-----------------------------------
HoO_Germany
25 Noi 2006 17:18


-----------------------------------
@aecrimla

Este un asa refractor pe montura EQ1 cu trepied mic si la http://www.telescoape.3x.ro/refractoare.htm, modelul 804EQ1TA.
Mi-am luat shi unul din ala , din link-ul tau de mai sus ca din ala nu am avut . :-)
Astept sa vina si cei 2 pitici de la Robert sa vad diferenta dintre ele si cel din link.
Mai i-mi trebuie un Dobson Gigant 15' + si un SC de 8 " + shi am cam toate tipurile de instrumente.......Apoi la treaba !!  :roll:     :shock: 


Alea le iau din State la anu.

Dobsonul gigant de 15" trebue sa aiba undeva un sistem de f/4. Daca te gandesti ca 15" sant 381 mm la un sistem de f/4 iese o distanta focala de 1524 mm. Gandind mai departe la construcita acestui dobson, o sa iasa un telescop unde punctul focal unde pui ocularul o sa fie la cam 1800mm inaltime. Acum depinde ce mare esti, poate este max. marime care ai putea loa. 
Si asa un sistem de f/4 nevoieste oculari corectati, adica cel putin Nagler. Asa ca dupa ce s-a cumparat acest Dobson, care nu este cam ieftin, incepi cu plata buna, ca asa Nagler coste repede la 600 Euro ... BUCATA !!

Un 8" SC poti sa-l uiti. Daca vrei 8" cumpara mai bine un sistem Mak-Cassegrain sau Mak-Newton.