-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Noi 2012 23:02

Telescopul de voiaj
-----------------------------------
Eu sunt sedentar ,nu prea fac calatorii.
Dar asta nu inseamna ca nu fac deloc.
Cea mai nordica localitate in care am ajuns in viata mea a fost Jodrell Bank situata la latitudinea de 53,3 grade Nord si de unde am cateva poze afectuoase cu marele (radio)telescop de 75 metri diametru.
Iar cea mai sudica localitate in care am ajuns a fost Giza ,aflata pe latitudinea de 30 grade Nord si de unde am niste poze mai scortoase cu batranele piramide.
Intre timp,lumea a devenit mult mai fasneata,si deci calatoreste mai mult.
De aceea ,constructia de telescoape de voiaj a devenit un fel de sport astronomic pe cont propriu.
Iata mai jos,o realizare din domeniu ,care m-a impresionat: este un reflector newtonian de voiaj cu apertura de 114mm si  F=500mm,construit de olandezul Roel Weijenberg si care ,inchis are gabaritul de 20x21x13 cm si greutatea de aproximativ un kilogram-deci cam cat un binoclu bun.

http://www.roelblog.nl/2011/04/nieuw-bouwprojectje-114mm-f44-mini-dobson/#more-769

Noi romanii,suntem mult mai saraci cu banii dar nu si cu duhul.
Oare daca vom calatori,avem pregatit la indemana telescopul care sa ne insoteasca si care sa nu declanseze alarma antiterorista pe aeroporturi?
Eu unul nu l-am avut si sunt sigur ca ma veti crede cand va spun ca-mi pare rau.

Mircea