-----------------------------------
saiph
06 Noi 2012 00:54

Cuplarea mecanismului de miscare fina la ecuatoriale
-----------------------------------
Salut.

Am un mic carcel logic si ii rog pe cei mai inzestrati cu intelepciune si rabdare sa ma ghideze sa-l depasesc.

As dori sa stiu cum functioneaza cuplajul pt miscarea fina la monturile ecuatoriale.
Sunt sigur ca mai toti folosim des monturile astea si ne place foarte mult sa stim ca ne putem baza pe ele, atunci cand le blocam - sa ramana pe pozitia unde le-am setat. Si totusi de acolo vrem sa le putem si misca, in continuare, cu o anumita viteza, mai mica, controlata.

Adica, in linii mari imi e cat de cat clar: libera, montura se misca in jurul celor doua axe ale articulatiilor; odata blocata, i se preiau si cele doua grade de libertate ramase din constructie.
DAR!... Blocajul nu doar blocheaza montura din a se misca liber, ci si ii permite utilizatorului sa o controleze fin. Ceea ce imi creaza insusi carcelul de care aminteam: blocare <=> miscare?!...

O fi din cauza ca n-am masina si nu inteleg ambreiajele, o fi ca n-am fost suficient de atent la 'Mecanisme' (dar stiu ca n-am chiulit si nici nu eram cu capul in nori (prea mult) in perioada aia), cert e ca nu ma prind cum se produce efectiv comutarea intre cele doua tipuri de miscare prin intermediul unui simplu blocaj. Ce face el mai exact, atunci cand il actionam?

Am cautat pe net dupa "equatorial mount RA DEC clutch" si nici din poze, nici din vorbe nu m-am prins cum e cu dracovenia asta. Nu ca n-as sti engleza... :P

Deci, daca aveti si ceva scheme la indemana si un pic de talent pedagogic, sunt tot numai urechi :D


Va multumesc.
Cer senin!