-----------------------------------
sternchen
23 Oct 2012 10:03

TAL 75/600 refractor acromat
stie cineva de aceasta luneta?..
M-am gandit la asta deoarece as vrea sa am si un telescop la tara si sa nu port neaparat sculele dupa mine,distanta pana acolo fiind cam mare..
e vorba de TAL 75/600 de la HO of Germany.Zice ca are obiectivul reglabil
Ma gandeam sa-mi iau o montura AZ3 si o prisma 2" cu 99% reflexie si o parte din accesoriile pe care le am sa le folosesc aici.
Cerul de la tara e f bun,mult mai bun decat unde locuiesc.Din nefericire acolo ma duc doar de cateva ori pe an,cate 2-3 saptamani.de aceea ma gandeam ca un newton/dobson de 10 inch nu cred va ar fi o solutie buna din cauza timpului prea scurt petrecut la observatii.
Pe de alta parte un refractor de 3 inch nu se poate compara cu un reflector de 10 inch

valy
23 Oct 2012 10:27


Vad ca ai deja lunete comparabile ca dimensiune cu TAL-ul, nu poti lua una cu tine? Chiar si o montura AZ1-2-3 e usor de transportat. La tara te duci cu masina?

MariusP
23 Oct 2012 10:35

Re: TAL 75/600 refractor acromat
stie cineva de aceasta luneta?
De ce nu iei legatura direct cu Robert Lebek de la House of Optics? Mai activeaza si pe forumul nostru din cand in cand cu numele de utilizator . Este foarte deschis la explicatii si cred ca te-ar putea ajuta cu luneta aia sau cu orice alte informatii si-n romana si-n germana...  :wink:

sternchen
23 Oct 2012 14:09


sa transport un telescop de aici in Romania si 'napoi ar fi cam mult...sau poate nu daca ma gandesc la RFT-ul de 100.ma gandeam ca ar fi fain sa am unu si acolo.Si chiar daca nu stau acolo prea mult,ar fi ceva interesant daca s-ar putea uita si altii prin el in lipsa mea.In sensul asta cred ca TAL-ul ar fi potrivit.Binoclul BTC 20*60 deja e acolo din vara si poate aduce un pic de frumusete,chiar daca conditiile de trai sunt mai grele.Parca iti deschide o alta lume.lumea fascinanta a stelelor...
Da Marius,si eu m-am gandit tot la Robert.Dar nu tin neaparat sa-l cumpar acum.Poate mai incolo..

sternchen
24 Oct 2012 23:21


se pare ca nu mai sunt pareri pro/contra...etc.probabil nu are nime un asemenea telescop.
Egal .Nu-i nici o problema.Cred ca va trebui sa ma multumesc cu 90/1000 Omegon+102/500 Pentaflex+cateva accesorii bune.de fapt sunt chiar multumit.Serios! :)