-----------------------------------
MrMxyzptlk
01 Oct 2012 21:58


-----------------------------------
http://bigbinoculars.com/nozooms.htm

Asa sa citesti de ce nu sunt bune binocularele cu zoom. In primul rand cu un FoV de numai 1.25 de grade, pierde un mare plus al binocularilor: FoV larg. Ca exemplu: cu un binocular fix, o sa ai un FoV de cca 3 grade la 20x. Cu binocularul zoom o sa ai aceeasi marire, insa o imagine mai mica cu mai mult de 50% ... 
O alta problema: o sa ai probleme de colimare serioasa dupa un timp, din cauza elementelor care sunt miscate. Cea mai mica eroare de colimare o sa-ti de batai de cap enorme. Iar o alta problema: o sa-ti trebuie un trepied super stabil, la mariri mari cea mai mica atingere o sa-ti provoce o miscare a imaginii enorma. 
Si cum s-a mai spus: pierderea luminii: la observatii stelare este foarte importanta cantitatea de lumina adunata de echipament, iar un binoclu cu zoom va pierde din acesta destul de mult ... 
Eu personal am avut o singura data un binoclu cu zoom in mana, si sincer iti spun ca nu am reusit sa alcatuiesc in fata ochilor o imagine clara, sincronizata... Altii au putut, deci problema probabil era la ochii mei, care sunt putin mai slabi decat la majoritatea oamenilor ... Insa eu cred ca totusi era vorba de o colimare gresita.