-----------------------------------
ursamajor
11 Oct 2012 16:07

Voi ce-ați alege?
-----------------------------------
Mărturisesc că am stat mult până m-am decis să deschid acest topic. Se vrea mai mult un topic de "brainstorming" în alegerea unui instrument, ținând seama și de alți factori ca: instrumentele deja posedate, necesitatea acoperirii anumitor plaje focale, combinări de n luate câte k, etc. etc.

Voi începe prin a spune că posed deja un newtonian de 200mm f/5 și că aș vrea, pe cât posibil, (sau poate nu, ca urmare a ideilor din topic) să rămână în "panoplia" mea. Deasemenea, mai am o lunetă SW 90/900, la care sigur voi renunța și care va fi înlocuită de un instrument cu focală mai lungă. Cealaltă lunetă pe care o am (70/500) nu intră în discuție, fiind mult prea insignifiantă dp meu dv.
Menționez că bugetul ce va fi disponibil (cândva) sper eu, în viitorul cât mai apropiat, va fi de 1400-1600 de lei, exclusiv cazul în care mai vând newtonianul de mai sus, când bugetul s-ar modifica în plus cu suma încasată pe el. Nu fac niciun secret din faptul că aș dori să cumpăr un Mak de 150mm (focală cât mai lungă, fiindcă am văzut de diverse focale). Caz în care se mai justifică newtonianul? Să aleg o lunetă cu focală lungă și apertură de peste 90mm? Cred că depășesc bugetul, iar comercianții noștri n-am prea văzut să aibă la vânzare. Nici SH n-am prea văzut s-apară. Pomenind de SH, am dezvăluit și faptul că și vânzările de pe "bazar" pot fi luate în calcul.
Am uitat să specific pasiunea mea pentru fotografie, de care cred că știu majoritatea și care e și ea un factor de luat în seamă.
Mulțumesc de atenție și ajutor!

PS: i-aș ruga pe cei care nu au suficiente cunoștințe despre instrumente și care-și recomandă doar propriile instrumente să încerce să se abțină de la a face recomandări. Evident, unii ar putea avea idei că fac eu reguli restrictive pe forum (departe de mine), dar mi se pare de BUN SIMȚ să te abții, dacă ideile și recomandările nu ajută și nu sunt în concordanță cu tema în discuție. Încă o dată, mulțumesc pentru înțelegere.