-----------------------------------
ursamajor
07 Oct 2012 08:46

Luna... mea
Ca să nu interferez cu topicurile altor membri, am decis să deschid și eu un topic propriu pentru poze cu Luna. Cum noaptea trecută am fost la una mică cu Luna și Jupânu', voi începe să populez topicul cu poze, pe măsura editării clipurilor capturate. Și nu sunt deloc puține, iar timpul necesar pentru ele este destul de lung.
Încep cu prima...

Aaa, setup-ul, de-acum devenit clasic: Skywatcher 90/900 + Powermate 2,5x + Canon 550D. Stack cu Registax6.

ursamajor
07 Oct 2012 10:27


Poza dinainte face parte, ca și cea care urmează, dintr-o serie de zone pentru care am făcut clipuri (17 VGA Crop Movie la 60 fps și 6 full HD la 30 fps), în vederea obținerii unuor colaje panoramice. Dar mai e mult de muncă și azi e duminică, iar copilu' și mumă-sa țipă că pierd nopțile pe coclauri și le neglijez. Ceea ce nu se va întâmpla. Trebuie să fiu în relații bune cu "contabilul-șef" :mrgreen:

Aici am folosit și Barlow-ul 2x Vixen apo Deluxe, la setup-ul de mai sus.

Seeing-ul a fost acceptabil la începutul înregistrării clipurilor, deși era ceață, însă pe la jumătatea achiziției clipurilor VGA Crop Movie, acesta s-a mai deteriorat. La clipurile HD deja turbulența apăruse.

sternchen
07 Oct 2012 10:46


Edit la cererea lui ursamajor.

ursamajor
07 Oct 2012 11:13



zoth
07 Oct 2012 11:28


Mesaj off topic editat.

ursamajor
07 Oct 2012 11:42



ursamajor
07 Oct 2012 13:50


Și un clip "panoramic".
http://www.youtube.com/watch?v=rRSKHhBmk-Y&feature=plcp

sternchen
07 Oct 2012 14:32


Mesaj off topic editat.

ursamajor
07 Oct 2012 14:44



sternchen
07 Oct 2012 15:00


OK

zoth
07 Oct 2012 15:45


Mesaj off topic editat.

ursamajor
07 Oct 2012 16:04


Primul colaj, din două foto, la rândul lor, obținute din două video HD.

Toate au fost capturate cu setupul descris anterior.

starbuck
07 Oct 2012 17:00


Ursa, foarte fain colajul si un focus foarte reusit. Ce nu inteleg eu este ca sunt cam multe zone supraexpuse mai ales spre marginea din stanga (de altfel am incercat sa-mi reglez monitorul cat mai bine). Solutia generala mi s-ar parea a fi folosirea metering-ului Spot pe mijlocul Lunii sau in cazul de fata o mica incercare in PS cu Highlights & Shadows care scoate in evidenta potentialul de detalii al zonelor respective. In rest, super !

ursamajor
07 Oct 2012 17:16


Expunerea la videoclip a fost pe Manual, perfect echilibrată. Nici la editarea foto n-am observat clipping pe histogramă. Cred că e chestie de calibrare a monitoarelor. Mersi de feedback. :)

starbuck
07 Oct 2012 17:57


Cu placere !

Din pacate chestia cu "perfect echilibrata" am patit-o si eu si nu prea merge la nici un DSLR pentru scene unde exista toata plaja de luminozitate cum e in cazul Lunii de la zona luminata pana la terminator deoarece senzorul nu dispune din constructie de toata plaja luminoasa. Ca urmare isi ajusteaza dynamic range-ul corespunzator, range mai limitat decat cel real din scena capturata. De aici si problemele. Acum strict legat de Canon este un fapt binecunoscut ca modelele lor au in general tendinta de supraexpunere. Am avut doua modele (10D si 1000D) si ambele subscriau la asta (mai ales 10D).
Solutia folosita de mine (exclusiv pentru formatul RAW) este subexpunerea la ISO minim cu cel putin o treapta deoarece zonele supraexpuse se recupereaza mult mai greu comparativ cu cele subexpuse. In plus, prin subexpunere se mai reduce ceva si timpul de expunere (asta niciodata nu strica in cazul Lunii). Apoi ajustam in stil mare :) highligths and shadows din Camera Raw sau soft-ul de Canon.

ursamajor
07 Oct 2012 21:20


O primă porțiune, colaj panoramic din 6 cadre VGA.

ursamajor
07 Oct 2012 22:25


A doua, tot din 6 VGA.

Reamintesc: SW90/900 + Powermate 2,5x + Canon 550D - mod Crop Movie.

starbuck
07 Oct 2012 22:39


Sa nu o iei nu stiu cum dar acum imi place procesarea, cel putin dupa cum apare pe monitorul meu.  Iar crop-movie-ul asta este superb, o adevarata sclipire de geniu de la Canon (sper ca este sclipirea unui inceput de traditie in inovatie si nu o convulsie de moment :) ) ! Categoric 550D-ul isi merita toti banii, cel putin la capitolul asta...

ursamajor
07 Oct 2012 22:43


Să le vedem pe-alea full HD lipite. Dar altă dată. Ia foarte mult procesarea. Cel puțin un sfert de oră la fiecare VGA x 17 bucăți... Nici nu vreau să mă gândesc cât o să dureze la full HD. :shock: 
Mersi de feedback. :)

starbuck
08 Oct 2012 02:47


Pai aici actiunea se desfasoara in stil Piticot cam asa:

1. Bagi "calcoolatorul" in modul "orientat pe obiect" adica optimizare la sange.
2. Astepti culcarea. De fapt nu astepti, ci faci orice altceva. 
2. Dai drumul in batch la clipuri inainte de culcare. 
3. Dimineata inainte sa vezi rezultatele te rogi sa nu vezi vreo zece dumprep-uri in task manager (asta in cazul fericit ca nu ti s-a blocat total inainte sa adormi)...
4. Daca nu s-a blocat, atunci poti merge linistit si la lucru, eventual cu un restart si o tura noua de procesare daca e cazul. Daca e blocat, atunci oricum restart cu injuraturi, reduci numarul de clipuri si sari la pasul 2.
5. Te-ai intors de la lucru, seara nu e departe asa ca sari la pasul 2.

(In timpul weekend-ului lucrul este inlocuit teoretic de relaxare. Restul ramane neschimbat pana termini de procesat stiva de carduri. :) )

ursamajor
08 Oct 2012 19:59


Am reușit să termin și cele șase clipuri full HD și le-am unit într-un colaj-panoramă.
Am comprimat până la mărimea maxim admisă de 1 MB, o poză de 12 Megapixeli...  :cry:

alex1209
08 Oct 2012 21:01


arata foarte bine. Sunt sigur ca se vede mult mai bine la rezolutia de 12MP :o

ursamajor
08 Oct 2012 21:02


Ehehe, nu, ea are deja 12 MPix, dar la 1 MB mai pierde câte ceva la compresia jpeg. E pe-acolo. :wink:

alex1209
08 Oct 2012 21:04


Oricum, Luna ta e frumoasa  :) . Spor in continuare.

ursamajor
08 Oct 2012 21:17


Mulțumesc.

starbuck
08 Oct 2012 21:20


Cred ca mai necesita poate ceva optimizare la aliniere si (doar subiectiv) un contrast ceva mai atenuat in zonele mai luminoase. Dar din cauza imensei cantitati de date stiu ca e greu sa repeti pasii workflow-ului in vederea rafinarii. Oricum, toata stima !

ursamajor
08 Oct 2012 21:38


La care aliniere te referi?

starbuck
08 Oct 2012 21:53


La punctul 2) de aici:
http://www.astronomie.be/registax/previewv6-1.html

Mai exact parametrul "Max movement". Asa cum zice si acolo in versiunea 6 s-au eliminat multi parametrii fata de versiunea 5 in vederea unei configurari mai usoare.
Nu stiu ce valoare ai folosit tu fata de 5 (cea implicita) dar in cazul unei rezolutii HD e posibil ca deviatia totala intre frame-uri sa fie mai mare de 5 pixeli, desigur, depinde si de faptul daca filmarea a fost ghidata sau nu. In plus mi se pare ca s-a considerat si o valoare medie pentru acest parametru, fapt cauzat si de considerarea celorlalte planete in procesare unde o rezolutie VGA este suficienta (ca de altfel o mare pondere din clipurile utilizatorilor).

Personal as incerca sa vad ce se intampla pe un singur clip ca sa determin o valoare optima pentru parametrul mentionat. Ca sa fiu si mai clar citez tot din link-ul mentionat:

"If an alignpoint does move more than the set value its alignment will be set to the average movement of the other alignpoints."

Problema este tocmai acea valoare medie a pozitiei celorlalte puncte de aliniere in caz ca se depaseste valoarea acelui parametru. Si asta afecteaza direct rezultatul final, stacking-ul si wavelets-urile fiind mai departe o simpla pierdere de timp.

ursamajor
08 Oct 2012 22:32


Și dacă-ți zic că de data asta am preferat Autostakkert? :mrgreen: La ăsta nici nu prea ai ce să setezi așa mulți parametri. Registax mi s-a tot blocat, căci avi-urile au fost de 5-6 GB, așa că am optat pentru programul sus-menționat.

Îți spun eu ce cred: în primul rând, vorbim de o lunetă acromată de 90/900 (cromatism, chestii, care mai diminuează contrastul, claritatea). Apoi de un Barlow 2x încălecat peste un Powermate 2,5x (nevoie de mărire pentru a filma HD) și de un seeing deteriorat după filmările VGA Crop Movie, care au beneficiat de un seeing mai bunicel. Eu chiar mă mir că a ieșit și-așa. Cred că a fost forțată la limită. :)
Noapte bună!

PS: ultima "bucățică" de Lună, din 6 VGA-uri.

starbuck
09 Oct 2012 00:11


Pai normal ca m-am luat dupa descrierea setup-ului din deschiderea topicului:

"Aaa, setup-ul, de-acum devenit clasic: Skywatcher 90/900 + Powermate 2,5x + Canon 550D. Stack cu Registax6."

Cat despre fortarea la limita, e clara treaba.
Dar pe langa toate astea chiar si la Autostakkert problema imi pare a fi de aceeasi natura (sau cel putin se mai poate lucra acolo: alignment-ul. "Buza" aia arsa de la marginile craterelor din imaginile anterioare este clar de la procesarea peste limita. In comparatie cu asta ultimul colaj ti-a iesit indiscutabil mai bine. Iar seeing-ul slab il poti filtra selectand frame-urile cele mai bune. Si la urmatorul colaj sa nu zici ca vei folosi si MaxIm DL, cu toate ca nu strica o tura si prin el.  Acolo sa vezi caruta de parametri. Optional, noapte buna si tie ! :)

ursamajor
09 Oct 2012 07:12


E normal că a ieșit mai bine ultimul, fiindcă n-a avut nevoie de aceeași cantitate de sharpness și "contrast", la postprocesare. Sticlă mai puțină, seeing ceva mai bunicel... Fără astea, panorama mare ar fi arătat prea șters, soft și tern. Evident, postprocesarea ține de gust, iar eu-unul prefer imaginile mai sharp. :wink:

Mai jos, comparate...

ursamajor
09 Oct 2012 11:21


Poate un moderator, vă rog, să curețe topicul de off-topicurile de la început, așa încât să rămână numai pozele și discuțiile referitoare la ele. Mulțumesc.
(Inclusiv această postare).

valy
09 Oct 2012 11:36


Imi plac panoramicele. Nu te incumeti la una completa? Poti procesa doar o componenta? R/G/B, de preferinta R ca e mai putin sensibila la seeing, asta in ideea ca mai scoti din influenta acromatului.
Spor.

ursamajor
09 Oct 2012 11:40


Sincer, mi-a părut rău că n-am mai tras și celelalte 3-4-5 clipuri, în zonele lipsă, pentru a o completa. Poate altă dată. N-am idee cum să separ componenta aia (fie ea, R, G sau B) din video compozit. Am mai vorbit. Că dacă e vorba de foto, e mai simplu.

valy
09 Oct 2012 11:44


Dupa stacking (il lasi sa proceseze color daca nu il poti converti in mono), pozele rezultate le spargi pe culori. Desi cred ca pierzi ceva rezolutie, dar macar ar fi interesant ce iese. Ideal ar fi si focusul sa-l faci tot pe culoarea aia, poate cu un filtru rosu in fata (pus doar cand focusezi).

ursamajor
09 Oct 2012 11:48


Să vedem ce iese când ajung acasă. O să lucrez pe straturi în Photoshop, deși îl folosesc rar.

ursamajor
09 Oct 2012 18:53


N-a ieșit mai bine, așa că n-am să postez rezultatele.
O zonă filmată cu Crop Movie, dar și cu Barlow-ul Vixen 2x, peste Powermate 2,5x, care cred că tot 2x dădea, la distanța la care era plasat senzorul meu de planul lentilei. La următoarele filmări,  [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=101548#101548]am adaptorul pregătit. :mrgreen:

starbuck
09 Oct 2012 20:48


Din pacate nu se poate considera doar componenta de rosu din imagine. Celelate contribuie si ele la definitia imaginii chiar daca in ponderi diferite.
 
Cat despre seeing un filtru bun pe care il stiu eu pentru atenuarea efectelor acestuia este filtrul IR-Pass:

http://skywatcher.ro/Baader/filtru_irpass.htm

Se poate merge la extrem si cu alt filtru, IR72-ul (near IR) dar cu dificultati mai mari la focalizarea manuala.
Legat de filtrele colorate intr-adevar ar fi interesante niste capturi separate R,G, B cu conditia sa setezi captura monocroma (ma refer la DSLR-uri). Dar asta cred ca ar fi ultima varianta pe care as folosi-o.

valy
09 Oct 2012 20:50


Cred ca e cam mult. Totusi am testat si eu 5x cu crop 100%, pun tot aici ca parca seamana cu "Luna ...ta":

ursamajor
09 Oct 2012 21:12


Așa ar arăta la mine... Plato și Copernicus.
Mi se pare acceptabilă calitatea pentru o lunetă obișnuită... chinezească. :mrgreen:

valy
09 Oct 2012 21:37


Le-ai luat pe alea de mai sus si le-ai rotit putin?  :roll:

ursamajor
09 Oct 2012 21:41


M-ai prins. :mrgreen:

ursamajor
26 Oct 2012 20:20


Abia azi m-am învrednicit să uploadez clipurile (needitate) din care am făcut [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=101561#101561]poza asta.

http://www.youtube.com/watch?v=TCdaQfE-Ys4&noredirect=1
http://www.youtube.com/watch?v=5ZEhbKqkpw0
http://www.youtube.com/watch?v=80yEcftJNZA
http://www.youtube.com/watch?v=wS4iY_orwIs&noredirect=1
http://www.youtube.com/watch?v=bOSMxva-ZOc
http://www.youtube.com/watch?v=68yQrI73Yv8

ursamajor
28 Oct 2012 19:13


Dintr-un mic clip reprocesat. http://www.youtube.com/watch?v=nWur1FOrub0
SW 90/900 + Powermate 2,5x + Canon 550D.

ursamajor
13 Ian 2013 18:59


În lipsă de activitate, am prelucrat cu cel mai recent Autostakkert (o variantă dată de autor) un clip mai vechi.

valy
13 Ian 2013 20:41


Cred ca i-ai dat cam mult sharp.

ursamajor
13 Ian 2013 22:46


Eu nu-s de acord cu Cartier Bresson. :wink: 

O panoramă din 16 clipuri... asta n-am mai făcut-o. Am făcut doar pe bucățele...

SW90/900 + Powermate2,5x + Canon550D.

ursamajor
23 Ian 2013 21:51


Un alt clip individual reprocesat cu Autostakkert alpha version.