-----------------------------------
zoth
09 Noi 2012 12:11


-----------------------------------
Oho ... deja s-au adunat cateva date interesante, multumesc lui Mircea si Tavi pentru interventii.
Se pare ca intradevar istoria primului ocular compus este mai complicata decat pare la prima vedere.
Am notat anul 1630 cu aparitia ocularului Scheiner (prima varianta de ocular erector din 2 lentile convergente) si anul 1645 cu varianta corectata mai bine a lui Rheita, tot ocular erector format de data asta din 3 lentile convergente.
Din ceea ce am citit pana acum, cu siguranta acest ocular (a lui Rheita) a fost preluat de Giuseppe Campani si montat pe lunetele de focala lunga, ocular ce va adopta in timp si noul nume de ocular Campani.
In ce priveste ocularul Huygens aici cred ca apar oarece confuzii:
Exista pe de o parte surse biografice care specifica destul de clar ca ocularul "campanian" este unul de tip erector format din 3 lentile convergente, precum exista si surse care spun ca maestrul Giuseppe monta pe microscoapele construite de el oculare alcatuite din doua lentile convergente, oculare pe care unii le denumesc tot campaniene.
Eu unul nu vad o probabilitate mare ca acelasi ocular (in speta cel huygenian) sa fi fost descoperit de doua persoane diferite in momente de timp diferite. Aceasta supozitie se bazeaza pe faptul ca la ocularul negativ Huygens apare o particularitate extrem de interesanta care il deosebeste de toate celelalte oculare aparute pana in ziua de azi cu exceptia ocularului Tolles care este in fapt tot un Huygens dar in varianta solida.
De aici s-a nascut de fapt nedumerirea mea legata de anul de aparitie al ocularului negativ Huygens.
Exista si pasaje nostime legate de anul de aparitie al acestui ocular: un personaj pe care il stimez in mod deosebit, Chris Lord da ca an de aparitie al acestui ocular 1703, omitand faptul ca Huygens a murit in 1695.