-----------------------------------
saiph
21 Sep 2012 22:05

Re: oculare
-----------------------------------
Salut&#8230;
Pentru un Mak90 EQ1, ce oculare mai puetrnice as putea folosi?
Pentru a vedea Jupiter Saturn sau obiecte DEEP SKY?


Cu ocularele "puternice" nu se vad suficient de bine si DSO-urile.
Am avut un mak din-asta mic si e foarte simpatic; surprinzator de clar (un SkyWatcher) atat la planete cat si la DSO. Acum am un Orion, ceva mai maricel (102) si-l pun pe o Astro3, sau AZ3, depide de ce am de facut cu el.

Pentru planete ar fi indicat maxim un ocular Plossl sau ortoscopic de 9mm pus pe un barlow 2x (acromat, cel putin) - asta daca nu vreti sa va lipiti ochiul de un ocular de <5mm :)

Sunt accesibile si cateva DSO-uri, dar pentru ele e nevoie de puteri ceva mai mici, ce pot fi obtinute cu oculare "largi" - focale lungi, campuri vizuale aparente largi: Erfle (sau alt design echivalent, wide-field) de 30-40mm, de preferat cu cat mai putina sticla in ele - stiu ca exista unele de 32mm si altele de 35mm pe piata, cu campuri de 66-70 grade.

Din pacate, alternative mai generoase (80-100 grade), desi sunt disponibile pe piata, nu sunt tocmai accesibile si sunt si putin impractice pe modelul asta de telescop - atat din cauza dimensiunii, cat si a limitarilor de ordin optic (nu mai vorbim de pret.......).


Cer senin!