-----------------------------------
Adrian Sirean
11 Noi 2012 17:10


-----------------------------------
Cel mai bun efect mi-l imaginez doar cu o singura fereastra. In acest caz am obstructie zero. Doar ca va trebui sa profit la maxim facand fereastra cat mai mare posibil. Si pozitionand-o intre spidere in zona cea mai buna, nicidecum pe zona tubului focuserului. Dupa calcule rapide ar iesi cam de 90mm dar va trebui sa pun in practica pentru a vedea exact. Ar iesi un raport f/13. Prin mai multe ferestre cu siguranta efectul nu va mai fi acelasi, avand in final un spider cu mai multe brate. Acest lucru s-ar vedea foarte clar la defocalizare, care nici pe departe nu va mai fi asa lina, imediat vor aparea pescarusii. 
Maine ma dotez cu tot ce trebuie sa aplic acest experiment si presimt ca asta va fi pentru mine setupul ideal: 90mm la planete si luna, si full aperture la DSO, totul intr-un singur instrument. 

PS: Aclimatizarea nici nu intra in discutie. Telescopul, atat in perioada rece cat si vara, stand la curte il tin intr-o incinta care nu este incalzita. Iar colimarea o fac foarte precis cu un colimator laser care si acesta a fost verificat in prealabil prin metode deja foarte bine cunoscute.

PS2: Am facut in calcul si chiar si la 80mm as obtine mai mult de dublul luminozitatii celor 50mm. Un 90mm ar trebui sa fie suficient, sa nu mai vorbim de disparitia aproape in intregime a turbulentelor care era factorul cel mai deranjant dupa luminozitatea excesiva.

PS3: Nici nu vreau sa ma gandesc ce va iesii daca aplic metoda de mai sus unui newton de 14 inch. Ar iesii probabil vreo 120/1600 tot la f/13. Spun acest lucru pentru ca intentionez in viitorul apropiat sa sar la 14 inch. Iar daca aceasta metode da rezultate, imi iau gandul de la lunete care desi ma interesau tare pana acum erau un domeniu necunoscut pentru mine.