este si voluminos, oricum este mai mic decat cel din Romania.
Acuma facand un total rezulta ca produsul din Germania este cu mult mai ieftin decat cel din RO
(1700+170+75+150)=2100 Euro
in Romania acelasi produs fara Pillar mount este aprox 2800 Euro si din cate am intzeles eu de la retailer tot din Germania i-l ia .

Ce rost are sa ne cramponam de ce face , cat face, si ce se declara la firma de transport, daca marfa ajunge la destinatar in conditii excelente.

In plus vorba lui Robert cheltuiala lui , timp pierdut cu transport, declaratii de complectat, benzina, si mai ales testarea si ambalarea obiectelor trimise , unde o mai punem ?

Parol chiar ma enervez de cate folii si protectii sunt introduse in cutia in care vin coletele, dar mai bine asa.

Parerea mea este ca daca ai posibilitatea sa cumperi de afara un produs care in Romania este mai scump sau cel putin egal la pret , alega sa-l iei de afara.
Calitatea serviciilor este mult mai buna decat cea din tara, dar nu trebuie sa va spun asta ca-ci stiti si voi .

Doru Dragan
08 Dec 2006 13:03


Oricati bani ai avea, nu vei putea sa-ti cumperi cel mai mare instrument pentru ca nu e de vanzare :D Instrumentele optice nu se depreciaza in timp ca si aparatura electronica adica isi pastreaza mai bine valoarea. Singura problema e ca trebuie sa gasesti cumparatorul. Din pacate piata e destul de ingusta. Exista o mare diferenta de pret intre Romania si Germania dar la fel exista o mare diferenta de pret intre Germania si America. Sfatul meu este sa cumperi cat mai aproape de casa altfel nici service-ul nici garantia nu inseamna nimic.

Catalin Paduraru
08 Dec 2006 13:07


Nu cerceta aceste legi ... Draga sarpe, se pare ca Robert stie mai multe decat tine despre cum functioneaza Romania :) Cel putin in privinta expeditiilor coletelor externe. Lasa-te pe mana lui si nu intreba prea multe :D Cand ceva functioneaza, nu e bine sa il deschizi cu surubelnita sa vezi de ce functioneaza :roll:

Dragon daca iti place UE si ce se intampla in EU ar trebui sa ai alta pozitie fata de ce se intampla cu si in Romania. 
Prefer sa platesc cat costa decat sa platesc acelasi pret decat ca o parte din bani si baga unii in buzunare. Robert e comerciant si il inteleg, dar daca vreau sa iti fac cadou ceva de afara si trebuie sa dau "comisioane" la posta ca sa trimit pachetul ti-ar conveni? Mie nu. 
Problema e ca sunt alte fime care fac acelasi lucru ca Atlassib-ul doar ca au putin mai mult profesionalizm. Si mai e o chestie, sti ca pachetele trimise cu Atlassib sunt desfacute de angajatii de la firma ca sa faca ei vama, de ce? Sunt cumva agenti vamali? Daca nu gresesc un pachet se dechide doar in vama, nu? SI nu de oricine. 
Asa ca nu fi mandru de cum merg lucrurile ca tot noi avem de pierdut.
Numai bine!

Doru Dragan
08 Dec 2006 13:20


Nu exista prea multe alternative la trimiterile Atlasib. Parca si Eurolines fac acelasi lucru iar despre Posta Romana refuz sa discut :( :? Imi place foarte mult ceea ce se intampla in tarile civilizate dar din pacate Romania nu face inca parte din ele. Chiar daca vom fi inglobati de la 1 ian. 2007 in UE, va mai trece mult timp pana vom fi cu adevarat integrati. Pana atunci incerc sa ma descurc in conditiile reale existente si nu am de gand sa fiu "mai catolic decat Papa" :D Se "plimba" peste granita droguri, prostituate, masini furate, tiruri si containere de cafea, alcool, tigari etc. Faptul ca mai trece si cate un telescop din cand in cand cred ca nu dauneaza la nimeni, ba chiar din contra. Toate cele bune!

Catalin Paduraru
08 Dec 2006 13:26


Nu ma refeream la trecerea unui telescop ci la cum il aducem. Noi mergem la Atlassib si zicem ca avem incredere in el ca e o firma serioasa, etc. Si cand te trezesti ca iti IA spaga pe fata ca sa iti ia pachetul. Si daca faci figuri iti mai si zice ca nu ti-l mai ia deloc. Asta ma deranjeaza. Si problema nu e cu unul, doi angajati, ci cu toata firma. Am aflat de niste scandaluri si smecherii la nivel de conducere de iti sta mintea in loc. 
Pentru mine unul nu exista Atlassib decat ca ultima varianta. Si sa nu mai vorbim de pachetele desfacute de angajati. 
Oricum cred ca nu prea mai are rost sa vb despre ei ca mai rau ne enervam. Numai bine!

aecrimla
08 Dec 2006 13:38

sa nu uitam ceva!!
Reprezentanta Atlassib din Germania nu este tot una cu ce-a dein Spania,sau Italia,  parerea mea.
Nemtii sunt Nemti si fac totul ca la Carte.
Spaniolii sunt si ei Latini precum Italienii si Francezii.

Deci tot au ceva Romanesc in sange :-)

HoO_Germany
08 Dec 2006 13:44


Nu ma refeream la trecerea unui telescop ci la cum il aducem. Noi mergem la Atlassib si zicem ca avem incredere in el ca e o firma serioasa, etc. Si cand te trezesti ca iti IA spaga pe fata ca sa iti ia pachetul. Si daca faci figuri iti mai si zice ca nu ti-l mai ia deloc. Asta ma deranjeaza. Si problema nu e cu unul, doi angajati, ci cu toata firma. Am aflat de niste scandaluri si smecherii la nivel de conducere de iti sta mintea in loc. 
Pentru mine unul nu exista Atlassib decat ca ultima varianta. Si sa nu mai vorbim de pachetele desfacute de angajati. 
Oricum cred ca nu prea mai are rost sa vb despre ei ca mai rau ne enervam. Numai bine!

Azi dimineata am dat un pachet la Atlassib. Le am spus, ca am placaje in ele si gata. 
Ce crezi ca au facut? Au inceput sa taie la un colt pachetul, sa vada daca am mins. I-am dat imediat una cu vorba si i-am spus sa-si scoate mainele din pachetul meu (inervat). Si i-am spus, ca eu platesc acest pachet si acum, ca stie ca NU e moblila dar placaje cum am zis, platesc mai putin. 
Ce crezi ce a facut el? S-a scuzat si a zis... nu, tot platiti ca si moblila.
Mie nu mi-a fost sa nu platesc, dar l-am dovedit ca am zis adevaraul si gata. Dupa asta am loat biletul de platit si i-am spus, a cui ciorba o mananc, al lui cantec cant. Si asta a inteles-o.
Asta inseamna, ca daca noi nu mai trimetem nimic, el poate sa stea acasa si sa-si deschida pachetele lui personale..... daca mai primeste cateva.

Nu este important a face discutii despre Atlassib, se stie ca peste tot exista "schmecheri" dar este o (sau unica) posibilitate a transmite lucruri la un pret platibil si transport sigur. Si asta este totul ce vrem. 
Eu zic, ca desigur si in Romania se renteaza sa se cumpere lucruri, dar ce sa zic, daca se compara preturile si sant asa de mari diferente, cine ar vrea sa plateasca aceste preturi? Eu nu vreau sa deschid asa o discutie ca nu face sens.

Catalin Paduraru
08 Dec 2006 13:48

Re: sa nu uitam ceva!!
Reprezentanta Atlassib din Germania nu este tot una cu ce-a dein Spania,sau Italia,  parerea mea.


Reprezentantele Atalassib sunt compuse din romani din Romania, oriunde ar fi ele.
Robert: eu nu am trimis nici un pachet cu A fara sa il deschida. Si asta ma enerveaza, ca nu e dreptul lor. 
Numai bine!

Doru Dragan
08 Dec 2006 13:57


Atat timp cat marfa care o transporta ei e in responsabilitatea lor si ei isi iau raspunderea astfel incat romanii au o sigranta destul de mare ca daca trimiti ceva cu "A" va ajunge la destinatie fara ca vama sa faca prea multe mutre, nu cred ca e bine sa ne plangem prea mult. Mai ales ca nu prea exista alternative viabile. Cred ca putem sa incheiem acest subiect.

HoO_Germany
08 Dec 2006 13:57

Re: sa nu uitam ceva!!


Reprezentantele Atalassib sunt compuse din romani din Romania, oriunde ar fi ele.
Robert: eu nu am trimis nici un pachet cu A fara sa il deschida. Si asta ma enerveaza, ca nu e dreptul lor. 
Numai bine!

Mie au deschis numai 1x data un pachet la ochii mei, PENTRU ca le-am zis ca e un telescop inauntru (era un Dobson 8"). Sie ei nu credeau ca exista asa telescoape mari  :lol:  :P  8) . Dar inainte a deschide, m-au intrebat, daca au voie  :wink: 

Azi a fost un pachet de 17 kg flat, dar patrat in 55 x 55 cm . Si ei credeau ca transmit mobila si nu as vrea sa platesc si din asta, au taiat la colt putin. Le am explicat, ca ei ziceau, de ce cumpara lumea placaj din germania, ca aceste placaje sant taiate in forma si asa ceva nu se gaseste in romania..... era un truss unui Dobson 12"....hahahaha  :P 

Dar le-am dovedit ca am dreptate si s-au scuzat si mi-au luat marfa pe fulgi.....hehe

horatius
08 Dec 2006 14:02


@ aecrimla:

Calculele tale sunt aiuristice complet. Daca te uiti mai bine vei vedea ca Mak 180 HEQ5 SkyScan Pro costa in Romania 2320 EURO, iar montura e cu GOTO la pretul asta. Diferenta fata de acelasi instrument luat din Germania este de doa 320 euro (1999 euro in Germania, din ce am gasit pe net). Daca luati in cost transportul si TVA-ul de 19% doar, atunci ajungeti la acelasi pret ca si aici.

Si cu testarea produselor te cam inseli. Poate ca Robert se uita prin ele sa vada daca nu sunt decolimate si eventual mai ajusteaza suruburile, insa din experienta pot sa va spun ca si in Romania se intampla acest lucru cel putin la o firma (celelalte nu prea cred ca fac asta din ce am auzit) si in plus daca ai probleme (desi e cam improbabil sa ai) poti apela mai usor la garantie in Romania, decat sa trimiti instrumentul in alta tara.

Chestia cu Atlassib: acolo se intampla ilegalitati peste ilegalitati, inclusiv ce face Robert declarand instrumentul ca fiind tub de aluminiu cu oglinzi este o ilegalitate; deschiderea pachetelor de catre angajati este o ilegalitate; limitarea sumei de asigurare este o ilegalitate (spun ei 45 euro pentru ca toate produsele sub 50 euro nu se taxeaza conform legii), si in plus suma asigurata nu se ia in calcula la calcularea taxelor vamale (poti asigura un produs de 10 euro si la 1000 euro daca vrei, nimeni nu te impiedica la o companie de posta normala) etc.

Oricum dupa 1 ianuarie vor veni in Romania si alte firme de transport international pentru ca piata va cere acest lucru. Iar Altassib va dispare incet incet daca continua cu astfel de proceduri, doar "capsunarii" probabil vor mai trimite cu Atlassib.

Catalin Paduraru
08 Dec 2006 14:12


Multumesc pentru sustinere la partea cu Atlassibul. Tot ce ai zis este adevarat. La instrumente nu stiu ce sa zic ca nu am studiat problema. Idee este ca de la firma la fima diferenta poate varia. Dar pretul de afara cu cel din tara, pe cai legale, nu difera cu mult. Daca o luam pe cai "laturalnice" treaba se schimba putin.
Numai bine!

HoO_Germany
08 Dec 2006 14:21


Chestia cu Atlassib: acolo se intampla ilegalitati peste ilegalitati, inclusiv ce face Robert declarand instrumentul ca fiind tub de aluminiu cu oglinzi este o ilegalitate; deschiderea pachetelor de catre angajati este o ilegalitate; limitarea sumei de asigurare este o ilegalitate (spun ei 45 euro pentru ca toate produsele sub 50 euro nu se taxeaza conform legii), si in plus suma asigurata nu se ia in calcula la calcularea taxelor vamale (poti asigura un produs de 10 euro si la 1000 euro daca vrei, nimeni nu te impiedica la o companie de posta normala) etc. 

Aici am clar un contra.

Eu trimet tot mereu marfa prin Atlassib si eu declar cum declar si nici o data mi-sa scis undeva o suma de 45 Euro max asigurat. Asa ca nu joaca o rola CUM declarez, joaca o rola ca marfa VINE sigur si intreaga la client si cum se vede, mai ieftin ca transportul prin romania.
ASA AM DECLARAT SI PRIN POSTA SI TOT NU S-A PLATIT VAMA !!!
Si daca se pierde? Se pierde, si eu am documentul ca am da-to prin Atlassib. Si nu am nici o signatura de 45 Euro undeva de la ei. Pentru asta eu platesc mai mult la transport, cum am zis, o taxa care si-o trage din coaste, dar o platesc. Eu nu vad nici o ilegalitate. Eu platesc si ei transportez.

Si cum ai zis, din 1. Januarie 2007 nu mai este nici o discutie de taxe si vama, asa ca linistiti-va.

HoO_Germany
08 Dec 2006 14:31


Poate ca Robert se uita prin ele sa vada daca nu sunt decolimate si eventual mai ajusteaza suruburile 

Eu as zice, pana tu inca nu ai primit cumva o marfa de la mine ca client, sa nu vorbesti de lucruri care nu l-e stii  :) 

Ce fac eu la/cu marfa nu treube sa-ti sciru tie, dar te asigur ca este mult mai mult :wink: 

Desigur iti dau dreptate, ca poate si in romania exista vanzatori, care au un service bun.

Katta
08 Dec 2006 14:46


Eu nu cred ca daca declari in loc de Telescop tub de aluminiu cu oglinda este ilegalitate. De fapt asta e adevarul :D . Sau daca scriu Mak Synta e cam acelasi lucru. Ce sa fac eu daca vamesul nu are in tabelul lui Mak Synta? Cam la fel se intampla si cu avocatii cand vor sa-l scoata pe un borfas basma curata: incearca sa vada scaparile legii si sa le speculeze. Asta nu e ceva ilegal. Parerea mea :wink:

horatius
08 Dec 2006 15:15


Eu as zice, pana tu inca nu ai primit cumva o marfa de la mine ca client, sa nu vorbesti de lucruri care nu l-e stii  

Ce fac eu la/cu marfa nu treube sa-ti sciru tie, dar te asigur ca este mult mai mult  


OK.

HoO_Germany
08 Dec 2006 15:22


Eu as zice, pana tu inca nu ai primit cumva o marfa de la mine ca client, sa nu vorbesti de lucruri care nu l-e stii  

Ce fac eu la/cu marfa nu treube sa-ti sciru tie, dar te asigur ca este mult mai mult  


OK.

 :) fara suparare

bakunin99
08 Dec 2006 15:30


Dupa 1 ian ramane in continuare problema TVA-ului ... care daca se calculeaza la o valoare arbitrara tot nasol ramane, asta daca e vamuit produsul.

HoO_Germany
08 Dec 2006 15:38


Actual este asa, ca marfa care se transmite intre UE se plateste pretul cu TVA. 
TVA se v-a platii tot mereu, ca banii astia sant bani pentru stat.
Dar noi vorbim de taxe de vama, care dupa intrarea in UE nu se mai platesc. Si transmiterea banilor bancar nu o sa mai coste nimic, de la cont la cont.

stelaru
08 Dec 2006 15:45


ma bag si eu in vorba...  :lol: 

Totul pe lumea asta prezinta riscuri. Diminuarea riscului se plateste. Daca platesti mai putin si riscurile sunt mai mari.

Adica: dai putzini bani la Atlassib, sigur ca risti sa ti se .. "taie koltzu"".

Dai bani mai multzi - UPS- nu ai asa probleme.

Dar sa dai si bani putzini sa ai si risc mic... nu prea cred ca merge.

Ca sa fiu in ton cu Robert: "Sa ai si mustatzi unse si slanina atarnata in pod..." :lol:

aecrimla
08 Dec 2006 16:06


@ aecrimla:

Calculele tale sunt aiuristice complet. Daca te uiti mai bine vei vedea ca Mak 180 HEQ5 SkyScan Pro costa in Romania 2320 EURO, iar montura e cu GOTO la pretul asta. Diferenta fata de acelasi instrument luat din Germania este de doa 320 euro (1999 euro in Germania, din ce am gasit pe net). Daca luati in cost transportul si TVA-ul de 19% doar, atunci ajungeti la acelasi pret ca si aici.

Si cu testarea produselor te cam inseli. Poate ca Robert se uita prin ele sa vada daca nu sunt decolimate si eventual mai ajusteaza suruburile, insa din experienta pot sa va spun ca si in Romania se intampla acest lucru cel putin la o firma (celelalte nu prea cred ca fac asta din ce am auzit) si in plus daca ai probleme (desi e cam improbabil sa ai) poti apela mai usor la garantie in Romania, decat sa trimiti instrumentul in alta tara.


Oricum dupa 1 ianuarie vor veni in Romania si alte firme de transport international pentru ca piata va cere acest lucru. Iar Altassib va dispare incet incet daca continua cu astfel de proceduri, doar "capsunarii" probabil vor mai trimite cu Atlassib.

continutul Mail-ului primit de la firma din RO....asta ca sa vezi ca nu ai dreptate referitor la preturile comparative.....

deci.

Stimate Domnule ............,
 
Ma bucur ca sunteti multumit de refractorul 804EQ1TA. ( cumparat de mine de la repectiva firma )
 
Pretul instrumentului Mak 180 HEQ5 PRO este de 2320 EURO (cu TVA inclus). Momentan in stocul producatorului exista acest instrument cu montura EQ6 fara GOTO, care ar veni in Romania tot la pretul de 2320 Euro. Pentru a o face GOTO, este nevoie de un kit de goto pentru montura EQ6 care costa 775 euro. Diferentele intre montura EQ6 si HEQ5 sunt atat de greutate propriu-zisa, cat si de portabilitate: EQ6 poate sustine fotografic cam 15 kg, vizual pana la 30 kg, HEQ5 poate sustine fotografic maxim 10 kg, vizual pana la 20 kg. Tubul optic Mak 180 are 8 kg, si este OK si fotografic pe HEQ5.
 
......................................................................................................................................................................................................................
 
Din ianuarie-februarie 2007 cand soseste vaporul din China, in stocul producatorului va fi si varianta cu montura HEQ5. Pretul din februarie pentru acest instrument (Mak 180HEQ5 PRO) scade la aproximativ 2150-2200 euro (TVA inclus), datorita disparitiei taxei vamale.

(  tot fara GOTO ) !!!!!!!!
 
Timpul pentru aducerea unui instrument este de aproximativ 3 saptamani (uneori se poate si in 2 saptamani, depinde de cat de rapizi sunt cei de la Sky-Watcher cu prelucrarea comenzii).

deci tot la rezultatul de a aduce aceeasi marfa de afara la un pret mult mai mic......ajungem, in plus la mai putini bani primesti si Pillar mount de la ei....

Cei care au cumparat de la dealeri Romani ( mai multi ) nu numai unul pot sa faca aprecieri fata de produsele cumparate de afara.



Discutia ar putea continua dar cred ca creeaza intre noi doar animozitati si contre si nu cred ca face bine nimanui.

Eu zic sa ne oprim aici cu aprecierile despre transportatori sau dealeri , din Ro si nu numai sau sa mutam subiectul acesta intr-un alt topic , ca asta numai " Astronomie practica pt Incepatori " nu este ......

stelaru
08 Dec 2006 16:38


mda, practica pt incepatori nu-i din pdv astro... dar din pdv ... practic... e practic rau!  :lol: 

Acum serios, problema transportatorilor cred ca roade pe multi, numai ca asa-i, merita parca un topic separat.

Parerea mea... :lol:

horatius
08 Dec 2006 17:09


@aecrimla:

Ia mai citeste o data ce ai pus din mailul acela, ca se pare ca ai probleme de intelegere si/sau interpetare:

Mak 180HEQ5 PRO este cu GOTO!!!!! daca te uiti bine pe site. Acolo, in mail, scrie ca varianta de Mak 180 cu montura EQ6 fara GOTO costa la fel cu Mak 180 HEQ5 PRO cu GOTO. Si e normal sa coste mai mult un Mak 180 cu montura EQ6 cu GOTO pentru ca montura EQ6 este mai scumpa.

Si eu zic sa ne oprim aici!!!

horatius
08 Dec 2006 17:15





OK.

 :) fara suparare

fara suparare :)

alf
08 Dec 2006 20:01


Intr-adevar, cred ca este un subiect interesant de discutat pentru toata lumea, cum si de unde sa aducem instrumentele optice in tara, dar cum spunea stelaru mai bine ar fi sa se faca un topic separat doar pe problema asta.

Dupa parerea mea cred ca singurul inconvenient cand aduci un telescop de afara este doar din punct de vedere al garantiei, ca din cate mi-am dat seama din ce s-a discutat, ca pret (si ca si calitate probabil) iesi oricum mai bine ca in .ro. Acum sunt de acord ca iti asumi niste riscuri, dar daca vanzatorul este serios, singura problema ramane transportul, si de aceea ar fi super bun un topic pe tema asta, pentru a evita posibilele experiente neplacute.

Revenind putin la tema initiala, cum spuneam ma tenteaza  rau de tot un 200/1200 dar mi-e frica sa nu fie prea MARE, sa ajunga suport de haine:) Grea decizie...  ma gandesc si la aspectul practic al problemei.. voi cei care ati avut sau care folositi si in prezent instrumente de dimenisunile astea cum va descurcati cu ele? Sunt inconfortabile rau de transportat/montat? Ca pana la urma banuiesc ca shi o varianta de dimensiuni mai reduse de genul 150/750 nu e cu mult mai mica nu?

HoO_Germany
08 Dec 2006 20:09


Dupa parerea mea cred ca singurul inconvenient cand aduci un telescop de afara este doar din punct de vedere al garantiei, ca din cate mi-am dat seama din ce s-a discutat, ca pret (si ca si calitate probabil) iesi oricum mai bine ca in .ro. Acum sunt de acord ca iti asumi niste riscuri, dar daca vanzatorul este serios, singura problema ramane transportul, si de aceea ar fi super bun un topic pe tema asta, pentru a evita posibilele experiente neplacute. 

Ce este garantia?
Garantia este, daca se antampla ceva la instrument, pe drum sau cand are un defect de la fabrica. Atunci ai garantia. 
Ce-ti face vanzatorul? El iti zice, daca ai probleme, scrie fabricantului si zii lui ce probleme ai cu intrumentul si el ti-ajuta.

Asta este cazul garantii aici in germania.
Sa te informi si sa faci legatura cu importorul instrumentelor. Ca garantia ti-se da de la fabrica pe instrument. 

Eu am alt fel de servici. Am desigur un "contract" cu clientul meu si macar il ajut sa faca cumva legatura cu fabricantul si sa-si primeasca dreptul. Mai departe eu am posibilitatea a schimba ceva, daca este cumva defekt de la fabrica. Dar pentru ca eu controlez inainte de a trimite, nu cade asemenea defecte la intstrument. 

Si daca a stricat cineva singur ceva, asta nu cade in garantie, dar poate pot ajuta cumva si putem veda ce facem.

Acum vorbind de costuri transport, daca aud ce costa un transport IN romania si stiind ce costa de aici, nu cred ca in romaina este mai ieftin transportul.

Catalin Paduraru
08 Dec 2006 20:12


In primul rand e mare un 200/1200 si greu. Pentru mine e ok, dar pentru cineva care foloseste prima data un telescop e destul de dificil. Nu prea merge transportat distante mari in mana fiindca este destul de greu. Eu daca coboram scarile de la etj. doi pana la masina deja eram stranspirat :) 
Dar toate aceste "greutati" erau uitate cand ma puneam sa observ cu el.
Numai bine!

Mitu Catalin
08 Dec 2006 20:12


Din pacate eu nu pot baga 200-le in portbagaj asa ca bancheta spate este ocupata (Dacie standard) iar cea din fata cu baza - in cazul cand nu vreau sa umblu cu portbagajul deschis si legat cu sarma.Acum montura astro 5 imi intra in portbagaj-iar locul din fata este liber. Dobson-ul este extrem de simplu de montat -utilizat . Un 150/750 parabolic ar trebui sa intre usor in portbagaj - cu tot cu montura eq3. Sunt si eu curios de 150/1200 daca intra in portbagajul Daciei .
PS- tubul este in cutia originala , usor modificata pt a fi bine protejat.

horatius
08 Dec 2006 20:47


Ce este garantia? 
Garantia este, daca se antampla ceva la instrument, pe drum sau cand are un defect de la fabrica. Atunci ai garantia. 
Ce-ti face vanzatorul? El iti zice, daca ai probleme, scrie fabricantului si zii lui ce probleme ai cu intrumentul si el ti-ajuta. 

Sa te informi si sa faci legatura cu importorul instrumentelor. Ca garantia ti-se da de la fabrica pe instrument. 


In Romania nu e asa. Fiecare importator este obligat sa asigure service-ul produselor importate. Deci clientul final nu se adreseaza producatorului pentru eventuale probleme, ci importatorului care ii rezolva problema.

HoO_Germany
08 Dec 2006 23:28


Ce este garantia? 



In Romania nu e asa. Fiecare importator este obligat sa asigure service-ul produselor importate. Deci clientul final nu se adreseaza producatorului pentru eventuale probleme, ci importatorului care ii rezolva problema.

Daca comparam, este in Romania si in Germania la fel. Eu nu sant importeur in Germania, eu sant vanzator. Tu esti importeur in Romania, asta este altfel. 
Dar si la noi si la voi, importeurii au obligatia a garanta calitatea productelor.