-----------------------------------
Stanescu Octavian
30 Sep 2012 15:07

Camere de inalta rezolutie si viteza filmare
Sunt in cautare de info deocamdata ...privind  camere de filmare de rezolutie cat mai buna si multe cadre / sec ,macar 30  
am gasit http://www.princetoninstruments.com/products/imcam/megaplus/#2
 1920 /1080  cu 30 fr/sec  nu am gasit ca cineva sa fi folosit la Luna sau soare. 
Ar mai fi Canon EOS 5D Mark 2 sau 3  ca ar duce 30fr/sec

ursamajor
30 Sep 2012 15:34


Nu doar 5D ci și Canon 550D poate full HD la 30 fps fără probleme, din fabrică, cu control manual total al expunerii (ISO, timp de expunere), pe lângă modul Crop Movie. Mai e și avantajul de 1,6x al crop-ului față de full frame sensor la 5D. Dacă aș avea focală nativă de 3-4 m, aș încerca și eu mai des. Poate dacă o să-mi iau un Mak (1500-1800 focală) la anul, atunci să fie mai spectaculos, cuplat cu Powermate-ul 2,5x. 

Am făcut full HD la Soare (o să-ncerc și la Lună), cu junghiul de lunetă 90/900, plus Powermate-ul 2,5x și cu un barlow Vixen 2x apo și par promițătoare rezultatele, având în vedere instrumentul. Din păcate, seeingul n-a fost grozav în ziua aceea (și cred că nici focusul nu e chiar bun), abia a doua zi a fost ceva mai bunicel, dar n-am mai repetat tipul acela de înseriere a barlowului cu powermate-ul.
Am mai făcut și-n trecut cu GSO 5x barlow, dar îmi apărea o reflexie pe centru, reflexia senzorului. Se pot vedea tot pe canalul meu Youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=-n0I53gTcMo&feature=plcp

PS: la prețul la care a ajuns un body acum, 12-14 mil. asta însemnând mai puțin de jumătate (puțin mai mult de o treime) din cât am dat eu pe ea nouă, n-aș ezita s-o cumpăr a doua oară. E o cameră pe cinste.

auriga
30 Sep 2012 15:48


dl stanescu din cate stiu are 50D, suportat de magic lantern, 30fps, nu stiu daca-l mai ajuta cu ceva un 550D. Camerele acelea dedicate cu care BMB, Flavius si DCristi fac pozele de pe forum nu sunt ok?

Stanescu Octavian
30 Sep 2012 15:58


Problema la DSRL e ca filmeaza MOV  si e comprimat . Nu stiu in ce masura merge legat la PC si filmat cu sotul rusesc  cum am facut eu la 50D  unde face AVI  MJPEG ce imi pare mai bun ca MOV.
La Luna Soare ma intereseaza mai mult. la planetar e perfect DBK 21 AU 618 cu cei 600/400 pix .
La luna si soare e foarte putin 600/400 campul e tare mic . 
pentru rezultate cat de cat  bune   pe seeing prost e necesar 30-60 fr/sec  si expunere controlabila .

ursamajor
30 Sep 2012 16:08


auriga, nu știu ce face ML la 50D, dacă poate 30 fps la full HD, dar la 550D permite și jonglarea cu bitrate-ul, așa că dintr-o dată, MOV-ul nu mai e foarte comprimat. Cred că softul rusului (cândva l-am încercat și eu), filmează în toate modurile disponibile. Nu-l folosesc doar fiindcă prefer să nu mă-ncurc și cu laptop, prefer control și înregistrare doar pe cameră.

Stanescu Octavian
30 Sep 2012 16:23


nunu ML nu-mi place am renuntat  comprima se pierd fineturile  softul rusesc a dat rezulatate mult mai bune. Doar ca la 50D pixeli reali decat 900/ 600. e ceva mai bine decat 600/400 dar expunerea nu se controleaza cu adevarat ci e doar o simulare cu intunecare sau iluminare facuta din soft.
Auriga : am si eu camera  DBK si am expus o gramada de poze facute  e perfect pt planete dar la Luna soare e mult prea mic campul iar celelalte camere da la Imaging Source fac tot mai putine framuri pe secunda cum cresti rezolutia   la 15 fr/s  e nevoie de seeing tare bun ca sa iese ceva.

ursamajor
30 Sep 2012 16:47


Cum se numea softul rusului, să-l caut printre miile de downloadului?
Edit: EOS Camera Movie record?

Stanescu Octavian
30 Sep 2012 17:08


da asa se numeste , cum deschzi dupa instalare si ai camera conectat la USB el deschide perdeaua si da imagine. face doar Avi MJPEG V5 il vede virtualdub.
Am obtinut cu 50D la Plato pe luna ce inca nu am egalat cu DBK ... :(

ursamajor
30 Sep 2012 17:19


Da, nu filmează decât 720p și nu fullHD 1080p. Depinde numai de ei dacă vor implementa și fullHD.

valy
30 Sep 2012 20:57


Nu prea am studiat fenomenul ca astfel de camere sunt scumpe pt mine. Pt. luna/soare cred ca iti trebuie mono. In plus daca vrei si FPS s-ar putea sa fie limitare de banda, usb3, firewire, gigabit, si altele...au si ele limite. Plus HDD-ul cred ca nu face fata, iti trebuie SSD. Asta e ce banui eu ca ar fi problemele.
Ia vezi aici 
http://www.rkblog.rk.edu.pl/w/p/very-very-very-big-sensors-lunar-and-solar-imaging/
http://www.rkblog.rk.edu.pl/w/p/testing-fast-usb3-camera-ximea-xiq-mq013mg-e2/
http://www.baslerweb.com/products/ace.html?model=
http://www.ptgrey.com/products/flea3_usb3/flea3_usb3_camera.asp etc
Au aparut multe, bani $a fie :)

..cum cresti rezolutia   la 15 fr/s  e nevoie de seeing tare bun ca sa iese ceva.15fps nu inseamna neaparat maxim 1/15sec, poti expune si 1/1000, 15 fps te limiteaza ca nu poti trage multe cadre repede.

ursamajor
30 Sep 2012 21:21


40-50 Mbits/s nu e niciun bai pentru un HDD, vorbind de EOS Movrec. Problema e că trebuie să ai un laptop bun să-l cari după tine, ca să obții 28 fps. Cu Desktopul meu cu Intel E5200 merge OK, dar pe eeePC filmează cu încetinitorul, 1f/2s.

valy
30 Sep 2012 21:26


Pentru ca la tine probabil procesorul compreseeaza si de aici rezulta 50mbs, dar la camerele astea nu ai compresie, nu folosesti procesor, ci viteza bruta de transfer camera-pc si scriere pe disc, eu zic ca iti trebuei ssd plus gigagit sau firewire sau usb3.0.
Parerea mea.

ursamajor
30 Sep 2012 21:31


Da, vorbim de lucruri diferite: eu de EOS Movrec, ce salvează avi cu Mjpeg, tu de camere care trimit format raw, necomprimat. Posibil să nu poată duce un HDD și să fie necesar SSD.
De-aia încă prefer dSLR-ul: mă absolvă de laptop. Evident, e un compromis de... amator-hobbyst. :wink:

valy
30 Sep 2012 21:34


Trei limitari vad la dslr:
- compresia
- e color + filtre in fata
- nu are crop 1:1 la rezolutii mari
In rest e perfect :)

Stanescu Octavian
30 Sep 2012 21:43


Da multam Valy  am gasit ceva interesant (CMV sunt doar senzori ce intra in diverse camere)   http://www.lumenera.com/usb3/index.php 
 sau Basler  CMV2000 ar cel potrivit ...

valy
30 Sep 2012 22:16


Vezi sa verifici specificatiile astea: cand zic "up to xx fps" am vaga banuiala ca nu sunt xx fps la rezolutia maxima, bit depth maxim, vezi si ce cerinte de PC au ca sa atinga fps-ul asta.
De balser se vorbea de rau la astrofoto, apareau artefacte. Insa nu stiu daca la toate sau doar la astea mici de 640x480 (cu senzorul icx 618). S-au observat la Saturn sau la subiecte intunecate, ocazional, si daca trageai de contrast wawelets.

Vezi si aici:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5387632/page/12/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

horatius
01 Oct 2012 10:37


Pentru Luna si Soare camerele monocrom produc imagini mai bune decat cele color. Am facut si eu poze cu cipuri color, dar acum cu camera monocrom se vad detalii mai bune pe aceleasi subiecte. De vina in principal e rezolutia spatiala, care la monocrom e mai mare, pixelii nefiind interpolati. Pentru cele doua obiecte eu folosesc un DMK41, monocrom, cu cip de 8mm. Este si DMK51 cu cip de aproape 9mm, dar e aproape dublu la pret fata de 41. Cei 15 fps inseamna doar ca pot captura maxim 15 cadre pe secunda, dar timpii de expunerei sunt mai mici. De exemplu la Soare cu Solarmax 60 am timpi de expunere de 1/500.