-----------------------------------
saiph
10 Oct 2012 23:53

Re:
-----------------------------------
acum totul are sens :) multumesc mult. ma gandeam sa mi cumpar asa ceva.  http://www.okazii.ro/catalog-okazii-altele/telescop-astronomic-refractor-70060-bonus-super-cadou-a118220509 am vazut ca mareste de 231 ori parca.e bun de ceva telescopul asta pentru ce vreau eu? pare destul de ieftin,de aia sunt in dubii si va intreb.

:)  oldboy, ia-o usurel, cu inceputul.

Mai intai bacul. Cu ocazia asta mai recapitulezi putin la optica si vei intelege de ce n-o sa poata mari in veci de 231 de ori luneta aia de pe Okazii.ro, cum nici alte lunete de diametre comparabile sau mai mici nu vor putea mari de 530 sau 625 de ori - te prinzi tu care e relatia intre diametru si putere maxima (rezonabila) de marire. Iar daca chiar vrei sa-ti confectionezi o luneta, de ce nu incerci cu ceva de prin Bazarul forumului, nu cu chinezarii ieftine si nepotrivite care te vor dezamagi si risca sa-ti taie elanul din start.

Ca sa vezi craterele de pe Luna nu ai nevoie de cine stie ce instrument - am reusit si cu o lunetica de 3cm diametru, confectionata "pe genunchi", cum se zice. Conteaza calitatea sticlei (optica) si a constructiei (mecanica). Lucrurile incep sa capete contur ineresant de pe la 7-8 cm diametru in sus. Dar designul optic al obiectivului e f. f. important, mai ales daca tii neaparat sa vezi cat mai aproape cu putinta obiectele :) Un dublet ED, spre exemplu, permite mariri pana la de 4 ori diametrul sau, daca si conditiile atmosferice o permit. Acromatele clasice abia ajung la un factor de 2, cu putin ajutor din partea focalelor, mai lungi..

Orice ai face, mai intai cauta toate informatiile de care ai nevoie, intreaba - ca asta nu costa, si apoi te apuci de treaba; fie ca e vorba de achizitii, fie ca ajungi la partea in care deja construiesti efectiv (calculeaza atent, masoara de 10 ori si taie o data! - asta pt tuburi, daca vrei sa te apuci de mesterit la un instrument). 
Unele chestii le poti afla direct Google-ind ceea ce nu ti-e clar; de exemplu "what 8x30 binocular means" - primul link exact asta explica. Ia-o doar ca pe un sfat, pt cazul in care vrei rapid informatii. Pe forum s-ar putea sa primesti raspunsuri nu tocmai in timp real. De regula prefer sa apelez la adresarea de intrebari numai dupa ce am epuizat toate posibilitatile de cautare, pana la un anumit nivel.

Spor la invatat (nu doar pt bac) si bafta la examene! ;)