-----------------------------------
aecrimla
26 Noi 2006 13:16

Detalii...
-----------------------------------
nu dai nici un detaliu suplimentar. 
1 cum ai facut aceasta comparatie? 
2 ai pus cele doua instrumente unul langa altul? 
3 ai folosit acelasi tip de oculare? 
4 ai mers la aceeasi magnificatie? 
5 ai observat aceleasi tipuri de obiecte si cam in aceleasi conditii de seing? 
6 ce detalii ai vazut cu unul si cu celalalt? 
7 care sunt diferentele intre instrumente la observatii planetare, dar la deepsky? 


1---am folosi cele 2 instrumente in acelasi timp pentru a avea o comparatie cat mai reala ( unul langa altul)in curtea din spatele casei unde este destul de multa poluare luminoasa, dar acceptabil pentru a privi cerul.

2---pe 2 monturi separate.

3---am folosit aceleasi tip de okulare ca cele din link-ul alaturat:
       http://www.teleskop-austria.at/prod.php?tid=19&lng=hun#oku1-goldline-ts

        (am 2 seturi la fel) .... 6 ; 9 ; 15 ; 20 ; mm.

4 & 5--am privit la 2 puncte de reper pe cer...
         a. Luna
         b.M45 (Pleyadele)
6 ---La Luna ( detalii claritate imagine, contrast superior pt Mak, culoare si luminozitate mai buna decat la ED(craterele apar mai clare pe Mak decat pe ED, care aduna prea multa lumina in okular si imaginea este prea luminoasa, facand ca la marginea campului vizual sa nu se distunga clar imaginea.

------la M45 Poate ca diferenta de deschidere a tuburilor optice sa joace un rol ( Mak = 90 mm; ED Apo = 80 mm ), face ca tot prin Mak sa vad imagine mai clara decat prin Apo.Stelele apar mai Punctiform in Mak decat in Apo chiar daca am incercat sa fokalizez cit mai bine instrumentele.

7---Mak     90 / 1250
----ED Apo 80 / 600
Poate ca lungimea focala mai mare a Mak-ului l-a avantajat in observatiile lunare, dar am observat diferente intre ele si la Pleyade unde tot prin Mak am vazut mai bine.
Diferente majore sunt doar cele constructive in rest am folosit aceleasi monturi la ambele instruente.


Scuze ca nu am detailat inainte mesajul meu dar la ora la care am scris mesajul anterior eram la servici intr-o pauza de lucru, in plus nu prea pot sa "povestesc" diferentele intre instrumente, cel mai bine este sa poti sa privesti personal prin ele ca sa vezi diferenta.
De aceea mi-am cumparat diferite instrumente ca sa pot vedea diferentele in privitul live cu ele.
Promit ca in cel mai scurt timp sa atasez poze si informatii detailate despre instrumentele folosite si conditii atmosferice, in momentul observatiilor.