-----------------------------------
Ella_Kosta
21 Noi 2006 15:21


-----------------------------------
Explicatia principiului de incertitudine, din cate stiu eu, cu particula careia prin observatie i se schimba o caracteristica, si de aceea nu se poate determina acea caracteristica, este cam gresita...

E adevarat ca se spune chiar ca Heisenberg ar fi dat-o, insa se pot face experimente in care obiectul experimentului (particula respectiva) sa nu fie afectata, sa ii fie masurate caracteristicile independent de modul in care decurge experimentul.

La o adica, ne putem gandi ca daca explicatia asta ar fi buna, pur si simplu am putea sti in ce masura influentam particula, apoi din ecuatie sa determinam caracteristica respectiva.

Pe de alta parte, nu asta e esenta principiului de incertitudine. Si nici a mecanicii cuantice. O particula nu are o rpobabilitate de a fi intr-o stare si ca urmare a observarii vedem pur si simplu in ce stare se afla (vezi pisicul lui Schrodinger), si EXISTA in toate starile posibile (superpozitie) pana cand e observata si decade intr-o stare. De altfel, cred ca si aici ar fi niste intrebari... De exemplu, ce crede pisica... mai pe inteles spus, ce este aia OBSERVATOR... Sper sa gasesc o explicatie satisfacatoare fara sa intru in calcule matematice in care m-as pierde.