-----------------------------------
Ella_Kosta
22 Noi 2006 16:51


-----------------------------------
In primul rand cred ca vorbim aici de lucruri diferite. Pe vremea lui Newton si Einstein si altii, teoriile se refereau la lungimi si distante mari. Pe cand mecanica cuantica se refera la dimensiuni subatomice. Nici relativitatea nu e perfect valabila la dimensiuni mici, nici mecanica cuantica la dimensiuni mari.

Principiul de incertitudine nu a fost bagat degeaba, este dovedit si experimental. Si nu este valabil pt corpuri de dimensiuni mari, din pricina decoerentei.

Din cate stiu eu, teoria cuantica se poate reuni cu teoria speciala a relativitatii, dar nu si cu cea generala, cea care nu incape in formule fiind gravitatia.

Cat despre campul Higgs... bosonul Higgs a fost introdus deoarece, in cazul fortei slabe (care isi tot face de cap in loc sa se comporte frumos ca alte forte) se intampla tot felul de ciudatenii. Este singura forta care incalca simetria CP, forta care are 3 bosoni in loc de unul, si mai mult, acestia sunt extrem de grei (fata de foton cu masa zero, gluon, si presupusul graviton...). Pentru a explica aceasta masa mare a bosonilor Z si W a fost introdus in teorie bosonul Higgs care ar conferi masa tuturor particulelor. Si de aici o intreaga teorie.
Acest boson n-a fost inca detectat. Se presupune ca este mult prea greu pentru a putea fi deocamdata detectat de acceleratoarele de particule de azi. Acestea, din cate stiu, merg pana la a detecta particule cu masa de vreo 115 GeV, pe cand bosonul asta ar avea o masa cuprinsa intre 120-180 GeV sau mai mult...