-----------------------------------
saiph
21 Sep 2012 22:26

Re:
-----------------------------------
cine stie,cu ce oculare sunt compatibile telescoapele meade ds2114 si celestrone astromaster 130,pentru observatii deep sky cit mai bune?


De regula, pentru observatii deep-sky e nevoie sa mentinem puterea instrumentului sub cea maxima pe care o poate oferi. Uneori chiar sub jumatate, depinde si de calitatea cerului si de tipul obiectului pe care dorim sa-l vedem.
Cand spun jumatate, putem intelege jumatate din puterea maxima teoretica (din calcul), sau jumatate din apertura - ceea ce ar fi mult mai indicat; apertura fiind de fapt diametrul obiectivului/oglinzii primare - caracteristica principala a telescoapelor pe care le folosesti.
DSO-urile fiind obiecte cu stralucire aparenta foarte scazuta, orice fortare a telescopului duce la pierderea luminii primite, prin micsorarea pupilei de iesire. Pentru a le vedea cat mai bine e nevoie de aperturi cat mai generoase...

In cele doua cazuri amintite, as merge pe niste oculare care sa dea puteri de maxim 50-65x.
Pentru primul (1000mm focala), un ocular de 15-25mm, daca gasesti un design wide-field eventual, iar pentru al doilea (650mm focala), un 10-15mm, la fel - design wide-field. Nu vreau sa fac recomandari de firme/modele, pentru ca experienta este foarte subiectiva - unii observatori sunt multumiti cu un model, sa zicem mai accesibil, altii prefera modelele "tunate" si ceva mai costisitoare.

De ce n-am zis puteri de 20-30x cat ar fi fost poate mai idicat, din anumite considerente, pentru DSO? Pentru simplul motiv ca am considerat si dimensiunea aparenta a obiectului in ocular drept criteriu de evaluare pentru "observatii cat mai bune" :) Stiu ca mie-mi place sa vad cat mai bine conturat obiectul, decat sa ma uit la o ghighilice - putin mai luminoasa, ce-i drept, dar din care sa nu inteleg mare lucru.


Cer senin!