-----------------------------------
oldboy oldboy
10 Oct 2012 17:48

Telescop Home Made
Buna ziua.As vrea si eu sa mi confectionez un telescop cu care sa pot vedea muntii si craterele de pe luna mai bine si mai de aproape.Spun mai bine deoarece am un binoclu de vanatoare cu care ma impac destul de bine dar parca nu e de ajuns.(am sa pun imagini cu bionoclul).Nu cunosc nici un termen de optica ,am doar la baza cunostintele de clasa a 9-a de la optica cu distanta focala si etc.Nu prea am bani pentru cumpararea unor lentile performante asa ca vreau sa va intreb daca se poate face asa ceva cu o lentila dintr o lupa dintrasta din magazine de 100mm.eu am mai demontat un binoclu care contine si o lentila care face imaginea sa fie normala(si nu intoarsa) si ma gandeam sa o folosesc.Lentila prin care ma uit as vrea sa o folosesc tot de la binoclul demontat.Eu va pun poze si astept pareri.

oldboy oldboy
10 Oct 2012 18:39


nici o parere?:(

ursamajor
10 Oct 2012 18:53


Dacă te referi la lupele chinezești de la magazinele de "3,8 lei", ia-ți gândul. Ca să faci o lunetă pentru "a vedea craterele de pe Lună", trebuie să folosești optică de calitate, cât de cât, lentile (obiectiv) cu anumite caracteristici de focală etc. Nu vreau să te descurajez, dar e posibil să ieși mai scump dacă vrei să faci un instrument, relativ pentru începători. Sunt lunete, chiar și la noi pe forum, la rubrica de vânzări, care nu costă o avere, dar îți oferă ceea ce dorești. Numai că, luneta/telescopul nu "funcționează" singură. Mai trebuie un trepied (minimum) și o montură, niște oculare etc. E o pasiune costisitoare... Dacă nu ești dispus să investești ceva bani, va trebui să te mulțumești cu binoclul.
Dacă, totuși, dorești să-ți faci singur, în timp, o lunetă sau un telescop, poți consulta subforumul de ATM.

oldboy oldboy
10 Oct 2012 18:57


am inteles.multumesc mult pentru raspuns.partea proasta e ca am pierdut o zi degeaba cautand pe net in loc sa fac exercitii la mate ca am bac ul anul asta.dupa cum zici si tu,cea mai buna modalitate cred ca e sa cumpar unul.multumesc inca odata pentru raspuns.

oldboy oldboy
10 Oct 2012 22:28


oricum,imi poate spune cineva de cate ori mareste binoclul asta al meu?pe el scrie 8x30 dupa cum se vede si in poza.ce inseamna asta?

catalin dumitru
10 Oct 2012 22:45


Marire de 8 ori , la un diametru al obiectivelor de 30 milimetri.

catalin.

oldboy oldboy
10 Oct 2012 23:05


acum totul are sens :) multumesc mult. ma gandeam sa mi cumpar asa ceva.  http://www.okazii.ro/catalog-okazii-altele/telescop-astronomic-refractor-70060-bonus-super-cadou-a118220509 am vazut ca mareste de 231 ori parca.e bun de ceva telescopul asta pentru ce vreau eu? pare destul de ieftin,de aia sunt in dubii si va intreb.

saiph
10 Oct 2012 23:53

Re:
acum totul are sens :) multumesc mult. ma gandeam sa mi cumpar asa ceva.  http://www.okazii.ro/catalog-okazii-altele/telescop-astronomic-refractor-70060-bonus-super-cadou-a118220509 am vazut ca mareste de 231 ori parca.e bun de ceva telescopul asta pentru ce vreau eu? pare destul de ieftin,de aia sunt in dubii si va intreb.

:)  oldboy, ia-o usurel, cu inceputul.

Mai intai bacul. Cu ocazia asta mai recapitulezi putin la optica si vei intelege de ce n-o sa poata mari in veci de 231 de ori luneta aia de pe Okazii.ro, cum nici alte lunete de diametre comparabile sau mai mici nu vor putea mari de 530 sau 625 de ori - te prinzi tu care e relatia intre diametru si putere maxima (rezonabila) de marire. Iar daca chiar vrei sa-ti confectionezi o luneta, de ce nu incerci cu ceva de prin Bazarul forumului, nu cu chinezarii ieftine si nepotrivite care te vor dezamagi si risca sa-ti taie elanul din start.

Ca sa vezi craterele de pe Luna nu ai nevoie de cine stie ce instrument - am reusit si cu o lunetica de 3cm diametru, confectionata "pe genunchi", cum se zice. Conteaza calitatea sticlei (optica) si a constructiei (mecanica). Lucrurile incep sa capete contur ineresant de pe la 7-8 cm diametru in sus. Dar designul optic al obiectivului e f. f. important, mai ales daca tii neaparat sa vezi cat mai aproape cu putinta obiectele :) Un dublet ED, spre exemplu, permite mariri pana la de 4 ori diametrul sau, daca si conditiile atmosferice o permit. Acromatele clasice abia ajung la un factor de 2, cu putin ajutor din partea focalelor, mai lungi..

Orice ai face, mai intai cauta toate informatiile de care ai nevoie, intreaba - ca asta nu costa, si apoi te apuci de treaba; fie ca e vorba de achizitii, fie ca ajungi la partea in care deja construiesti efectiv (calculeaza atent, masoara de 10 ori si taie o data! - asta pt tuburi, daca vrei sa te apuci de mesterit la un instrument). 
Unele chestii le poti afla direct Google-ind ceea ce nu ti-e clar; de exemplu "what 8x30 binocular means" - primul link exact asta explica. Ia-o doar ca pe un sfat, pt cazul in care vrei rapid informatii. Pe forum s-ar putea sa primesti raspunsuri nu tocmai in timp real. De regula prefer sa apelez la adresarea de intrebari numai dupa ce am epuizat toate posibilitatile de cautare, pana la un anumit nivel.

Spor la invatat (nu doar pt bac) si bafta la examene! ;)

alex1209
11 Oct 2012 10:38


Salut Oldboy.
Vreau sa iti prezint o luneta facuta de mine la o treime din pretul de pe piata.
Tot ce am facut a fost sa imi cumpar un obiectiv de aici http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=238:obiective-acromate&catid=78:obiective&Itemid=91
L-am luat pe cel mai ieftin cu nici eu nu prea aveam bani. Intre timp mi-am cumparat si 3 oculare second hand tot de aici de pe forum: unul de 4mm, unul de 10mm si unul de 25mm(nu sunt de calitate superioara dar sunt bune)

Uite aici link-ul cu luneta:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9045&postdays=0&postorder=asc&start=0

Aici link-ul cu focuser-ul care mi l-am confectionat eu. Tu poate nu vei putea. Costa 150 lei un focuser.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=90005#90005

Trepiedul l-am sudat impreuna cu tatal meu la tara din fiarele care le-am gasit pe acolo, apoi l-am grund-uit si vopsit. Montura este una azimutala facuta dintr-un T zincat si tevi filetate zincate.


Poate te-am putut ajuta :wink:

oldboy oldboy
11 Oct 2012 14:15


Multumesc foarte mult pentru raspunsuri si ca ma incurajati.Pentru alex 1209,nu e problema cu focuser ul, m as descurca sa l construiesc pentru ca stau la casa am materiale ,scule etc.In legatura cu obiectivul ,care este puterea maxima de marire?despre oculare,ce pot sa zic,cam scumpe,mult prea scumpe pentru bugetul meu,dar am auzit ca se pot face din camere web si sunt de 3 ori mai bune decat un hyperion(asa am auzit).si mai vreau sa te intreb,cum se vede cu telescopul tau?vezi indeaproape muntii si craterele de pe luna?si mai ales saturnul ,uranusul,ii poti vedea cat de cat?daca da,as fi dispus sa fac un efort financiar.Pentru saiph,multumesc mult pentru sfaturi si asa e,intai bac ul si apoi vad eu cum ma descurc :D.Si ca ultima intrebare,a avut cineva telescopul din link ul care l am postat mai sus?care e puterea maxima de marire si daca mi as face un telescop ca a lui alex1209 ar fi mai bun decat cel din link?

ursamajor
11 Oct 2012 14:28


Nu există o putere maximă de mărire. Însă există mărire limitată de seeing, mărire recomandată și mărire teoretică. De obicei, relația de calcul este "mărirea = 2D", unde D este diametrul obiectivului. Există obiective care performează mai bine și la care se poate merge mai sus. Și fiindcă vorbeam de seeing, de cele mai multe ori, acesta nu-ți  permite nici 2D, mai ales la aperturile mai mari de 100mm.
Cratele de pe Lună le vei vedea foarte bine cu un obiectiv de 80mm, de pildă. Lui Saturn i se disting inelele (ca niște mici cornițe) încă de la 50x. Util pentru tine, ca să-ți dai seama, ar fi să înveți despre dimensiuni/diametre aparente ale diverselor corpuri cerești. Ai putea să-ți faci o idee cam cum s-ar vedea la diverse grosismente (măriri).
Deasemenea, familiarizează-te măcar cu termenii de bază ai astronomiei: apertură, obiectiv, focală, grosisment etc.

oldboy oldboy
11 Oct 2012 14:45


am inteles.deci puterea teoretica de marire cu obiectivul de 72/900 este cam de 140x.ia uita ti ce mi spune tipul cu telescopul din link ul care l am pus mai sus: ,, Puterea maxima de marire pe care o poate dezvolta este 525 x , folosind ocularul SR4mm si lentila barlow 3x''. imi vine sa rad. :))) voua nu?

ursamajor
11 Oct 2012 14:54


Ai înțeles bine.

Matematic, pe hârtie, e posibil orice. Zi-i tipului să încerce să se uite el la 525x cu jucăria aia. Că asta este, nicidecum lunetă.

sternchen
11 Oct 2012 15:05


da,e de plans... :) 
telescopul poate vedea la acel grossisment,dar imaginea nu va fi buna.
Daca stai la tara,sau ai un cer bun macar din cand in cand,se poate vedea ceva si cu 60/700,desigur fara pretentii mari...Marirea poate atinge 100 sau mai mult functie de conditii,oculare,barlow
Realitatea este ca pretul fiind redus,calitatea optica nu e foarte inalta.Dar poti ..nimeri unu bun.sau poti sa-ti iei un ocular mai bun sau un barlow extra.In general la preturi mici,calitatea per ansamblu e mai mica-inclusiv oculare/barlow
De obicei cu un acromat de 70-80mm poti vedea bine luna,iar la planete un 90 ar fi minim.Si aici nu toate ocularele ce le primesti sunt de calitate super..

oldboy oldboy
11 Oct 2012 15:09


A spus ca: ,, Ocularul SR4mm are putere de marire 175x.Cu lentila barlow 3x mareste de 525 x.Sunt datele din manualul de instructiuni (cartea tehnica).Nu l-am fabricat eu si cu siguranta nu am tiparit eu manualul.'' De ce toata lumea incearca sa fraiereasca pe toata lumea?asta i cel mai urat lucru dupa mine.eu sunt pasionat si de amplificatoare.acolo tot asa,se spune 100W cand colo scoate 20W.Vad ca asa e si in optica. of of of :(.Nu mai gasesti o data exacta in ziua de azi.

ursamajor
11 Oct 2012 15:17


Nu te minte, așa scrie în fișa tehnică și așa se calculează "mărirea" (grosismentul): raportul dintre focale: 700/4=175x. Problema e alta: calitatea opticii. Din ce știu eu, la jucăriile alea chinezești, lentilele sunt din plastic, cel puțin la oculare. Asta-i problema. Adică, nici măcar jumătatea "măririi" teoretice s-ar putea să n-o obții și să ai și imagine bună. Oricum, uită de jucărie și nu mai aminti de ea că NU MERITĂ.
Ideea e că, înainte de a te repezi ca Murga-n ham, să iei o pauză măcar de o respirație și să te mai familiarizezi nițel cu ce e optica asta. Apoi, cătinel-cătinel, vei apuca-o pe o direcție. Nu aștepta doar sfaturi, e și datoria ta să te informezi: de pe forum (alte topicuri), de pe internet, din cărți (există o întreagă bibliotecă în acest domeniu). Cărțile, deși le-am enumerat ultimele, ar trebui să fie sursa ta primordială de informare. Succes!

valy
11 Oct 2012 15:54


Teoretic vorbind orice telescop poate atinge orice magnificatie, in functie de focala lui si a ocularului. La fel si un amplifiactor, tehnic cred ca poate furniza puteri foarte mari, intr-un timp foarte scurt, dupa care s-ar arde. 100Wpmpo dintr-un stift de amplificator poate sa nu fie neaparat o minciuna, problema e ce se aude la puterea asta maxima, si cat rezista.
Practic exista oculare cu focala 1-2mm, exista barlow-uri, poti pune mai multe barlowuri unul peste altul, ajungi rapid la zeci de mii de X, intrebarea este daca merita, daca vezi ceva la mai mult de 200x.

oldboy oldboy
11 Oct 2012 19:25


am inteles perfect ce ati vrut sa mi explicati.cred ca m am bagat prea tare n paine dintr o data,asa ca mai stau pe margine cum ati zis si dumneavoastra,ma mai documentez si daca o sa mai am nelamuriri o sa mai intreb eu.ideea la care am ajuns pana acum,e ca nu iesi mai ieftin cu un telescop home made dar iesi mai bine la calitate decat unul de acelasi pret din magazin.

ursamajor
11 Oct 2012 19:34


Pe vremuri, pe care tu nu le-ai apucat, era mai ușor să șurubărești, să faci câte ceva la o strungărie etc. Plus că trebuie să ai și ceva vocație. De-aia e mai greu acum, dar... nu imposibil.

valy
11 Oct 2012 19:39


Pe de alta parte in vremurile astea noi au aparut niste materiale inaccesibile sau inexistente acelor vremuri.
Pe de alta parte lemnul si teava de plastic sunt optiuni la indemana, atat ca si disponibilitate cat si ca prelucrare casnica.

ursamajor
11 Oct 2012 19:43


Așa e, însă dacă folosești plastic și lemn, mai bine iei un tub de gata, că tot din plastic e.

oldboy oldboy
11 Oct 2012 20:05


v am spus.nu cred ca o sa intampin dificultati in a l construi.sunt un om mai practic :).sau poate o sa mi strang bani sa mi iau un skywatcher 70/900 ,voi vedea :))

Erwin
11 Oct 2012 20:13


Bine ai venit!
Subscriu &#537;i eu la importan&#539;a documentării prealabile. Multă vreme am pierdut jucându-mă cu lentile recuperate până am reu&#537;it să fac o lunetă simplă, dar am în&#539;eles care sunt principiile de bază. Experimentele au fost importante pentru asta. Binoclul întreg este păcat să-l strici dar dacă ai piese de la un altul stricat te po&#539;i ocupa să faci un tub potrivit în care să intre. Nu ai nevoie de redresor pentru astronomie, pe cer nu contează dacă se vede invers. Inversorul din poză este cu prisme cu acoperi&#537; folosit la binoclurile mici. Însă ai nevoie de un obiectiv cât mai mare, un dublet acromat cu focala mai lungă spre a putea folosi măriri mai mari. Po&#539;i folosi pentru început un 60mm F/10 sau pe-aproape. Vei avea rezultate bune folosind ocularul kelner de binoclu. Nu po&#539;i sări pa&#537;ii, începe cu lucrări simple până cape&#539;i experien&#539;a &#537;i cuno&#537;tin&#539;ele necesare abordării unor proiecte mai complexe. La ATM sunt o mul&#539;ime de proiecte după care te po&#539;i inspira. Vezi topicul dl-ui Tamasflex despre instrumente home-made din piese recuperate. Are multe desene cu explicatii.

ursamajor
11 Oct 2012 20:15


oldboy,
O lunetă e mult mai ușor de făcut, fiindcă poți cumpăra obiectivele "de gata".
http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=238:obiective-acromate&catid=78:obiective&Itemid=91

alex1209
11 Oct 2012 22:59


Iti recomand sa iti construiesti o luneta, daca vrei ceva homemade pentru inceput. Eu unul am invatat multe din asta, dar inca mai am o gramada de invatat.

Cat despre buget, lasa-l, ca se face el incet incet. Strangi niste bani, pac, iei un ocular second hand. Nu trebuie neaparat nou. :wink: 

Saturnul il vezi foarte frumos(ma refer la inele) la 90x, la fel si Jupiter cu satelitii lui. Venus si el se vede frumos.  Luna, nu pot spune ca vezi detaliile de aproape, dar Luna este cea mai frumoasa prin luneta mea. Obiectivul 72/900 il poti folosi pana la puterea de 225x la Luna. In rest nu se vede la altceva la puterea asta. Poti identifica Andromeda, M13, M103.  Sunt multe de vazut cu o luneta ca asta pentru inceput.

Obiectivul ofera imagini frumoase si clare pana la o limita.


Spor la treaba. :)

oldboy oldboy
11 Oct 2012 23:37


aha,multumesc pentru detalii alex.ursmajor,tu imi spui ca e usor,altul spune ca trebuie experienta :)) mno, am stat si m am gandit si am spus ca decat sa pierd timpul acuma,ca am bacul anul asta mai bine cumpar asa ceva   http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=84890900  si apoi dupa admitere la facultate poate o sa am timp de ceva mai serios. ce ziceti domnu' ursmajor?si asta i o prorcarie? cam atata imi permite bugetul maxim.se poate folosi si ca deep sky telescopul?

valy
12 Oct 2012 00:38


Tubul are cam 1m lungime, are 3kg, iti trebuie o montura ceva mai solida, care nu e chiar ieftina, ai luat-o in calcul?
Vine cu un singur ocular, inca unul de focala mai mica ar fi util.

sternchen
12 Oct 2012 08:47


luneta de 90/900 bresser e f buna.Comparand-o cu altele,ar fi una din cele mai bune la categoria ei.
dar cum zicea valy e doar tubu ai nevoie si de montura ...
ce-ai zice de un SW 70/500 imbunatatit cu oculare bune?un tub mai scurt e de avantaj la lunetele mai mici.si asta nu-i nici prea lung ,nici prea scurt ca raport focal si ai putea surprinde lucruri faine pe cer. o luneta de 60/700 pe un cer de la tara are ceva interesant,un tub scurt de 70 plus oculare/barlow bune ar putea fi ceva deosebit in aceleas conditii.Un telescop mai mare ar fi din toate punctele de vedere mai scump.ma refer indeosebi la lunete
nu te grabi.daca deocamdata nu-ti permiti ia-ti doar un tub bun,si pe urma vezi ce mai pui pe el montura ,oculare ..

ursamajor
12 Oct 2012 09:06


aha,multumesc pentru detalii alex.ursmajor,tu imi spui ca e usor,altul spune ca trebuie experienta :)) 

mai bine cumpar asa ceva   http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=84890900  s ce ziceti domnu' ursmajor?si asta i o prorcarie? cam atata imi permite bugetul maxim.se poate folosi si ca deep sky telescopul?

E ursamajor, nu ursmajor. :wink:

Cum am zis, o lunetă e mult mai simplu de executat, fiindcă poți cumăra obiectivul gata confecționat, care mai e și ieftin. Dacă, de pildă, vrei un reflector și vrei să-ți șlefuiești singur oglinzile, treaba se complică și cere, într-adevăr, multă abilitate, simț practic, mână sigură, experiență și competență. În orice caz, dacă te vei decide să construiești un instrument, sunt sigur că vei găsi pe forum ajutor dezinteresat, din păcate, doar documentar. Partea de logistică și tehnologie va trebui s-o rezolvi... solo.

Luneta 90/900 Bresser pe care ai arătat-o e OK, nu e o porcărie cu obiectiv/ocular de plastic, ca aceea de pe okazii pe care ai suspus-o criticii noastre, chiar dacă și ea e chinezărie. Același tub, la Skywatcher e mult mai ieftin și oferă aceeași calitate, cel puțin optică. Îl poți folosi și la DSO, însă trebuie ca cerul să fie fără poluare luminoasă. Chiar deunăzi am observat M42 la 45x și mi-a plăcut tare mult. Fiind un obiect destul de luminos, chiar și cu Luna la pătrar s-a putut observa OK. Pentru alte DSO mai slabe, sigur va trebui să eviți Luna și poluarea luminoasă orășenească.

alex1209
12 Oct 2012 09:32


De ce nu iti cumperi un instrument care are in dotare si trepied cu montura?
Ai vazut, sper, ca daca vei lua luneta Bresser, vei avea doar tubul optic?

Erwin
12 Oct 2012 10:15


A cumpăra sau a construi un instrument poate fi o alegere dificilă. Merită să investe&#537;ti muncă sau bani? Tu decizi. În orice caz, calitatea costă iar în astronomie costurile cresc foarte repede cu apertura, atât de necesară pentru a observa ceva satisfăcător. Cum nu există un instrument bun la toate, fiecare având avantaje &#537;i dezavantaje este foarte important să &#537;tii "cum se vede" prin diferite tipuri de instrumente, a&#537;a că î&#539;i recomand călduros să participi la un star-party din zona ta &#537;i să te edifici ce &#539;i-ar plăcea să ai &#537;i apoi să iei o decizie în cuno&#537;tin&#539;ă de cauză. 

P.S. Succes la Bac, ai grijă la lb. română! :)

oldboy oldboy
12 Oct 2012 12:12


multumesc mult pentru sfaturi. sunt cursuri pentru astronomie in orasul meu ,am tot zis ca merg dar n am mai avut timp pentru ca eu fac volei de performanta.in plus,nu prea scoate telescopul pentru observatii profesorul(asa am auzit).mai degraba sa am grija la matematica,nu la romana :)))) .acolo nu prea le am.

oldboy oldboy
12 Oct 2012 12:15


despre montura nu i problema v am zis.ma pricep la construit .cumpar ceva aluminiu de la magazin ,ma uit pe nsite schite si improvizez imediat.

ursamajor
12 Oct 2012 12:25


De-ar fi așa simplu... :wink:

oldboy oldboy
12 Oct 2012 12:31


ursamajor,am cautat pe goagle dar nu dau nicaieri intr un magazin de vreun tub skywatcher 90/900.da,stiu ca nu i simplu.dar pentru ce suntem facuti noi pe lumea asta?daca nu ne am complica,nu am face nimic.ai incredere in mine ca daca voi achizitiona un tub 90/900 sigur voi face poza la montura facuta de mine si voi pune pe site :) .dar..........pe aici pe forum nu are nimeni de vanzare un tub skywatcher 90/900 sau bresser 90/900? ar trebui sa deschid un topic la cumparari.

ursamajor
12 Oct 2012 12:34


E unul la vânzare chiar acum pe bazar, iar dacă "nu-l prinzi", ți-l pot vinde pe al meu. :wink: De obicei se vând cu montură azimutală sau ecuatorială, mai rar OTA (adică, numai tubul optic). Pe bazar se vând și așa.
http://www.skywatcher.ro/SK/SK909EQ2.htm

Ca să-ți faci o idee de capabilitățile unui 90/900, privește aici: http://www.youtube.com/watch?v=rRSKHhBmk-Y&feature=plcp
Evident, n-o să vezi VGA la ochi, dar detalii se văd din belșug. Mai ales la Lună.

oldboy oldboy
12 Oct 2012 12:36


mda,nu as avea bani si de montura.prefer sa o construiesc.dar a ta fara montura cu cat o vinzi?

ursamajor
12 Oct 2012 12:37


Discutăm asta pe PM. :)