-----------------------------------
dmtr69
16 Sep 2012 17:07


-----------------------------------
@sabin fota
Eu stabilesc ISO in functie de cer/histograma(o tin in zona 20-30). Daca la 2' cu ISO 800 am peste 35 histograma, trec la ISO 400 cu un timp ceva mai mare de expunere. Conteaza si temperatura. In sezonul rece cred ca se poarte incerca si ISO 1600(prima poza cu DSLR-ul (M42) am facut-o la ISO 1600, fara dark, cu reducerea zgomotului intern. 
 Aveti dreptate si cu incadrarea, am facut-o in finder si am lasat-o asa. Eu aparatul foto il fixez mereu in aceesi pozitie- baza paralela cu axul focuserului si de aceeasi parte a axului optic. I-am facut si un semn pe focuser ca sa il pun la fel. Facand poze in E/ W poate ar fi fost mai bine sa rotesc cu 90° aparatul. Inca nu sunt obisnuit cu combinatia aparat foto+refractor(imagine inversata sus/jos si stanga/dreapta)+montura ecuatoriala. In cazul acesta tinta este putin sus si dreapta, baza aparatului fiind aproape perpendiculara cu orizontul, iar corectia in EQMOD s-ar face W->E si S->N(?). In fine, promit ca o sa fiu mai atent.
@nobody
Am mai incercat procesarea in IRIS la majoritatea pozelor, ca metoda alternativa,insa de putine ori cu rezultate mai bune.Fara indoiala deabia i-am zgariat suprafata. Mult timp nu am stiut ca trebuie salvata imaginea dupa trecerea prin "view", pentru a lucra mai departe, sau salvarea ca fisier temporar .pic de la inceput si lucrul in linie de comanda. Eu am folosit numai functia "logaritm", strech prin "contrast ajustment", apoi "unsharp masking" sau "wavelets". Am incercat "gradient removal" la o poza deja procesata(M33.bmp) dar rezultatele nu au fost mai bune decat functia automata din Gimp. Spui ca aceasta trebuie facuta inainte de orice prosesare. Merci. Asa am sa fac. Am sa incerc si arcsinh(color  streching).