-----------------------------------
MrMxyzptlk
06 Oct 2012 14:48

O intrebare: problema cu filtrul solar?
Am observat la filtrul meu solar ceva straniu. Fiind incepator, nu stiu unde sa pun problema asta, asa ca am facut un foto despre problema (aveti atasat). Este un filtru solar normal, si vedeti ca parca se vad pe el puncte unde parca a fost gaurit cu acuri sau ceva de genul (gaurele sunt totusi semnificativ mai mici, nu sunt vizibile cu ochiul liber, nici daca tine filtrul catre Soare nici daca tin catre o alta de sursa de iluminare puternica) ... Este normal acest lucru, sau am un filtru gresit si risc folosindu-l? Aceste gauri se vad numai daca scot ocularul si ma uit direct in telescop ... Va spun sincer ca in acest moment imi e frica sa-l folosesc si nici nu stiu daca a fost asa de la inceput sau nu ...

ursamajor
06 Oct 2012 15:01


Acuri? :mrgreen: 
Stai liniștit, și-al meu are zone mai luminoase. Se uzează și folia aia în timp. Când crezi că piticii n-o mai suportă, o înlocuiești.
Se mai subțiază de la dilatare, cred (depinde cât de întinsă ai lipit-o)...

Erwin
06 Oct 2012 17:20


&#536;i eu am văzut la a mea ni&#537;te linii curbe ca ni&#537;te zgârieturi, pusă în fa&#539;a obiectivului lunetei &#537;i fără ocular... am descoperit că sunt doar ni&#537;te reflexii.