-----------------------------------
Seghedin Mihai
28 Sep 2012 15:29

Achizitie luneta/telescop terestru.
As vrea sa cumpar o luneta sau un telescop pentru observatii terestre, ce ma intereseaza:

- posibilitatea de zoom cat mai mare de ordinul sutelor de x
- multa lumina in oculare
- imagine ce sa nu fie rasturnata

Deci lunete de genul 60/350 sar din schema. Poate stiti ceva instrumente bune la un pret decent, insa repet, pentru observatii terestre !

Eu m-am gandit la asa ceva: http://www.skywatcher.ro/SK/SK909EQ2.htm Vi se pare o alegere buna ?

valy
28 Sep 2012 15:59

Re: Achizitie luneta/telescop terestru.

- posibilitatea de zoom cat mai mare de ordinul sutelor de x
- multa lumina in oculare

Zoom daca prin el te referi la variatia magnificatiei, de ex. 10-30x, il poti face fie cu un ocular zoom fie cu diverse oculare.
La terestru sute de x e cam inutil datorita atmosferei, turbulentelor la nivelul solului.
Multa lumina e cam inutil la terestru daca e vorba de observatii pe timp de zi. Acum depinde ce intelegi prin "multa lumina".
Luneta aleasa nu e rea dar e lunga si diagonala iti da imagine rasturnata.

Seghedin Mihai
28 Sep 2012 16:30


Multa lumina in oculare in sensul de diametru al lentilei, de preferat mai mare de 80mm.
Pentru zona in care locuiesc eu sutele de X nu sunt inutili.

Mentionez ca deja posed o luneta Meade 60/350 + barlow 2x si 3x, insa se simte nevoia de ceva mai puternic. As vrea sa pot obtine un 150-200x fara barlow, si cu oculare mai mari de 4mm.

zoth
28 Sep 2012 16:52

Re: Achizitie luneta/telescop terestru.
 ... si diagonala iti da imagine rasturnata.

Valy, cum adica diagonala iti da imagine rasturnata?

O luneta kepleriana formeaza din start imaginea obiectului rasturnata pe ambele axe (orizontala si verticala). Adaugand o diagonala obisnuita (oglinda sau prisma), imaginea va mai fi intoarsa inca odata pe verticala si in final ansamblul va furniza o imagine corecta sus-jos dar inversata stanga-drepta (imagine in oglinda).
De multe ori fac observatii terestre cu lunete echipate cu diagonala obisnuita, nederanjandu-ma imaginea in oglinda pentru ca in timp m-am obisnuit.
Pentru cei care nu suporta aceasta inversare problema se poate rezolva cu ajutorul unei prisme cu acoperis (roof) la 90 sau 45 grade.

theogon
28 Sep 2012 17:40


Aș avea o lunetă terestră Celestron Ultima 100, magnificație 22-66X, stare perfectă, pe un trepied foto Manfrotto. Dacă te interesează putem discuta pe PM.

Seghedin Mihai
28 Sep 2012 17:44


Am dat PM.