-----------------------------------
Adrian Sirean
30 Sep 2012 03:14


-----------------------------------
Primul meu telescop a fost un refractor noname 60/700. Cumparat dintr-un magazin gen Real, Mediagalaxy. Asta se intampla in primavara anului trecut. Fiind primul telescop si nefiind deloc documentat, am fost placut surprins. Nu aveam nici cea mai vaga idee despre ce ar trebui sa vad cu el.
Afost un pas mic dar decisiv in ceea ce a urmat. Apoi am dat de site-urile de profil de la noi si am zis sa fac un upgrade: Dobson Mini 76/300 :lol:  Mi-am zis ca 76 e mai mare decat 60 astfel ar trebui sa vada mai bine. Nimic mai fals. Nici in ziua de azi nu imi dau seama care din cele doua vedeau mai bine.
Abia prin toamna anului trecut am luat lucrurile mai in serios si am achizitionat un 150/750 NEQ3. Ei, deja diferenta era enorma. Nu-mi venea sa cred. Cat de bine se vedea, ce detalii oferea la planete, luna chiar DSO, asta in comparatie cu celelalte. Pe parcurs l-am imbunatatit cat mi-a stat in putere, luand si oculare mai bune decat cele standard. A fost un telescop pe cinste, am petrecut impreuna poate cele mai frumoase nopti din viata mea. Asta inseamna pasiune. Dar, nu a durat prea mult si, parca ar fi o regula, am vrut ceva si mai mare. Astfel am vandut tot, telescop, oculare filtre barlow si zilele trecute am facut cunostinta cu un veritabil dob de 10 inch. Deasemenea am luat oculare mai bune decat ce avusem pana acum. Ce ma dispera este ca nu pot sa-i fac proba fiind luna de cateva zile si nu am filtru. Prin 150/750 ma uitam la luna fara filtru toata noaptea fara nici o problema, dar prin asta nu se prea poate. Simti ca-ti arde ochiu in cap. Dupa care 10 minute nu mai vezi nimic. Cine a incercat stie ce zic. 
In alta ordine de idei, ce vreau sa subliniez prin randurile de mai sus este ca, cel putin din punctul meu de vedere, tot timpul vom dorii un telescop mai bun, o apertura mai mare, oculare din ce in ce mai bune etc. Iar cand alegem ceva mai bun ar trebui sa fie mult mai bun, o diferenta de 1-2 inch nu cred ca prea ajuta. Doar bani cheltuiti degeaba. Sunt constient ca dobsonul pe care il am acuma nu v-a sta foarte mult in posesia mea, sa zicem un an maxim doi. Urmatorul va fi un 14 inch, altfel nu are rost. Doamne ajuta :)
Asta este. Singurul impediment, daca nu avem vreo problema de sanatate, este doar cel financiar. Dar cu rabdare si dedicatie vor veni, toate la timpul lor.

Cer cat mai negru si apertura cat mai mare.

PS: Deasemenea subscriu la vorbele pline de intelepciune ale unui veritabil maestru de pe forum: Instrumentul cel mai bun este cel pe care il folosesti cel mai des.