-----------------------------------
dragos.n
01 Noi 2012 00:18

Reuniunea anuala Astronomy.ro
Acest topic este creat ca urmare a discutiilor purtate pe topicul Finalmente

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9899&postdays=0&postorder=asc&start=0

Intentia este urmarea ideii lui Mircea Pteancu, de a organiza o intalnire a tuturor membrilor forumului. Am numit-o provizoriu in acest fel, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne intalnim doar odata pe an, dar realist vorbind, ar fi bine sa fie cel putin atat.

Momentan l-am pus pe aceasta sectie, pentru ca sincer nu stiu unde s-ar potrivi. Astept sugestii din partea altor moderatori.

Alexandru Savin
01 Noi 2012 10:15


Salutare,

Vin cu prima propunere, sa ne intalnim undeva in zona montana, pentru a avea cer cat mai bun, iar ca zona ar trebui sa fie undeva sa putem ajunge cu usurinta (ma refer aici la distanta fata de casa, de exemplu cineva din Suceava nu o sa vina in Giurgiu) cat mai multi ''''forumisti''' si nu doar atat!

In al doilea rand, nu cred ca ar trebui sa impunem un program anume, daca cineva poate sa stea o saptamana sta o saptamana, daca cineva isi permite sa vina doar un  week-end sau o zi sa stea cat poate. Eu zic sa propunem o perioada, in vara ce urmeaza.

Asteptam dezvoltarea subiectului intr-un mod constructiv!

PS: Domnul Mircea Pteancu aduce covrigii :))))

Cer senin,
A.

ursamajor
01 Noi 2012 10:22


Zona Moeciu de Sus, care e cam în centrul țării ar fi bună pentru o astfel de chestie. Plus că e o zonă foarte liniștită, liberă de maneliști sau alte de-astea. La mică distanță, se află zona Fundata, de unde se pot contepla Bucegii: http://ursamajorbr.blogspot.ro/2011/08/fundata-panorama.html

dragos.n
01 Noi 2012 10:37


Dupa opinia mea, ar putea fi doua variante. 

1. Varianta centrala. Adica organizarea acestei reuniuni undeva intr-o zona centrala a tarii, pentru ca sa fie cat mai usor de ajuns, si evident, unde conditiile sunt bune pentru observatii, dar si pentru cazare.

2. Varianta turneu. Respectiv organizarea in fiecare an, prin rotatie in apropierea unui oras unde exista un grup mai mare de membrii, si eventual o organizare in astrocluburi. asa cum e in Cluj, Timisoara, Iasi, Bucuresti, Constanta. Evident asta ar implica cheltuieli de transport mai mari, dar pe de alta parte, nu cred ca toti membrii din Iasi, spre exemplu vor putea sa vina intr-o zona din centrul tarii. Asta ar oferii avantajul ca membrii din localitatea respectiva ar putea sa se ocupe mai eficient de organizare.

MrMxyzptlk
01 Noi 2012 11:25


Daca e in Zona Centrala vin si eu. O sa urmaresc cu interes topicul.

Erwin
01 Noi 2012 12:00


Topicul este mai potrivit la sec&#539;iunea "Comunitate". Pe lângă cele zonale putem înfiin&#539;a una na&#539;ională. Un festival na&#539;ional cu telescoape gen "Stelafane"?

dragos.n
01 Noi 2012 12:11


La sectia comunitate m-am gandit si eu initial, dar deocamdata nu sunt decat sectiuni regionale. Ar trebui creata una nationala.

valy
01 Noi 2012 14:35


Recomandarea mea ar fi ceva mai aproape de caile de acces, Moeciu e ok dar daca vii cu trenul pana la Brasov te mai complici putin cu microbuzul ca sa ajungi. Locatia perfecta o vad a fi Bucuresti, ai tren, avion, metrou :).
La Moieciu nu e vremea schimbatoare? Desi cred ca nu ne-am plictisi chiar daca ar fi nor.
E buna si propunerea cu rotatia locatiei, dar haideti sa avem macar o lista de 5-10 locatii din care selectam cateva si tragem la sorti.
As propune Cheia - Jud Prahova, desi nu ajunge tren pana acolo.

ursamajor
01 Noi 2012 15:07


Pun eu o primă propunere mai serioasă și relativ apropiată de zona mea de baștină: Munții Măcinului, una dintre cele mai nepoluate luminos zone din țară. Dar se stă numai la cort. Aștfel, o zonă foarte pitorească.

MrMxyzptlk
01 Noi 2012 15:50


In loc de tragere la sorti mai bine facem lista locatiilor si unde ar veni cei mai multi acolo s-ar tine. Sa facem un poll sau ceva.

Dpdv personal eu raman la optiunea Moeciu.

catalin dumitru
01 Noi 2012 20:52


Statiunea Paltinis de langa Sibiu e buna de ceva ? 

catalin.

Mircea Pteancu
01 Noi 2012 22:29


Ma bucur ca discutam despre aceasta intalnire si va fi foarte fain daca reusim sa o realizam.
Nu vreau sa cad in sentimentalism,dar..........
Multi,de fapt majoritatea forumistilor,sunt tineri.
Au inca sentimentul ca vor trai alaturi cu stelele.
Eu nu mai am acest sentiment.
Dimpotriva,simt vremelnicia ca pe un vifor.
Peste 20 sau 30 de ani,tinerii de azi vor fi mult mai putin tineri.
Multi dintre noi nu vor mai fi.

Ce minunat este sa privesti inapoi si sa ai ce sa-ti amintesti.

Unii din poze,Virgil Scurtu,Ovidiu Vaduvescu,Valentin Grigore,Doru Dragan ,Kosa-Kiss Attila sau Jinca Marcel sunt nume binecunoscute in comunitatea noastra.
Pe altii,precum pe Csipak Tiberiu ,i-au inghitit departarile.
Despre altii,cum ar fi Kosa-Kiss Attila nu mai stim aproape nimic.
Iar altii,precum Matei Alexescu,Tony Pintea si Gavril Beches ,au trecut  la cele vesnice.

Tocmai de aceea , amintirile devin de nepretuit.

Mircea

dragos.n
01 Noi 2012 22:43


Probabil sunt multe locuri, dar trebuie avute in vedere cateva criterii. Locatii de cazare, preferabil ieftine, o zona mai la inaltime, pe munte, dar cu vizibilitate in jur, deci un platou despadurit, si in acelasi timp accesibil.

O astfel de zona ar fi fost la cabana Muntele Rosu, de langa Cheia, unde e o poiana care urca de la 1300mm, unde e cabana, pe o distanta de 2 km pana la 1700mm altitudine, de unde orizontul e liber. Si este intr-o zona cu poluare luminoasa redusa, dar drumul pana acolo este o ruina, bun de sfaramat suspensii.

Erwin
02 Noi 2012 01:46


Deoarece această întâlnire forumistică na&#539;ională ar avea ca principal scop acela de a ne cunoa&#537;te personal &#537;i de a face schimb de experien&#539;ă, de a etala tehnica din dotare, de a sta la taclale despre astronomie sau despre altele ce ne preocupă NU este obligatorie o loca&#539;ie ideală pentru observa&#539;ii. Pentru observa&#539;ii &#537;i astrofoto avem star-party-urile zonale mai dese plus taberele astronomice de vară unde de regulă se adună un număr mic de participan&#539;i. Ce este cel mai important este ca to&#539;i cei care ar dori să participe să aibe &#537;anse să o facă fără mari cheltuieli &#537;i eforturi. Altfel va rămâne un star-party obi&#537;nuit, nu marea adunare na&#539;ională astronomică. 

Un aspect oarecum neplăcut observat de când am intrat în zona aceasta a fost că există încă reminiscen&#539;e ale unor vechi ranchiune între anumite grupuri din &#539;ară care au avut probleme în trecut. Habar n-am care or fi fost acele probleme sau ce ar fi avut de împăr&#539;it, dar în ideea desprinsă tocmai din topicul lui Drago&#537; este timpul să trecem peste &#537;i să reunim mi&#537;carea de amatori într-o mi&#537;care cu adevărat na&#539;ională. Sper ca cei ce se simt cu musca pe căciulă să îngroape securea războiului &#537;i să ac&#539;ioneze în consecin&#539;ă. To&#539;i avem ni&#537;te scopuri în comun &#537;i este evident că numai împreună, cu mic cu mare, cu experien&#539;a celor mai în vârstă &#537;i cu euforia celor tineri să reu&#537;im să atingem aceste scopuri: de a avea un cer mai negru, de a reintroduce astronomia în &#537;coli, de a ac&#539;iona pentru a recupera statutul &#537;tiin&#539;ific al astronomiei române&#537;ti dus în derizoriu de o conducere cel pu&#539;in dezinteresată dacă nu rău inten&#539;ionată a IAAR &#537;i multe altele.

sternchen
02 Noi 2012 02:55



Multi,de fapt majoritatea forumistilor,sunt tineri.
Au inca sentimentul ca vor trai alaturi cu stelele.
Eu nu mai am acest sentiment.
Dimpotriva,simt vremelnicia ca pe un vifor.
Peste 20 sau 30 de ani,tinerii de azi vor fi mult mai putin tineri.



Cat adevar in cele scrise de Mircea!
de fapt am putea zice ca trecem noi,nu doar timpul.Ce ramane in urma sunt doar...amintirile si cateva lucruri ramase de la cei dragi.Dar Ei nu mai sunt,au trecut asa cum vom trece fiecare dintre noi mai devreme sau mai tarziu.Sa lasam in urma amintiri frumoase,care vor avea intotdeauna un miros placut.
P.S.-nu-i asa important locul de intalnire,Romania fiind din fericire suficient de pitoreasca ca sa putem gasi un loc potrivit.Mai importanta e o atmosfera de destindere

valy
02 Noi 2012 11:19


Deoarece această întâlnire forumistică na&#539;ională ar avea ca principal scop acela de a ne cunoa&#537;te personal &#537;i de a face schimb de experien&#539;ă, de a etala tehnica din dotare, de a sta la taclale despre astronomie sau despre altele ce ne preocupă NU este obligatorie o loca&#539;ie ideală pentru observa&#539;ii. Pentru observa&#539;ii &#537;i astrofoto avem star-party-urile zonale mai dese plus taberele astronomice de vară unde de regulă se adună un număr mic de participan&#539;i. Ce este cel mai important este ca to&#539;i cei care ar dori să participe să aibe &#537;anse să o facă fără mari cheltuieli &#537;i eforturi. Altfel va rămâne un star-party obi&#537;nuit, nu marea adunare na&#539;ională astronomică. 

Sunt de acord cu abordarea asta. Cel putin pentru o prima intalnire unde conteaza sa ve vedem in primul rand, sa vorbim fata in fata. Daca se vede si vreo stea pe cer cu atat mai bine, daca nu nu.
Cheia-Muntele rosu e ok ca locatie, departe de lumini. Insa se ajunge mai greu, nu este tren.

jimao22
02 Noi 2012 12:10


Problema cu trenul nu este reala. Nimeni nu vine cu telescopul in traista cu trenul. Si daca sunt si astfel de exceptii, cu siguranta se gaseste cineva din zona Ploiesti-Bucuresti (sunt multi bucuresteni) care sa ajute un coleg venit cu trenul si sa-l aduca la locul faptei.
Singura problema cu zona montana (fata de care am o mica retinere) este ca in Carpatii nostrii nebulozitatea este foarte accentuata, cu sub 150 de nopti senine pe an. 
Dar daca e sa ne vedem si sa ne cunoastem si sa facem schimb de experienta, locatia este ok.
Functie de momentul ales pentru desfasurare, pot sa ma ocup de organizarea intrunirii din zona asta.

silviub
02 Noi 2012 13:18


Vin siu eu cu o propunere:Cabana Piatra Arsa din Bucegi.Drumul a fost refacut de curand iar preturile sunt ok.

Avantajul major ar fi ca este printre putinele zone situate la inaltime care este ferita de vant, fiind situata intru-un fel de vale pe platou inconjurata de jnepenis.

In functie de zona aleasa  si daca este nevoie, pot ajuta cu un nr de destul de mare de corturi, izoprene si saci de dormit.

Herr_Alien
02 Noi 2012 13:23


Off-topic:


Despre altii,cum ar fi Kosa-Kiss Attila nu mai stim aproape nimic.


Persoana in discutie observa stele variabile; isi trimite rapoartele la AAVSO, avand initialele de observator "KOS".

jimao22
02 Noi 2012 21:24


La Piatra Arsa il cunosc personal si il cunosc bine pe administrator - Casandrescu Mihai - un tip dintr-o bucata, ca si muntele. Daca va hotarati pentru locatia asta, pot sa va ajut din nou. Doar sa va hotarati.

dragos.n
02 Noi 2012 21:36


Evident, pentru a ne cunoaste si a sta de vorba nu avem nevoie de telescoape, si de o locatie buna, dar daca tot facem efortul, parca e pacat sa nu aducem si jucariile preferate cu noi, Si cei care nu pot transporta un telescop, macar niste accesorii pe care sa le probeze pe alte instrumente decat cele de acasa.

Cat priveste Piatra arsa, pe de o parte e bine, ca trece trenul prin Busteni. Pe de alta parte, Valea Prahovei e luminata tare, si fiind in vale, avem suficient orizont?

jimao22
02 Noi 2012 21:40


Cabana Piatra Arsa e pe platoul Bucegilor, la aproape 2000 m.
Si nu mai e cabana de mult, e un hotel in toata regula.

dragos.n
02 Noi 2012 21:51


Inseamna ca o confund eu.

Mike23
03 Noi 2012 00:36


Salutare tuturor,

nu aveti ide ce ma bucur sa citesc despre aceasta intentie de a ne aduna cu totii intr-un loc pentru a ne cunoaste si direct nu doar virtual. Acum ~ 3 saptamani in timp ce ma intorceam de la o sesiune de observatii, vorbeam cu doi prieteni de pe forum ca ma bate gandul sa deschid aceasta problema si sa organizam un astfel de evenient. Ce-i drept ma gandeam la ceva mai de amploare, un fel de star-party unde sa stam mai mult decat un sfarsit de saptamana(in functie de disponibilitatea fiecaruia), in care sa se reuneasca si comerciantii cin acest domeniu. Cu discutii, chiar lectii, libere pe anumite teme, stabilirea onor obiective de observat noaptea. Se pot face multe, sa se vada ca existam, ca Romania este preocupata de astronomie.
Pe de alta parte o prima intalnire este buna si fara instrumente. Important este sa ne intalnim in numar cat mai mare, intr-o locatie, totusi, care sa ne reprezinte......intr-o locatie cu cer bun si usor de accesat, daca un observator astronomic intro locatie buna din tara nu avem(nu continui ca ma enervez :D ).
Dupa o prima intalnire putem trece la un nivel mai avansat, mai amplu.
Daca pot ajuta la organizare o fac cu multa placere.
Ca locatie cabana Piatra Arsa din Platoul Bucegilor este o locatie la care m-am gandit de multe ori sa merg in ultimii doi ani dar nu am reusit. Cabana care intr-adevar este un adevarat hotel (langa se afla si un teren de alergare si fotbal, apartine comitetului olimpic din cate-mi amintesc.
Tocmai am citit in postarea cuiva de acolo ca drumul ar fi asfaltat pana la cabana
( http://www.hoinari.ro/cazare-muntii-bucegi-cabana-piatra-arsa-0393220040904.php ), asa sa fie oare?

In rest o sa urmaresc acest topic cu interes.

Cer senin

Mihai

P.S. -  Adineauri am gasit confirmarea faptului ca drumul este asfaltat pana la 500m de cabana....incredibil. http://dordeduca.ro/impresii/platoul_de_asfalt_al_bucegilor/8895

silviub
03 Noi 2012 13:10


Cam asa arata drumul:

http://www.youtube.com/watch?v=sRYzpZ3uBTM

Referitor la poluarea luminoasa, este ceva spre Sud  dar destul de estompata, fiinda locul este ascus intr-o vale.De la S la Nord deschidere maxima si fara poluare.In Nord ar mai fi ceva lumini din Brasov dar de bine camuflate de Vf Omu si celelalte varfuri, iar de la NE la S la fel deschidere maxima si fara poluare.

Daca jimao22 il cunoaste pe admin de acolo eu zic ca merita profitat, locatia avand un regim semi-inchis(in funtie de perioada de cantonament a sportivilor) si de obicei nu prea este deschisa publicului larg pentru cazare.

pentru cei care vin cu trenul fara telescope prea grele pot urca cu telecabina pana la Babele si de acolo 30-45 min mers lejer pe platou.

Iar daca este innourat sau ploua, hotelul are si piscina 


 :D

dragos.n
03 Noi 2012 18:30


M-am uitat pe G-earth si pe site-ul de la Piatra Arsa, si arata bine. Si destul de rezonabil ca pret, 50 lei de persoana, camere de 2, 3, 4 persoane. Acum depinde de cat de central li se pare celor din Timisoara sau Iasi.

Insa intre timp m-am mai gandit la ceva. Daca tot facem un efort, barem sa-l facem cu ceva folos. Asa cum spunea si Erwin, unul din scopurile noastre este si sa popularizam astronomia, si sa o facem sa revina in atentia publicului si a autoritatilor. 

Si ma gandeam ca daca ne adunam suficient de multi, sa zic eu, macar 50 de oameni, cu 10-20 de telescoape de toate felurile, cred ca putem sa aducem la o astfel de locatie si ceva televiziuni, care sa prezinte reuniunea. Si daca noi ne adunam, sa zicem intr-o joi ca sa stam sa pana duminica, adica 3 zile de cazare, si vin televiziunile in prima zi, si ne dau la stiri vineri,  sambata vom avea si ceva public. Oricum, pentru televiziuni, Piatra Arsa ar fi ideala, ca pot sa vina cu masinile pana acolo.

O alta idee buna, a lui Mike23, este participarea comerciantilor. Daca ne adunam destui, si daca vin si ceva televiziuni, cred ca doamna Barabas  de la Telescop Expert ar venii. Poate si cu un monstru de dobson de 400mm dupa dansa. Si poate si Horatiu Flueras, de la Starmax, ar veni cu vreo luneta solara. Si poate si ceilalti.

jimao22
03 Noi 2012 18:55


Nu va grabiti cu invitatiile pana nu vorbesc acolo. Astept ocazia favorabila care va fi de Sfintii Mihai si Gavriil, cand o sa-l sun si sa-l felicit pe Mihai Casandrescu. 
Hotelul asta nu e deschis publicului larg oricum ci foarte limitat, apartine de Ministerul Sporturilor (sau cum s-o mai chema in guvernarea asta), denumirea completa este Centrul Sportiv National Piatra Arsa si este dedicat cantonamentului sportivilor romani din toate bransele. Este in general ocupat mai tot timpul cu sportivi in cantonament si nu poti sa mergi acolo cu un grup mare fara sa discutam inainte. 
Va trebui sa stim (la timpul potrivit, desigur) cati vin sigur. Camerele sunt de 2 feluri - cu 2 paturi - in zona noua si cu 3 sau 4 in zona veche.
In principiu zona veche este pentru turisti iar cea noua pentru sportivi. Dar daca ne sincronizam efortul de a face intalnirea intr-un moment fara incarcare mare la sportivi, poate reusim sa avem si camere in zona noua.
Hotelul are intr-adevar piscina (nu mare), sauna, sala de sport (volei, baschet, handbal) si undeva mai sus de hotel cu vreo suta de metri - pe inaltime - este si un teren de fotbal. Dotarile sunt extraordinare tinand cont ca au fost facute cand drumul era aproape inexistent pe vremea aceea (extrem de accidentat) si ca iarna accesul se face doar pe ruta Busteni-Babele, cu telecabina si apoi pe jos drum de 1,5 ore. 
Daca nu se face nimic in toamna asta tarzie, urmatoarea ocazie va fi cel mai devreme in mai - iunie, cand drumul va fi accesibil. Eu nu ma vad mergand cu telescopul in spinare pe traseul de la Babele la Piatra Arsa niciodata, pe zapada de pana la 2 m grosime in unele locuri.

dragos.n
03 Noi 2012 19:05


Evident ca nu ne grabim. Deocamdata sa adunam idei, inclusiv pentru locatii alternative, sa vedem cand, si mai ales cati.

silviub
03 Noi 2012 19:13


Aaa pai nu iarna, nu anul asta.

Undeva in primavara-vara, dupa ce se deschide drumul, in functie de disponibilitatea de cazare.

Daca ma gandesc bine, e genial de unde a pornit topicul asta si la cum s-ar putea concretiza 

 :shock: 

Cred ca e nevoie de un sondaj asupra locatiilor si perioadei de desfasurare apoi de un "comitet de organizare" ferm, cine vrea sa participe trebuie sa dea un avans, cine vrea sa ajute(voluntariat sa zica ce si cum),cine vrea sa expuna la fel,  pentru ca  de obicei  cele mai frumoase lucruri din viata sunt simple.


 :D

Erwin
03 Noi 2012 19:40


De acord, trebuie un "comitet de organizare" sau cel pu&#539;in un număr de voluntari care să se implice concret în problemele practice de organizare, de preferat cineva cu experien&#539;ă în a&#537;a ceva. Anul acesta, după cum probabil cunoa&#537;te&#539;i deja, au fost câteva ac&#539;iuni de succes, la Tg.Jiu, la Târgovi&#537;te etc. Să vedem &#537;i ce spun aceste grupuri sau reprezentan&#539;ii lor. Nu numai cei de pe astronomy.ro, chiar dacă ini&#539;iativa a pornit de aici, având în vedere gradul de reprezentare al forumului în &#539;ară consider că trebuie invitată toată suflarea astronomică din România, indiferent de cluburi sau organiza&#539;ii. Sunt de acord &#537;i cu invita&#539;ia presei &#537;i a publicului &#537;i cu planificarea în primăvara anului viitor, să fie suficient timp de a pregăti totul cum se cuvine. Vom trimite invita&#539;ii pe toate listele de discu&#539;ii, pe mail, pe facebook, tweeter etc &#537;i vom tipări afi&#537;e. 50 de persoane ar fi un număr minim de participan&#539;i de la care pornim. Cred că ar fi mai mult de 100 care ar putea participa, o dată pe an, indiferent de zona din &#539;ară de unde vin. Eventual să se creeze un fond de sus&#539;inere pentru invita&#539;i speciali care vor participa gratuit. Să nu fie mai mult de 3-4 zile ca oricine să-&#537;i poată lua liber de la job.

dragos.n
03 Noi 2012 20:52


Si eu ma gandeam la perioada primavara-vara, mai exact, mai-iulie, ca sa prindem si o planeta destul timp pe cer. Ma refer la Saturn. Si ca sa nu ne suprapunem cu Perseidele celor de la SARM.

Si apropo de SARM, bine inteles ca ar fi cel mai bine sa participe din toate organizatiile, desi teoretic este o actiune a membrilor Astronomy.ro.

Pe plan practic, sunt doua lucruri de facut. 

Unul pe care trebuie sa-l fac eu, respectiv sa fac un sondaj al celor dispusi sa participe, desi mie cam teama ca o sa primesc vreo 20- 30 de raspunsuri. 

Al doilea, sa vedem daca putem sa obtinem ceva suport din partea unor autoritai locale, sau judetene. Sau, de ce nu, al unor sponsori, ca sa putem reduce costurile. Valentin Grigore primeste pentru organizarea taberei SARM de la consiliul judetean Dambovita. E adevarat, ca el are ONG. Poate ne facem si noi unul. Nu stiu, ca nu ma pricep la hartogaraie, dar poate are cineva vreo idee. Vreo relatie, ceva.

Mircea Pteancu
03 Noi 2012 21:14


Sustin cu convingere directia in care merg lucrurile.
Este important ca locul de desfasurare al intalnirii sa fie accesibil pentru toata lumea.
Discutia a pornit de la mesajul deosebit al lui dragos.n,va propun sa nu uitam de spiritul prietenesc al acestuia.
Haideti sa fim o echipa,ori intr-o echipa viteza sau puterea ei este data de membrul cel mai slab.Sa facem in asa fel incat la intalnirile noastre sa poata sa participe si elevul care-si va aduna alocatia de pe cateva luni pentru a participa cat si mosulica ce nu-i in stare sa parcurga n-spe kilometrii pe jos.
Desigur,nici membrii aflati in toata puterea varstei nu trebuie sa se simta dezavantajati si deci locatia sa le permita utilizarea telescoapelor mari aduse cu 4x4 sau cu mertzane.

SI NEAPARAT,INDIFERENT DE DIVERSITATEA PARERILOR SI PROPUNERILOR CE VOR FI PREZENTATE,HAIDETI SA NE PROPUNEM  SA NU NE CERTAM!

Desigur ca va trebui ca cineva sa se ocupe cu organizarea concreta a detaliilor,sunt de acord cu propunerea lui Erwin de a invita cat mai multa ''protipendada  astronomica'' dar ...numai atat.
Fara comitzii si comitete,presedinti si vicepresedinti ...e modul sigur de a ucide actiunea din fasa din cauza certurilor si a vanitatilor care insotesc asemenea numiri.
Exista un forum numit ''astronomy.ro'',ei bine membrii sai au hotarat sa se intalneasca,sa discute despre astronomie,sa se cunoasca ,sa faca schimb de experienta si sa faca niste observatii impreuna.Daca vin si niste dealeri de telescoape  si vor fi si telescoape ATM,cu atat mai bine.
Asa,fiecare va  cunoaste noi orizonturi.

Mircea

Mircea Pteancu
03 Noi 2012 21:45


Cei priceputi sa arunce o privire pe efemeride:care sunt fazele Lunii in Iulie 2013?
Cu cat mai spre sfarsitul lunii Iulie ,cu atat mai bine,sa nu uitam ca Iunie are cele mai scurte nopti ale anului.
Daca apar sponsori,foarte bine,daca nu- e bine si asa ,daca pornim modest,de la ideia ca toti participantii isi asigura transportul si fie se cazeaza pe cont propriu prin organizator la cabana/motel/hostel (ce-o fi) fie vin cu echipament de camping -utilitatile sanitare tot vor fi necesare.

Sa gasim un ONG nu va fi  greu deloc,iar bani pot sa aduca forumistii salariati prin donarea acelor 1% (sau cat o fi) din impozitul pe salar.

Mircea

Canis Extramajoris
04 Noi 2012 01:35


Pe mine se poate conta de-acum 101 %, astept mesajul "Imbarcarea", apropo daca pot ajuta moderatorii sau membrii astronomy.ro cu ceva pt planificarea acestui super moment de astronomie, oricand prv me, vin full ammo,tot ce am in dotare.
In vederea acestei super intalniri, Dragos N mi-a luat-o inainte cu "Star Party National" si-l felicit maxim, asa am avea ocazia sa ne cunoastem,ar fi benefic pt toti care ar lua parte,atat membrii astronomy cat si comercianti.

Sfidand in continuare gravitatia :D,

CEXM

Mike23
04 Noi 2012 02:03


Ehe dragi prieteni se pare ca incepem sa ne trezim din amorteala. 
Si eu zic ca pentru inceput sa reusim sa organizam totul prin forte proprii. Cred ca sunt destui care au un mijloc de transport propriu ....pe patru roti si prin intalnirile adhoc organizate pe forum, in intreaga tara, cu siguranta se vor grupa mai multi intr-o singura masina. Adica nu stiu daca este necesar inchirierea vreunui autocar (desi nu este un lucru rau). Cat priveste cazarea de preferat sa stam toti intr-un singur loc. Pentru cei mai aventurieri se poate sta si in cort (la Piatra Arsa exista, din cate stiu, loc de camping).
Parerea mea este ca o organizare ierarhica este bine-venita, si intr-un fel ea exista deja prin moderatorii si administratorul acestui forum, site. Dar asta nu inseamna ca ceilalti membrii nu pot ajuta acolo unde se poate.
Intotdeauna intr-un grup exista o persoana sau un nucleu care se ocupa cu organizarea si luarea de hotarari pentru intreg grupul (Stana daca nu are un pastor se risipeste). Nu trebuie sa ne lasam condusi de orgolii sau mai stiu eu ce idei personale ca altfel nu se ajunge la nimic concret.
Eu zic ca totusi un prim pas in directia organizarii unor evenimente, s-a facut pe 6 iunie anul acesta 2012, la tranzitul planetei venus. Am fost grupuri mici impratiati prin toata tara, iar dl. Valentin grigore ne-a adunat pe toti intr-un din emisiunile lui de la COlumna TV. A mai ramas si acest pas de facut. E ceva mai amplu dar se poate face.
Unele lucruri se stabilesc "face to face" de catre nucleul organizator si apoi comunicate hotararile pe acest topic.

O zi de duminica placuta va doresc la toti .....si.....CER SENIN

Mihai

dragos.n
04 Noi 2012 07:33


S-au mai desprins cateva idei bune. 

Coordonarea la nivel local, sau regional, astfel incat sa fie ajutati sa vina si cei care au mai putine mijloace. Asa cum bine spune Mircea, sa vina si elevul si mosulica. pe cat posibil.

De aceea, am sa rog sa se ofere voluntari din fiecare oras sau zona unde sunt mai multi membri. Daca sunt mai multi, cred ca nu e o problema, si se vor organiza intre ei, astfel incat sa fie o persoana care sa raspunda. Spre exemplu, in Prahova cred ca Jimao ar putea face asta. Evident, daca va fi de acord.

Este important ca intr-un timp relativ scurt, cam o luna, sa avem astfel de voluntari in toate zonele, pentru ca dupa aceea, eu voi trimite mesaje tuturor membrilor care au, si in special celor care au avut activitate pe forum, si acum nu mai participa, pentru a ii anunta de aceasta reuniune, si cu cine pot lua legatura la nivel local, daca doresc sa vina si au nevoie de sprijin.

O sa continui mesajul mai tarziu, ca trebuie sa plec acum.

Mike23
04 Noi 2012 11:04


Neata!
M-am gandit inca o data la partea cu transportul si mi-am dat seama ca totusi o masina e mai buna(cel putin pentru aceasta locatie din platoul Bucegilor), ca tot e asfaltat pana sus. Ca sa ajungi cu telefericul te costa drumul dus-intors undeva pe la 70lei , pe cand cu masina te costa mult mai putin.

Mihai

valy
04 Noi 2012 16:26


As propune totusi o locatie mai putin pretentioasa, varful muntelui, desi fumos, e cam dificil. In plus cortul e bun dar depinde mult de vreme. Propun pentru inceput o locatie mai accesibila, o organizare mai simpla, pasi mici dar hotarati :). Ar fi interesant sa auzim si alte propuneri de locatii. Poate o pensiune undeva, inchiriata cu totul, dar aici trebuie un avans cred.

dragos.n
04 Noi 2012 18:50


Fruk. Asa multa treaba si asa putin timp. 

Dupa cum puteti vedea, admin a creat o noua sectiune, pentru aceasta initiativa, si pentru altele cu caracter national sau international.

Si eu am deschis doua topicuri noi, unul pentru a avea la un loc propunerile de locatii, pe care sa le discutam ulterior, si alta pentru inregistrarea celor ce vor sa participe la organizare. 

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9934

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9933

Pe acest topic ramane sa discutam in continuare idei generale si propuneri legate de reuniune.

O problema ridicata a fost cea a momentului propice. Si asta trebuie discutata, si astept opinii.



PS. Am creat si un topic pentru inscriere participanti.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=103317#103317

Doru Dragan
04 Noi 2012 23:18


In ceea ce priveste perioada cred ca e preferabil pe caldura. Acuma e o problema ca in iulie/august se cam duce lumea in concediu iar in rest mergem la scoala sau la lucru ... Poate ar fi bine in perioada concediilor. Cine e pasionat o sa-si rezerve cateva zile de concediu pentru intalnirea astronomy.ro :) 
In ceea ce priveste locatia ar fi bine cit mai la mijlocul tarii si intr-o localitate cu acces usor (tren-sosea). Ar mai fi de luat in considerare sa fie cat mai multi participanti de pe-acolo. Si sa fie loc de cazare ieftin (pensiune/camping) eventual cu posibilitati de instalare de corturi.
Sa fie intr-un ceas bun! :)

dragos.n
05 Noi 2012 08:58


Evident ca locatia nu este fixata, si va fi aleasa propabil in februarie-martie, cand o sa stiim cu ceva precizie cati participanti sigur sunt. Pe de alta parte, fix in centrul tarii este greu, pentru ca nu stiim care e ala. Oricum, sa fie relativ aproape de acest centru geografic.

Mie imi e cam teama ca daca va fi mai la vest nu o sa mai vina multi din est, si invers. De aceea am creat acel topic unde se pot inscrie cei care pot sa faca munca de organizare locala, pentru a facilita venirea mai multor membri cu o masina, impartind astfel cheltuielile.

O intrebare care a aparut este daca pot participa si membri ai familiei. Cred ca sunt in asentimentul vostru ca raspunsul este da. Daca insa exista argumente contra, evident ca e bine sa fie auzite. La fel in cazul in care cineva are prieteni care nu sunt membri ai forumului, dar sunt amatori de astronomie. Si aici astept opinii.

Problema momentului este si ea una destul de complicata. Si aici sunt doua aspecte. Una ar fi durata reuniunii, si alta pozitionarea ei pe calendar. 

O durata mai scurta, sa zicem 2 nopti de cazare, ar prezenta avantajul ca putem folosii orice weekend din timpul anului. Plus cheltuieli mai mici. dar timp mai scurt pentru a ne cunoaste. Astept si aici pareri.

O situare in timpul verii ridica doua probleme. Nopti mai scurte, si perioada concediilor, timp in care si pensiunile si hotelurile sunt mai aglomerate. Poate ca situarea in primavara, in aprilie sau mai ar fi mai buna. In toamna, inceputul lui septembrie e perioada inceperii scolilor, asa ca ramane sfarsitul lui septembrie si octombrie. Oricum, ramane in discutie.

Cred ca e bine sa ne uitam si pe calendarul anului viitor, cand o sa-l avem, pentru a vedea eventuale evenimente astronomice pe care sa ne suprapunem.

Si ca vorbim de suprapuneri, exista in perioada verii alte actiuni nationale si locale, cum ar fi Tabara de Perseide a celor de la SARM, sau scoala de vara organizata de Horatiu Flueras. Cred ca nu ar fi bine sa ne suprapunem.

Un lucru care ar fi foarte bun, dupa opinia mea, ar fi sa vina toti cei care fac ATM, cu instrumentele sau accesoriile create de ei. Problema e ca nu stiu daca putem sa inchiriem un camion pentru Tavi Stanescu :lol:

Erwin
05 Noi 2012 15:00


Eh, nu trebuie să cărăm toate sculele ci doar cele mai noi/reprezentative/inovative. În august se &#539;in taberele, a&#537;a că în mai-iulie ar fi poate mai potrivit. Trebuie să vedem &#537;i sărbătorile legale dacă nu cumva ne permit utilizarea acelor zile?

Sărbători legale 2013:
Anul nou :: 1 ianuarie 2013
A doua zi de Anul nou :: 2 ianuarie 2013
Ziua muncii :: 1 mai 2013 (miercuri)
Pastele Ortodox :: 5 mai 2013 (duminică)
A doua zi de Paste :: 6 mai 2013 (luni)
Rusaliile :: 23 iunie 2013 (duminică)
A doua zi de Rusalii :: 24 iunie 2013 (luni)
Adormirea Maicii Domnului :: 15 august 2013
Ziua nationala :: 1 decembrie 2013
Craciunul :: 25 decembrie 2013
A doua zi de Craciun :: 26 decembrie 2013

valy
05 Noi 2012 15:26


Pentru inceput ar fi ok un weekend, eventual de vineri cei care stau aproape, ca sa avem doua zile si doua nopti. Daca ne nimerim la o sarbatoare probabil ar fi aglomerat si pe drum dar si la locul respectiv. As insista mai mult pe partea de intalnire si mai putin pe cea de observatii. Daca lumea isi aduce si creatiile sau ultimele achizitii si daca avem ocazia de cer senin, toate astea ar fi ca bonus. Altfel degeaba iti propui chestiuni grandioase si te trezesti ca e viscol.
Tentatia e sa alegem o locatie ideala, minim 2000m, deschidere maxima, etc. Insa sansele de vreme buna s-ar putea sa fie in alta locatie, oare ce locatii ar fi mai potrivite din punctul de vedere al zilelor senine combinate cu seeing bun?

Erwin
05 Noi 2012 15:40


Nu prea pot fi întrunite toate la un loc. Cred că trebuie să facem un tabela&#537; cu cerin&#539;e &#537;i loca&#539;ii &#537;i să bifăm care unde se găsesc cu probabilitatea maximă în perioada considerată. Vom alege loca&#539;ia cu cele mai multe cerin&#539;e îndeplinite.

jimao22
05 Noi 2012 20:07


Si eu cred ca 2 nopti sunt suficiente. E drept ca pentru observatii e bine sa fie cat mai multe nopti, pentru ca probabilitatea unor nopti senine sa fie cat mai mare, dar cu cat lungim evenimentul, cu atat sunt sanse marite ca multi sa nu poata veni, din varii motive.
Ideea de la care s-a plecat a fost sa ne cunoastem. Sunt absolut convins ca dupa momentul acesta, toti cei prezenti la intalnirea fizica isi vor schimba optica si atitudinea vis-a-vis de ceilalti membrii ai forumului, acestia nemaifiind doar niste nick-name-uri care nu inseamna mare lucru. Respectul, disciplina si toleranta se vor intarii ca sa nu mai vorbim de relatiile deosebite ce se vor crea cu aceasta ocazie.
As exclude din start iunie si inceputul lui iulie din cauza noptilor extrem de scurte. Si ca sa nu afectam vreun star-party in desfasurare in perioada respectiva (ele se tin in perioada cu luna noua), putem tine reuniunea si intr-un week-end cu primul/ultimul patrar la luna.
Daca lucrurile se leaga, anul care urmeaza (2014) putem organiza aceasta intalnire ca un star-party de sine statator, care ar putea deveni cel mai mare eveniment din bransa si cu cea mai ampla participare.
Daca se va tine in acelasi loc sau se va face prin rotatie in diverse zone, vom stabilii la momentul primei intalniri, la o dezbatere in jurul focului, cu palinca si bere in fata...
Parerea mea.

dragos.n
07 Noi 2012 07:58


Un alt aspect care a aparut in urma unei discutii avute in aceste zile, a fost aceea a celor care au weekend-ul de obicei ocupat, cum este cazul lui Matrixul, care este muzician, are serile din weekend mereu ocupate, si totusi vrea sa vina.

Am putea sa ne gandim ca pot fi membrii care vor venii si vor sta doar o zi, fara sa se cazeze, si doar sa stea de vorba cu ceilalti membri, eventual sa traga o geana printr-un telescop solar, daca vom avea.

dragos.n
14 Noi 2012 19:09


Mi-a venit o idee. Ce ar fi daca am suprapune reuniunea cu maratonul Messier? Asta ar insemna luna aprilie, cu bune si rele.

dragos.n
27 Dec 2012 09:50


Asa cum am anuntat pe lista de inscrieri, nu voi mai participa la aceasta reuniune. De aceea, daca este cineva dispus sa faca organizarea, poate sa anunte aici.

MrMxyzptlk
27 Dec 2012 11:40


:(

sternchen
27 Dec 2012 23:41


sunt intristat :( 
Ca sa poti organiza o asemenea intalnire e f dificil,mai ales s-o duci pana la capat.de ce oamenii care vor sa faca ceva(bun) sunt loviti din toate partile,lipsiti de sustinerea necesara a celorlati(cel putin moral-f important!),in loc sa fie ajutati ,incurajati etc.mai mult

silviub
28 Dec 2012 00:25


@dragos.n

e o mica problema  :D , nu ne puteti lasa la greu, pana la urma ati fost sufletul acestei sectiuni si daca sunt oameni care au inceput sa-si faca planuri cu cateva luni inainte, inseamna ca ideea e buna.

Imi sustin ideea de a ajuta la organizare cat si logistic si banuiesc ca nu sunt singurul deci mergem inainte.Carcotasi vor fi tot timpul(ca e prea departe ,ca va ploua, ca e prea sus pe munte ca e prea jos si e poluare, etc) cat si oportunisti, ca in orice activitate, deci nu-i bai.

Nu mai cred demult ca in Romania nu se poate face ceva, din contra !

dragos.n
28 Dec 2012 01:08


Pana in momentul in care va fi cineva dispus sa preia organizarea, eu o sa continui sa fac aceasta treaba. Bine inteles, la un moment dat, va trebui ca unul din partcipanti sa preia stafeta. Si cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Cat despre participare, asta e. Fiecare are o limita a rabdarii, si de catva timp aceasta limita a fost depasita in cazul meu.

jimao22
28 Dec 2012 16:11


Am sa preiau eu organizarea acestei reuniuni.
Vreau o confirmare de la dragos.n si eventual posibilitatea de a fi moderator pentru aceasta sectiune, in calitate de viitor organizator.
Daca este cineva impotriva, sa spuna acum.
Numai bine.

dragos.n
28 Dec 2012 19:35


Din punctul meu de vedere este OK. Despre partea cu moderarea, aia tine de admin, si o sa vorbesc cu el, cand o sa apara pe forum.

jimao22
03 Ian 2013 21:22


In urma discutiilor purtate cu Dragos si cu admin, de astazi am preluat oficial functia de moderator pentru aceasta sectiune si neoficial, cea de organizator al acestei intruniri.
Din punctul meu de vedere, daca se vor strange mai mult de 2 astronomi la intalnire voi considera ca e ok. Sper insa ca va fi mult mai mult decat atat. Si nu doar sper, ci am convingerea.
Pentru moment nu ma astept ca lucrurile sa evolueze cumva spectaculos fata de ceea ce s-a intamplat pana acum, mai ales ca momentul intalnirii este inca departe.
Datorita faptului ca activitatea mea profesionala necesita deplasari lungi si relativ frecvente, am sa incep personal sa caut si sa iau informatii despre cateva locatii ce mi se par potrivite mie in acest moment. Voi face acest lucru inclusiv cu ce s-a propus pana acum pe aceasta sectiune de catre unii din voi.
Dupa ce voi avea suficient material, am sa va prezint locatiile pe rand, cu poze, date geografice si meteoclimatice, astfel incat sa stabilim impreuna cumva care sa fie destinatia finala.
Asa cum am spus undeva mai inainte, scopul principal al acestei intalniri va fi sa ne cunoastem si sa facem schimb de experienta, avand alaturi eventual un pahar de bere. Daca insa se poate sa facem si observatii (vremea trebuie sa tina cu noi pentru asta), cu atat mai bine.
Vom alege un week-end, pentru ca cei mai multi dintre doritori sa poata fi prezenti.
O problema foarte importanta si care trebuie rezolvata doar avand sprijinul vostru, este cea a transportului. Multi dintre voi nu au masini (unii sunt prea mici pentru asta, altii sunt la inceputul vietii profesionale iar pe altii nu-i intereseaza asa ceva), dar pentru ca evenimentul sa fie unul de succes, cei care au masini si vor veni ar trebui sa ajute macar un doritor fara masina. Dar despre toate astea, la timpul potrivit.
Astept reactiile voastre si eventuale sugestii aici sau pe pm.

Mike23
03 Ian 2013 22:13


In primul rând, Lamilti ani pentru noul an. SPerăm unul mai bun, din toate punctele de vedere.
În al doilea rând, succes jimao22 în noua postură de moderator.
Ca loca&#539;ie din punct de vedere a astroclimatului, din ce-mi mai amintesc din discu&#539;iile legate de amplasarea fostului telescop Telerom, era mun&#539;ii Macinului &#537;i undeva in zona Transalpina. Sper că am re&#539;inut corect. Cât despre partea cu transportul sigur ne vom găsi câ&#539;iva cu ma&#537;ini să-i ajutăm pe cei carenu au ma&#537;ină personală. Hciar dacă nu suntem in acela&#537;i ora&#537; daca e in drum respectivul, respectivii, sau ocolul nu e mare putem ajuta. Personal, dacă nu vine &#537;i familiacu mine pot ajuta.

 O seară plăcută.

Mihai

Erwin
03 Ian 2013 22:23


Cred că loca&#539;iile din centrul &#539;ării ar fi cele mai accesibile. Zona cuprinsă între Petro&#537;ani-Tg.Jiu-Rm.Vâlcea-Sibiu-Sebe&#537; cred că ar întruni condi&#539;iile cele mai bune atât ca accesibilitate cât &#537;i ca locuri de cazare &#537;i cer bun, chiar dacă sunt sta&#539;iuni turistice nu toate sunt puternic luminate. Perioada să includă ziua de vineri ca să poată participa &#537;i cei care lucrează duminică.

jimao22
03 Ian 2013 22:43


Ok.

O alta chestiune pe care vreau sa o facem cu ocazia acestei intalniri este sa folosim ziua integral. Adica, daca noaptea facem observatii, intr-una din zile sau chiar in doua din ele, daca timpul dedicat intalnirii permite, vreau sa organizez o sesiune de referate si comunicari in domeniu.
O sa trebuiasca sa avem la dispozitie in locatia respectiva o sala de conferinte (nu trebuie sa va ganditi la ceva foarte mare), un proiector, un flip-chart si un laptop.

Sunt foarte multi dintre voi care au ceva de spus si indiferent de domeniul in care excelati, asta mi se pare cea mai buna si eficienta modalitate de a ne cunoaste si a ne impartasi cunostiintele.
Vreau sa nu uitati ce am scris aici si sa va ganditi (cei ce deja si-au propus sa vina - dar si celor care inca stau in cumpana) la o prezentare in domeniul care va place - evident legat de astronomie.

Ca sa deschid lista, eu ma voi inscrie cu doua subiecte - ASCOM (vezi topicul de la Monturi) si inca ceva - nu m-am hotarat inca.
Lista subiectelor ce vor fi prezentate am sa o prezint fie aici fie intr-un topic nou, updatata permanent pe masura ce subiectele sosite de la voi vor infierbanta topicul.

Va astept cu mare interes si cu mult drag.

Numai bine.

Erwin
03 Ian 2013 23:26


Foarte bună idee! Eu a&#537; putea prezenta construc&#539;ia monturilor piston.

Mircea Pteancu
03 Ian 2013 23:27


Pe undeva eu am dat scanteia pentru aceasta actiune iar dragosn a aprins flacara si a mentinut-o vie pana acum.
Fac un apel la el aici,public,tocmai pentru ca am avut niste ciondaneli lipsite de sens si am sperat ca ne vom intalni la acest Star Party si ne vom cunoaste si vom  pune bazele unei adevarate prietenii astronomice.Chiar daca s-a retras din pozitia de moderator ar fi foarte bine ca sa participe la intalnire.

jimao22
Succes in  activitatea de moderator si organizator,te voi sprijini dupa slabele mele puteri.
Nu stiu daca trebuie sa aduc dovezi in sprijinul afirmatiei ca mie imi plac observatiile astronomice si sper ca la o asemene ocazie  sa privesc prin cat mai multe si mai diferite telescoape.
Dar sensul initial,cel de intalnire trebuie sa primeze ,nu cel de tabara sau expeditie,sa nu se aleaga asadar vreo locatie accesibila greu,cu comoditati putine,sau chiar inexistente.
Pentru expeditii  astronomice sunt mult mai potrivite grupurile mici si coerente formate deja ca si grupari locale.
Foarte bune ideia prezentarilor,a comunicarilor.

An Nou Fericit la toata lumea si sa ne dea Domnul sanatate si pace si cele trebuitoare sufletului si trupului ,inclusiv intalnirea despre care vorbim.

Mircea

Mike23
04 Ian 2013 00:01


Într-adevăr, bună ideea prezentărilor pe diverse teme legate de astronomie &#537;i echipamente de observa&#539;ie. Însă ce fac începătorii, ca mine, care are multe lacune &#537;i nu stăpane&#537;te nici o latură a acestei frumoase &#537;tiin&#539;e &#537;i pasiune a mea, dar &#537;i a tuturor celor de pe acest forum. În afară de faptul că o să vă ascult pe to&#539;i cei care ve&#539;i face aceste prezentări, cu mare plăcere &#537;i că-mi doresc să vă cunosc &#537;i personal, nu &#537;tiu ce a&#537; putea prezenta.
Legat de dotarea tehnică pt prezentari, laptop au mul&#539;i, proiector poate are careva, deci ne mai trebuie un perete alb ( ca să nu ne cărăm &#537;i cu un ecran după noi, oricât de pliabil ar fi). În rest plăcerea de a prezenta si plăcerea de a asculta.  :D 
Mă gândeamla loca&#539;ie Rânca. Este relativ in mijlocul &#539;ării, iar observa&#539;iile pot fi facute la 2-3 km mai sus in munte (că doar suntem cu ma&#537;inile), ca să beneficiăm de un cer cu mai pu&#539;ină lumină artificială.
Să nu uităm ca după stabilirea loca&#539;iei &#537;i datei de întâlnire să facem invita&#539;ie &#537;i comercian&#539;ilor. Cu siguran&#539;ă au ce instrumente să ne prezinte atât celor avansa&#539;i cât &#537;i celor începători ca mine. Părerea mea este că nu ar trebu
I să lipsească (aviz Hra&#539;iu, + cine mai este &#537;ie posibil să nu fi observat).

O seară plăcută

Mihai

P.S. - mă gândesc să spunem de această întrunire &#537;i pe celelalte topicuri pt. că e posibil ca mul&#539;i să nu-l observe &#537;i de aceea să nu fi apărut să-&#537;i spună părerea sau să confirme prezen&#539;a. Sau anun&#539;a&#539;i prin p.m. daca e "legal" pe acest forum :D

dragos.n
04 Ian 2013 00:58


1. Pentru Mircea Pteancu. Atunci cand am lansat acel mesaj  de la care a pornit aceasta initiativa, care trebuie sa repet, iti apartine, speram. Dupa mesajul cu  ''1918'' nu mai stiu.

2. Inainte de a ma inscrie pe acest forum, in 2007, am fost invitat la conferinta SARM. Nu eram membru, dar oamenii stiau ce faceam eu pentru propagarea astronomiei, si probabil ca au considerat ca e bine sa ma cheme. Au fost acolo prezentari de referate. De la 10 dimineata pana la 9 seara, timp de 3 zile. Unii au vorbit jumatate de ora sau mai putin. Altii, si-au prezentat realizarile pe vreo 5-6 ore. Daca vreti sa va cunoasteti, reduceti referatele la 3-4 ore pe zi, sau, mai bine, eliminati-le de tot, ca alea pot sa apara si pe forum.

jimao22
04 Ian 2013 01:44


Ca sa va raspund tuturor:
- referatele vor avea durata limitata, astfel incat sa nu apara lucrari care sa monopolizeze timpul "de antena" si nici sa nu induca plictiseala
- locatia va fi intr-un loc cu oameni - o pensiune sau un hotel/motel - nu izolata si departe de civilizatie, ca sa avem totusi curent, sala de conferinte, conditii decente de cazare si posibilitatea de a manca. Asa cum am spus, primeaza faptul ca ne intalnim iar star-party-ul este in subsidiar (dar nu trebuie sa lipseasca daca e posibil)
- asa cum am mai spus, ma repet, nu vreau sa facem deplasari cu telescoapele la mai mult de 100...200 m de locul de cazare. Acest fapt ar crea multe probleme, de la logistica si pana la securitatea telescoapelor. In plus ar rupe ziua cu deplasarile si punerea in statie a telescoapelor cu montura ecuatoriala, ceea ce nu e de dorit nicicum. Cel mai bine este ca sa gasim o pensiune intr-o zona relativ linistita, fara multi vecini, cu o curte generoasa in care sa ne instalam sculele, pe care sa o inchiriem exclusiv pentru zilele acelea (in speranta ca vom fi suficienti) si care sa aiba si optiunea de a ne permite sa ne instalam si cu corturi in aceeasi curte, pentru cei care nu mai au loc in pensiune / nu vor sa cheltuie prea mult in aceasta deplasare.

Mike23
04 Ian 2013 11:27


Păi atunci o bună loca&#539;ie ar putea fi Piatra Arsă de pe platoul Bucegir, aproape de cota 2000 de la Sinaia. Există drum asfaltat până acolo sau varianta cu telefericul până la cotă sau sau până la Babele &#537;i apoi un traseu scurt până la cabană. Cabana este complex sportiv &#537;i cu siguran&#539;ă au &#537;i sală de conferin&#539;e. Ultima oară când am stat acolo &#537;tiu că am vazut &#537;i câteva corturi. Este doar o variantă. Dacă cineva cunoa&#537;te o loca&#539;ie bună. Pote undeva in zona Făgăra&#537;ului.

O zi frumoasă tuturor

Mihai

chataros
04 Ian 2013 13:46


O sugestie de locatie ar fi la o pensiune in Rasnov, unde este si complexul cu echitatie. Am stat acolo cu un brup de 50-70 de persoane si mi se pare un loc bun pentru asa ceva. Cazarea a fost aprox 50 lei /seara

Mircea Pteancu
04 Ian 2013 21:16


dragos.n
Eu chiar ma bucuram ca incepem sa colaboram.
Nu stiu despre care mesaj cu 1918 vorbesti.Daca eu am fost autorul,te rog iarta-ma.
Daca l-a lansat altcineva...da-l uitarii.
Am avut un cumnat:cand era treaz era ,,pita lui Dumnezeu'',cand era beat ,merita sa-l strangi de gat.
Si aici pe forum suntem unii care ne imbatam de la cuvinte dar pe urma ne trece.

Eu parca si vad cativa comercianti prezenti la intalnire si un roi de incepatori ,frangandu-si mainile (bani putini,dorinte mari,ocazia trecand pe langa ei) si incercand sa se hotarasca ce telescop sa-si cumpere.
Ce vor face fara sfatul tau?
Esti mentorul unei generatii de astronomi amatori care iau decizii in baza unei educatii,nu dupa impulsuri (ultimii zece ani) sau dupa rarele ocazii (in timpurile mai vechi).
Ai dovedit de atatea ori ca esti un om rational,te rog sa te mai gandesti.

jimao22
foarte de acord cu cele spuse,cu prioritatile,cu modul general de organizare ,cu numarul  limitat de prezentari si cu durata limitata a fiecarei prezentari.
Desigur ca star-party-ul nu trebuie sa lipseasca.
Ba chiar trebuie sa ne pregatim pentru toate eventualitatile-daca ,de pilda, nu avem senin noaptea.
Performantele telescoapelor si binoclurilor pot fi comparate si la lumina de zi ,deci trebuie sa ne pregatim mire ,stea artificiala si (de ex.) retele Ronchi.

Mircea

jimao22
05 Ian 2013 18:49


As vrea sa revin cu o intrebare care s-a mai pus odata pe forum, chiar de catre domnul Mircea Pteancu, dar in circumstante diferite.
Vreau sa stiu daca este cineva din cei ce urmaresc topicurile astea care lucreaza in industria publicitara. 
As vrea sa fac niste autocolante cu sigla astronomy.ro ce se vor distribui gratuit tuturor participantilor si de asemenea sa inscriptionez (la exterior, evident) cateva zeci de stick-uri USB cu  aceesi sigla, stick-uri ce vor contine cativa Giga de informatii legate de astronomie - carti, filme, tutoriale - toate in format electronic.
Nu vreau ca acele autocolante sa fie facute cadou de persoana care lucreaza in publicitate - sa nu se inteleaga gresit - dar evident ca poate sa ne ajute sa le obtinem la pret de productie, ceea ce ar fi un castig.

predy665
05 Ian 2013 19:54

deci
si cam care ar fi perioada ,zilele in care se v-a face reuniunea mai exact?

jimao22
05 Ian 2013 20:16


Mai baieti, voi cititi ceva din ce se scrie pe aici sau doar vreti sa umpleti forumul de cuvinte?
Ia mai uite-te odata pe sectiunea asta, cu atentie, de la un cap la altul si vezi ce scrie. 
Tu crezi ca o sa reiau raspunsurile, personal, fiecarui membru al forumului care acum s-a trezit din somn?...
Scuze daca te simti ofensat, dar un forum este in primul rand pentru documentare si apoi, daca consideri ca te "potrivesti" cu peisajul, interactionezi cu ceilalti. 
Ca moderator al acestei sectiuni, am sa fiu atent ca discutiile sa nu devieze prea mult de la topic si nici sa nu se ajunga in situatii penibile cum s-a mai ajuns cu alte discutii pe alte sectiuni, pornind de la nimicuri.

Deci, ca sa ma repet (din  nou),:

NU S-A STABILIT NICI O LOCATIE (INCA)
NU S-A STABILIT NICI O DATA (INCA) 
Urmeaza sa verific PERSONAL locatiile luate in discutie si sa stabilesc functie de evolutia lucrurilor si o data!

E CLAR ACUM?

keppler
06 Ian 2013 22:33


Cristal :)

Poate un sticky pus in sectiune cu UPDATE sau ceva similar ar fi de ajutor. Daca se tot posteaza in sectiunea asta, va fi greu dupa cateva saptamani pentru un membru nou sau care nu s-a mai logat de mult sa parcurga 'nshpe pagini de postari pentru a afla ca defapt nu exista inca o data stabilita. 

 :mrgreen:

jimao22
07 Ian 2013 00:44


Ai dreptate.
Sa vad cum sa fac asta, sunt boboc in ceea ce priveste moderarea si trebuie sa invat cateva chesti noi.
Nu am vrut sa fiu rautacios cu nimeni, as fi vrut doar ca cei interesati de a veni, sa urmareasca un pic evolutia lucrurilor si chiar daca nu verifica forumul o buna perioada de timp, sa aiba ocazia sa vada ce s-a mai intamplat si (poate) ce contributii isi pot aduce si ei la desfasurarea evenimentului.
As vrea sa evitam ca lucrurile importante, de spus pe topic, sa fie ingropate in "zgomot de fond".
Ca atunci nu mai e nimic clar. :)

neox
24 Ian 2013 13:16


Salutare la toata lumea!

Am vazut ca in rubrica "Ce s-a stabilit pana acum" @jimao22 spunea de data de 10-12 mai pentru intalnire si fiindca nu a obiectat nimeni nimic (sau poate nici nu s-a gandit nimeni serios inca la o data exacta) a ramas ca data 'aproape' stabilita.
Daca tot sunt niste cifre clare in tabel de unde se poate alege, cred ca ar trebui facut un vot pentru weekend-ul castigator. Normal, cine poate veni in oricare perioada sa voteze la toate optiunile ( nu stiu daca se poate practic in sistemul de voting aici pe forum, daca nu dam fiecare cate un pm la d. jimao22 cu data/datele posibile si lista cu cele mai multe nume castiga). 
Eu de exemplu din pacate nu am cum sa ajung in 10-12 mai pentru ca nu sunt in tara si sunt cam 90% sigur de asta  :?
Succes pe mai departe!

valy
24 Ian 2013 13:42



Eu de exemplu din pacate nu am cum sa ajung in 10-12 mai pentru ca nu sunt in tara si sunt cam 90% sigur de asta  :?
Se rezolva si asta, transmite Uranus Live ;).

mircear
25 Ian 2013 12:56


 Tinand seama ca suntem la poalele Fagarasului, nu va fi prea frig la acea data, pentru cei ce vor dori sa faca observatii noaptea ? 
In august, cand in Bucuresti erau 30+ grade, pe o vale din mtii Lotrului faceam observatii la -2 - -3 grade. Asa ca cine vine, sa vina pregatit. :)

@jimao22 - in masura posibilitatii si a nivelului de confidentialitate, IMO e mai util sa urci excelul mentionat intr-un spreadsheet GoogleDocs, unde sa poata fi accesat de catre cei aflati deja in lista, carora sa le fie trimisa o parola pentru a fi accesat. Astfel ai putea crea in el si un poll spre exemplu, pe care nu l-am gasit in excel, iar toti cei implicati isi pot edita datele direct in fisier, lucru vizibil imediat si celorlalti.
Asta presupune culegerea de la fiecare a adreselor de e-mail si trimiterea catre toate acestea a linkului si/sau parolei de acces.

jimao22
07 Feb 2013 21:28



As vrea sa fac niste autocolante cu sigla astronomy.ro ce se vor distribui gratuit tuturor participantilor 

In seara asta am luat de la firma cu care lucrez in domeniu, autocolantele de care va spuneam mai deunazi. Au 30 x 120 mm, nu sunt prea mari dar nici prea mici. Nu am rezistat tentatiei sa-mi lipesc cate unul pe fiecare instrument, ca sa vedeti cum arata. Sunt facute la rezolutie buna si pe suport lucios, de calitate. Sa vedem cum rezolvam cu stick-urile de memorie.

ursamajor
07 Feb 2013 21:40


Da, arată OK, mai ales pe negru.

Mike23
08 Feb 2013 19:10


Arată excelent. Abia astept să-mi lipesc pe Mak-ul meu de 127mm  :D

Erwin
08 Feb 2013 23:23


Dacă data rămâne weekend-ul 10-11 mai nu pot participa, trebuie să particip la un eveniment important din familie (botez). Sorry! :(

jimao22
08 Feb 2013 23:36


Eu inteleg ca nu puteti multi dintre voi sa veniti la data propusa, dar nici nu primesc adrese de mail ca sa facem odata poll-ul ala de care vorbeam. Nu iau decizia asta singur decat daca nu sunteti dornici sa va implicati trimitand un simplu pm cu o simpla informatie - adresa de mail. 
Nu am decat 4-5 adrese ale celor ce s-au inscris pe lista.

valy
09 Feb 2013 20:12


Putem face si altfel: fiecare zice cand poate si la sfarsit alegem 1-2-3 date cand pot cei mai multi, de exemplu un chestionar cu toate datele posibile dar sa putem vota mai multe date. Datele sa fie  chiar  daca e luna, doar sa nu fie alte evenimente in paralel.

jimao22
09 Feb 2013 21:12


Tu ti-ai dat adresa de mail?...

catalin dumitru
10 Feb 2013 22:42


Tu ti-ai dat adresa de mail?...

Salut !

Adresa mea de mail nu poate fi luata din profil ?

Sau sa o trimit via pm ?!

Eu nu pot deschide xls.-ul ala ca imi lipseste programul adecvat. Am incercat sa-l descarc de pe net dar nu am reusit.
Sunt cam bata la capitolul asta si nici nu am timp prea mult.

catalin.

jimao22
10 Feb 2013 23:07


Nu pot lua adresa de mail din profil, doar tie iti este accesibila.
Daca o sa punem documentul in Google Docs, o sa poti accesa fisierul fara sa ai Office-ul instalat pe calculator.
Trimite-mi adresa de mail pe pm.

Adrian Sirean
10 Feb 2013 23:45


.xls-urile si nu numai se pot citi si online. Nu trebuie neaparat instalat un program pentru asta.
https://sheet.zoho.com/excelviewer

Mike23
19 Feb 2013 18:17


Bună ziua!

Mă gândeam că ar trebui să se hotărască data, să se voteze, sau indiferent de variantă, pt. că săptămâna viitoare intrăm în luna martie. Mai e luna martie, aprilie &#537;i gata vine 10 mai. Mă gândesc la cei care au loc de muncă &#537;i din experien&#539;a proprie unii patroni trebuie anun&#539;a&#539;i din timp.
La mine nu e cazul situa&#539;ia, dar &#537;tiu cum e. Loca&#539;ia pare bătută în cuie, Plaiul Lisei.

Mihai

jimao22
19 Feb 2013 19:39


Pai tocmai tu zici asta? De ce nu ai votat? Fisierul din Google Docs este gol in dreptul raspunsului tau!
Daca nu poti accesa fisierul, spune-mi!
Eu am tot semnalizat pe forum aceste lucruri. Problema e sa le si citeasca cineva.

Mike23
19 Feb 2013 22:02


Scuze nu observasem coloanele cu perioada in care să mergem. :D 
Am optat pentru mai ca e noaptea mai lunga  altfel si august este ok....mai ales ca in august in orasele mari o să fie toropeala mare.

Mihai

Mircea Pteancu
23 Feb 2013 23:03


Iata un link spre articolul lui Mizser Attila de pe blogul MCsE , despre prima tabara astronomica de mare altitudine a astronomilor amatori maghiari,desfasurata.... pe platoul Bucegilor.
Nu am postat linkul pentru a trezi remarci sarcastice sau buricomane.
Nici pentru a propune platoul Bucegilor ca locatie pentru actiunea noastra.
Ci pentru ca aceasta s-a intamplat in luna Iulie a anului 1979.


http://www.csillagvaros.hu/index.php/blogok/az-els-magyar-magashegyi-eszleltabor.html

In ultima poza,in coltul din dreapta al acesteia,il vedem sezand pe banca pe Kosa-Kiss Attila din Salonta,unul dintre cei mai mari observatori ai cerului din Romania si care a avut rolul de gazda  onorifica a oaspetilor din Ungaria.
Pe drumul spre casa,astronomii amatori maghiari au vizitat observatorul lui Romulus Irimes,decedat cu putin inaintea acestei tabere.
Totul a fost apoi descris intr-un articol in numarul din Februarie al revistei ,,Meteor''  editata de MCsE. 
Intamplari,observatii astronomice,poze,articole ,prietenii nepretuite.
Iata ce aduce o asemenea actiune.

Mircea

Mike23
24 Feb 2013 23:38


Mi-ar fi placut sa-l pot citii dar nu stiu ungureste, asa ca nu pot decat sa-mi imaginez ca a fost o experienta foarte placuta. In perioada aceea nu cred ca era la fel te poluat luminos cerul din Valea Prahovei ca acuma.
As vrea sa avem parte de amintiri cel putin la fel de placute si la reuniunea Astronomy.ro.

O seara placuta.

Mihai

P.S. - Daca are cineva traducerea sau as citi cu placere articolul.

valy
25 Feb 2013 02:01




P.S. - Daca are cineva traducerea sau as citi cu placere articolul.Google

george_b
25 Feb 2013 13:02

Viitor
Eu ma gandesc si in viitor, si daca reuniunea noastra va fi un succes, poate facem una comuna cu colegii maghiari. Dar e important ca organizarea noastra acum sa mearga bine. Pana acum pare ca e "on track".