-----------------------------------
saiph
17 Oct 2012 23:49

Re:
-----------------------------------
E destul de complicat de estimat, nu toate barlow-urile sunt facute dupa aceeasi reteta si nu respecta toate aceeasi regula de multiplicare a factorului de amplificare a puterii de marire (sau de micsorare a focalei ocularului, saaaaaau de marire a focalei obiectivului.. bla-bla.. depinde pe cine intrebi;  ai inteles ideea).

De exemplu, la barlow-urile clasice, de 1.25" si de 2", am remarcat ca daca-l pui in fata unei diagonale (corespunzatoare ca standard de diametru) da cam 2.7x. La modelele telecentrice nu mai e aceeasi regula. Deci cei 53mm, daca sunt cam jumatate din drumul optic parcurs in interiorul unei diagonale mari, ar trebui sa-ti dea un 2.3x.--.2.4x, daca vrei o banuiala. I-am facut si eu un extender de vreo 45mm si cam atat da.

Dar cel mai usor poti sa verifici facand niste poze afocale la un detaliu terestru (de preferat) si raportand dimensiunea ocupata in camp (pe cadru): o data la focala nativa a instrumentului (de preferat unul cu focala relativ scurta), o data cu barlow-ul in configuratia clasica si o data cu barlow-ul extins. Eu asa procedez si de cele mai multe ori da rezultate precise - uneori chiar mai precise decat ce scrie pe barlow :)) (asa mi-am confirmat si ce se zvonea pe unele forumuri, ca telenegativul 2x, model #126 de la Meade, e de fapt un 1.8x). Alege cu grija obiectul etalon, pt ca trebuie sa-ti si incapa in camp, odata marit de peste 2 ori.




Spor!