-----------------------------------
Adrian Sirean
07 Oct 2012 06:19


-----------------------------------
In sfarsit i-am facut proba ocularului GSO 30mm pe 2". 
Ei bine, lucrurile nu stau asa de bine ca pe hartie. Coma nu este deranjanta, fiind vizibila doar pe "ultima suta de metri", acoperirile lentilelor sunt in parametrii, iar calitatea constructiei este una foarte buna. 
Ar fi totusi o mica problema: pai daca are 70 grade AFOV, de ce ii ascunzi dupa presh? Cu alte cuvinte, ocularul pare sa aiba cele 70 grade, dar nu le vezi pe toate daca privesti prin el fara sa misti capul. Chiar si miscandu-l, mai vezi ceva intr-o parte dar pierzi acel ceva din cealalta. Am incercat sa-mi lipesc pupila :lol: de lentila si tot nu vad marginile campului. Adica vad niste margini blurate dar nu cele care trebuie(mama ca mor de ras). Acest lucru este extrem de rusinos :x . AFOV-ul vizibil este undeva la 58 grade. Nu am intalnit alta problema la acest ocular, decat aceasta, dar este destul sa-l trimit acolo de unde a venit. Asta daca mi-l primeste inapoi. 
Ma vad nevoit sa iau un SCOPOS de 30mm, asa cum am vrut initial. Prin ocularele Baader vezi tot campul odata fara sa dai din cap pana ametesti. Totul era ok, calitatea constructiei, a materialelor, etc, doar proiectantul era putin obosit cand l-a pus pe hartie. Ce sa-i faci, se mai intampla cand esti cu capu-n nori si ochii-n stele.

Am facut o schema la repezeala, dar cred ca v-ati dat seama. Ce-i cu rosu incurca.