-----------------------------------
nobody
20 Oct 2012 19:48


-----------------------------------
Titlul reflecta intentia.
Si se bazeaza, evident, pe persupunerea ca "unii" nobody (cata subtilitate :lol: ) vorbeste doar teoretic si ca de fapt n-a pus niciodata ochiul la vre-un ocular. No problem. 
Atat pot sa va spun referitor la acest aspect: va inselati amarnic si este trist ce se intampla.
Foarte trist.

Dar daca este vorba de optica ... accept provocarea.

In continuare, nu am sa raspund atacurilor la persoana si nici nu am sa dezbat argumentele ad-hominem. Acest lucru este treaba moderatorilor si, in ultima instanta, a administratorului acestui forum.

Deci, fara sa trunchiem si sa rastalmacim, hai sa vedem ce s-a spus. Atentie la detalii.
@MariusP, Herr_Alien
Daca-mi permiteti ... in calculele referitoare la "colectatul" de lumina ati scapat un aspect.
Intunecarea imaginii datorita grosismentului.
Si daca duceti pana la capat calculul, veti vedea ca imaginea NU devine mai luminoasa decat cu ochiul liber.
Ce ziceti voi este valabil doar la surse punctiforme de lumina (stele distincte).

@petrica
Tocmai ai descoperit vederea de noapte.  :wink: 
Ai perceput detalii mai multe deoarece ochii ti s-au adaptat la intuneric iar, mai tot timpul, noaptea nu este chiar asa de noapte ... da, vine lumina de la stele.
Un alt aspect, binoclul a facut imaginea mai mare (nu mai luminoasa !) iar ochiul si creierul percepe mai bine contraste la distante aparente (unghiulare) mai mari intre detalii.

Este ceea ce se numeste "Contrast Sensitivity".
Uite-te la poza asta, indepartandu-te de ecran:

P.S.
Referitor la ocularul Huygens, depinde ce numim "acromatic".
Tehnic vorbind, nu este un design acromatic.
Nu se foloseste o lentila negativa cu indice de refractie diferit iar felul de "corectie" nu se aseamana cu un dublet acromat.
Totusi are cromatismul lateral corectat (mai bine zis redus) si are caracteristici bune, in anumite conditii, raport focal mare si camp redus. Interesant este astigmatismul negativ care poate corecta astigmatismul tipului de obiectiv mai sus pomenit.