-----------------------------------
Abel Cavași
26 Noi 2006 19:52


-----------------------------------
Din punctul meu de vedere, completitudinea mecanicii cuantice nu este subminată de paradoxul pisicii, deoarece este imposibil să aranjăm sistemul în așa fel încât un singur atom să poată ucide pisica. În general, este imposibil ca un sistem microscopic să influențeze direct un sistem macroscopic. Influențele de la mic la mare se fac gradat, în avalanșă, iar nedeterminarea se propagă de la mic la mare tot în avalanșă. Așa că nu se poate determina precis care atom din care sistem ar fi produs efectul macroscopic. Întotdeauna starea unui sistem macroscopic va depinde de stările a foarte multor atomi care constituie sistemul macroscopic respectiv. De exemplu, în cazul pisicii, există posibilitatea ca fiola de sticlă să nu se spargă, există posibilitatea ca în fiolă să nu se afle otravă, există posibilitatea ca pisica să fie imună la otravă, șamd.

Așadar, după opinia mea, așa numitul "paradox al pisicii" nu ar trebui să fie un impediment teoretic pentru mecanica cuantică, deoarece această teorie absolutizează incapacitatea noastră de a face previziuni.  Dar am înțeles că pe Ella, ca de obicei, nu o interesează opinii, așa că părerea mea poate fi neglijată... :)