-----------------------------------
sternchen
26 Sep 2012 15:30

Re:
-----------------------------------
Si barlow si filtru?  Nu stiu ce sa zic..
e adevarat ca sunt cam multe+ocularu care are si el 4 lentile serioase,ca e destul de greu la 1,25.Am de gand sa folosesc cam 10mm de la zoom,caci s-a comportat bine atat la luneta de 90 cat si la cea de 100.Nici eu nu stiu exact ,da' m-am gandit sa incerc.Poate reusesc.Investitia a fost destul de mare pt un acromat de 100mm, pt ca nu am avut posibilitati prea mari de depozitare si nu prea am chef si vreme sa umblu cu 10 inch in spate pe dealuri in miez de noapte.E mult mai comod si rapid o luneta scurta care pana o montezi se si aclimatizeaza(cam o juma de ora) putand sa te uiti de pe balcon sau din spatele blocului.
Teoretic un acromat de 102/500 e comparabil cu 120-130mm reflector-asa mi-a zis cineva care se ocupa de telescope.Daca vreau sa vad ceva ar trebui sa atinga mai mult-vreo 6 inch ceea ce-i desigur un vis,deocamdata,caci n-am facut inca un test din cauza conditiilor.
De 2 ani de cand am luneta de 90mm am mai citit cate ceva prin Internet si am ajuns la concluzia(poate putin fortata) ca visul meu ar putea deveni realitate.Cand zic asta ma bazez pe faptul ca luneta nu are obstructie si RFT-ul are putere sa actioneze combinatia prisma-barlow-filtru-ocular,acestea fiind de buna calitate. 
Inca ceva legat de filtru CLR-e un filtru de banda mai larga ca UHC-ul si lasa sa treaca un spectru mai larg de lumina in speranta ca pe un cer bun telescopu e suficient de puternic. 
Si eu sunt la fel de curios.Am nevoie doar de vreme si chef,ca aici se lucra mult.
Multumesc de mesaj
Cer senin!