-----------------------------------
Adrian Sirean
25 Oct 2012 23:53


-----------------------------------
Referitor la transportul prin curier, am luat lucruri mult mai fragile si nu s-a intamplat nimic. Eventual ceri o impachetare mai zdravana. Binoclurile nu se decolimeaza asa usor. Eu l-am scapat si pe jos, in iarba ce-i drept, si nu are nimic. Nu s-a decolimat sau mai stiu eu ce. Dar stii tu, nimeni nu-ti poate garanta.

Referitor la lunete, nu neaparat le face mai intunecate. Daca mergi cu acelasi grosisment ar trebui sa ai aceeasi luminozitate ca orice alt instrument de aceeasi apertura. Sunt avantaje si dezavantaje. Depinde ce vrei, planete, luna sau DSO. Nu cred ca este instrument foarte bun la toate. F5-F6 le impaca pe toate destul de binisor. Un F/D cat mai mare este foarte folositor la planete. Poti lucra cu oculare mai ieftine pe grosismente mari, sticla putina/focala nativa mare, rezulta detalii bune sau foarte bune. La F/D mic trebuie sa introduci un barlow care fie el cat de bun nu se compara cu un F/D mare nativ. Acesta ba distorsioneaza, ba introduce reflexii etc, ai prins ideea...