-----------------------------------
dmtr69
16 Sep 2012 11:27


-----------------------------------
Salut! Multumesc tuturor pentru aprecieri.
@Teo
Pentru stack am folosit DSS, iar cand am stivuit 2 sesiuni am folosit optiunea grupurilor. Am impresia ca se pierde putin din culoare cu DSS, dar este mai usor de folosit decat IRIS.
@MrMxyzptlk
He,He! La avansati?! Nici dupa 100 de poze deastea. Pe acolo se discuta in niste termeni de care eu n-am habar. Cu NGC253 poate ca voi incerca, dar este foarte joasa( umiditate mult mai vizibila+poluare luminoasa-Sinaia este pe directie la 5km). NGC2403 si celelalte tinte din jumatatea nordica a boltii nu o sa le incerc in viitorul apropiat(nu am masina iar balconul meu bate spre S, obstructionat si de un pom).
@Sabin Fota
Da,cred ca ai dreptate, probabil m-am grabit la procesare. Am sa mai incerc o data cu pasi mai mici. Dar este posibil si ca pozele facute cu ISO mai mare sa introduca mai mult zgomot in stack-ul final. Si nu stiu cat de bine lucreaza DSS cu grupurile- la calibrarea light-urilor cu cadre dark, flat, offset corespunzatoare diferitelor sesiuni.
@MikeC
Ai dreptate, procesarea este cam agresiva.In incercarea de a scote in evidenta cat mai mult din nebulozitate am trecut de prea multe ori prin levels. Sunt incepator in domeniu si fac multe greseli, lucrez "vizual" si "try&error". Softurile sunt numai free sau demo(PS costa mai mult decat telescopul). In mare, pasii mei sunt:
-conversia CR2 in TIFF
-stack in DSS- salvare TIFF
- deschidere TIFF in Nebulosity(fara licenta, optiuni limitate, salvare numai bmp/jpg): Ajust Color Background; treceri multiple prin Levels/Curves/DDP; putin Unsharp mask, putin GREYCstoration noise reduction; Auto Color Balance; cresc putin saturatia; mai trec odata prin Ajust Color Background(mai scap de gradient dar creste nivelul de negru); salvare bmp
-incarc bmp in Gimp: gradient removal si text,
-posibil si o trecere prin Noiseware-reduce gradientul si zgomotul dar imaginea devine mai soft, pierzand din detaliile mai fine.
 As aprecia orice sfat cu procesarea(si nu numai), dar tinand cont de posibilitatile mele modeste.