-----------------------------------
auriga
31 Oct 2012 17:44


-----------------------------------
de aceea am postat aici sa vad eventualele probleme/rezolvari.
starchild, urmareste urmatorul rationament:
avem o balanta cu un mic motor pozitionat in punctul de sprijin. pe un taler punem ota-ul nostru de 30kg si pe celalat o contragreutate de 5kg. acum deasupra talerului cu ota fixam o 'macara' ce leaga cu un fir tubul si in cealalata parte are o contragreutate _mobila_ de 25kg. sistemul este in echilibru (sau il ajustam sa fie). acum motorasul nostru ii va fi indiferent daca voi pune 5kg <-> 5kg sau 30kg - 25kg <-> 5kg de acord? 
bun acum in cazul unei monturi ecuatoriale principul este identic, insa centrul de greutate al OTA-ului nu mai parcurge o miscare simpla verticala si una putin mai complexa, in 3D fiind un segment de cerc inclinat la 45 de grade. Deci daca macaraua noastra urmareste aceasta miscare, vom reduce cazul la cel al balantei. Proiectia acestui segment de cerc in plan paralel cu solul este o elipsa, deci miscarea pe o axa o compensam daca punctul de sprijin se misca pe o elipsa. iar cealalta miscare o compensam prin faptul ca sfoara ce leaga tubul ota de contragreutatea noastra de 25kg trece printr-un scripete deci se misca liber, adica montura urca, contragreutatea coboara si invers.

si intuitiv este corect ce spun eu: tubul are virtual cu 25kg mai putin in orice pozitie (asta realizeaza sistemul) si deci montura se comporta in rest ca si cum ar avea un tub de x-25kg. ea tot la fel se comporta, daca eu reusesc in toate pozitiie sa scad 25kg din greutatea tubului.

in plus, dar nelegat de aceasta problema, trebuie sa se faca meridian flip din doua motive: 1). tubul loveste de obicei stalpul/trepiedul dupa un anumit timp si 2). montura este de obicei usor dezechilibrata ca sa "impinga", deci trecand de meridian ar trebui schimbate putin pozitiile contragreutatilor.

ramane problema miscarii liniare pe acea elipsa, care cred eu ca se poate face cu un rulment.

nu este banal de implementat, dar eu am observat diferente semnificative de functionare a monturii intre o incarcare de 5 sau 15kg.