-----------------------------------
sabin fota
16 Sep 2012 11:40


-----------------------------------
Salut! Multumesc tuturor pentru aprecieri.
@Teo
Pentru stack am folosit DSS, iar cand am stivuit 2 sesiuni am folosit optiunea grupurilor. Am impresia ca se pierde putin din culoare cu DSS, dar este mai usor de folosit decat IRIS.
@MrMxyzptlk
He,He! La avansati?! Nici dupa 100 de poze deastea. Pe acolo se discuta in niste termeni de care eu n-am habar. Cu NGC253 poate ca voi incerca, dar este foarte joasa( umiditate mult mai vizibila+poluare luminoasa-Sinaia este pe directie la 5km). NGC2403 si celelalte tinte din jumatatea nordica a boltii nu o sa le incerc in viitorul apropiat(nu am masina iar balconul meu bate spre S, obstructionat si de un pom).
@Sabin Fota
Da,cred ca ai dreptate, probabil m-am grabit la procesare. Am sa mai incerc o data cu pasi mai mici. Dar este posibil si ca pozele facute cu ISO mai mare sa introduca mai mult zgomot in stack-ul final. Si nu stiu cat de bine lucreaza DSS cu grupurile- la calibrarea light-urilor cu cadre dark, flat, offset corespunzatoare diferitelor sesiuni.
@MikeC
Ai dreptate, procesarea este cam agresiva.In incercarea de a scote in evidenta cat mai mult din nebulozitate am trecut de prea multe ori prin levels. Sunt incepator in domeniu si fac multe greseli, lucrez "vizual" si "try&error". Softurile sunt numai free sau demo(PS costa mai mult decat telescopul). In mare, pasii mei sunt:
-conversia CR2 in TIFF
-stack in DSS- salvare TIFF
- deschidere TIFF in Nebulosity(fara licenta, optiuni limitate, salvare numai bmp/jpg): Ajust Color Background; treceri multiple prin Levels/Curves/DDP; putin Unsharp mask, putin GREYCstoration noise reduction; Auto Color Balance; cresc putin saturatia; mai trec odata prin Ajust Color Background(mai scap de gradient dar creste nivelul de negru); salvare bmp
-incarc bmp in Gimp: gradient removal si text,
-posibil si o trecere prin Noiseware-reduce gradientul si zgomotul dar imaginea devine mai soft, pierzand din detaliile mai fine.
 As aprecia orice sfat cu procesarea(si nu numai), dar tinand cont de posibilitatile mele modeste.
ISO 800 este suficient il folosesc si eu, ISO 400 este cam mic, ti-ar trebui expuneri mult mai lungi
tot secretul este la procesare trebuie sa ai multa rabdare (si mie imi cam lipseste), intreaba-l pe psemil cam cat sta el la procesari, rabdare de chinez trebuie sa ai....spor la treaba esti pe drumul cel bun, a si inca ceva, sa fii atent si la incadrare data viitoare, mi se pare cam excentrica