-----------------------------------
catalin dumitru
20 Oct 2012 10:35

Practica versus teorie
-----------------------------------
Salutare natiune !

Invit pe toti membrii forumului care sunt mai priceputi in ale opticii sa dezbatem o problema in legatura cu care s-au manifestat destule contre prin vreo doua trei topicuri , contre care zic eu ca de data asta au facut cinste acestui site prin calmul si limbajul civilizat in care au fost postate.

Ca sa nu o mai lungesc , este vorba despre nenorocita asta de pupila de iesire si despre ideea unora ca imaginea printr-un instrument nu are cum sa fie mai luminoasa decat cea obtinuta prin vederea cu ochiul liber. 

Teoria spune ca diametrul pupilei de iesire este egal cu raportul dintre diametrul obiectivului (in milimetri) si grosismentul oferit de ocularul atasat acelui obiectiv.

Astfel daca pupila de iesire e mai mica decat diametrul pupilei de intrare a ochiului( pe timp de noapte sa zicem) , imaginea va fi mai intunecata decat cea obtinuta fara instrument.

Daca pupila de iesire e mai mare , atunci in ochi tot nu ajunge lumina mai multa deoarece irisul va vigneta o parte din ea .

Vreau sa ridic la fileu doua probleme .

1) . De ce este considerat diametrul irisului ca fiind pupila de intrare a ochiului , avand in vedere ca inaintea acestuia mai exista un mediu optic convergent , e vorba de lentila menisc formata de cornee si fata exterioara a cristalinului .
Acest menisc nu aduna si el lumina ? Ca doar nu o fi divergent . Poate ma lamureste si pe mine careva.

2). Aseara am facut un mic experiment cu ajutorul binocularului de microscop pe care insa l-am folosit invers. 
In locul ocularelor am introdus doua obiective de 21 mm diametru de la un binoclu roof Tasco si privind prin redresorul tip plossl care era deja atasat  am tras niste concluzii .
Am experimentat privitul atat cu ambele obiective cat si cu unul din ele acoperit.

Ce credeti ca s-a intamplat ? 
La folosirea ambelor obiective , a crescut luminozitatea imaginii sau a crescut diametrul pupilei de iesire ? 

Ia sa va vad domnilor teoreticieni ...