-----------------------------------
ursamajor
12 Oct 2012 09:06


-----------------------------------
aha,multumesc pentru detalii alex.ursmajor,tu imi spui ca e usor,altul spune ca trebuie experienta :)) 

mai bine cumpar asa ceva   http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=84890900  s ce ziceti domnu' ursmajor?si asta i o prorcarie? cam atata imi permite bugetul maxim.se poate folosi si ca deep sky telescopul?

E ursamajor, nu ursmajor. :wink:

Cum am zis, o lunetă e mult mai simplu de executat, fiindcă poți cumăra obiectivul gata confecționat, care mai e și ieftin. Dacă, de pildă, vrei un reflector și vrei să-ți șlefuiești singur oglinzile, treaba se complică și cere, într-adevăr, multă abilitate, simț practic, mână sigură, experiență și competență. În orice caz, dacă te vei decide să construiești un instrument, sunt sigur că vei găsi pe forum ajutor dezinteresat, din păcate, doar documentar. Partea de logistică și tehnologie va trebui s-o rezolvi... solo.

Luneta 90/900 Bresser pe care ai arătat-o e OK, nu e o porcărie cu obiectiv/ocular de plastic, ca aceea de pe okazii pe care ai suspus-o criticii noastre, chiar dacă și ea e chinezărie. Același tub, la Skywatcher e mult mai ieftin și oferă aceeași calitate, cel puțin optică. Îl poți folosi și la DSO, însă trebuie ca cerul să fie fără poluare luminoasă. Chiar deunăzi am observat M42 la 45x și mi-a plăcut tare mult. Fiind un obiect destul de luminos, chiar și cu Luna la pătrar s-a putut observa OK. Pentru alte DSO mai slabe, sigur va trebui să eviți Luna și poluarea luminoasă orășenească.