-----------------------------------
Erwin
20 Oct 2012 12:36


-----------------------------------
Problema este folosirea ocularelor optime în cazul unui instrument dat. Diferite design-uri de oculare permit ob&#539;inerea de măriri diferite astfel încât pupila de ie&#537;ire să se încadreze în limitele normale ale ochiului adaptat la întuneric, între 5-7mm. Este evident că un instrument cu un obiectiv mai mare decât ochiul adună mai multă lumină pe care o concentrează la diametrul pupilei ochiului iar imaginea percepută de retină va fi mai luminoasă &#537;i mai plină de detalii dacă există această potrivire. M-am jucat la început, înainte de a vea habar prea mult despre instrumente cu lentile recuperate. Am constatat practic ce spune Cătălin, că for&#539;ând grosismentul ob&#539;ineam imagine mai întunecoasă decât la un grosisment mai mic, dar imaginea cu un obiectiv de diametru relativ mic, între 20-30mm întotdeauna a fost mai întunecoasă decât cea cu ochiul liber. Cred că există un anumit diametru de obiectiv de la care în sus imaginea este mai luminoasă. De fapt, asta se vede privind cu un binoclu pe timp de zi. Dacă binoclul este mic, 8x30 să zicem, va da o imagine mai întunecoasă decât un 10x50 care au o pupilă de ie&#537;ire similară, un pic depinde &#537;i de calitatea opticii, respectiv transparen&#539;a prismelor &#537;i designul ocularelor. De exemplu, am avut în mână (păcat că nu &#537;i banii pentru el) un binoclu extrem de luminos de 10x50 care avea &#537;i sistem telemetric în ocular, la care nu se sim&#539;ea nicio diferen&#539;ă între imaginea privită cu ochiul liber &#537;i cea prin binoclu. Pe timp de zi evident pupila ochiului este mai mică decât pupila de ie&#537;ire a binoclului care este constantă. 

Nu îmi dau seama dacă cele expuse mai sus ajută cu ceva, nu pot tran&#537;a clar între cazuri dpdv.teoretic.