-----------------------------------
Adrian Sirean
11 Noi 2012 20:30


-----------------------------------
O inclinare a focuserului cu cateva grade mi se pare cel mai simplu tweak de facut. Majoritatea focuserelor Crayford au aceasta abilitate. Un apocromat Takahasi, este foarte greu de egalat nici nu se pune problema. Ideea de baza este sa scot un instrument pentru planetare cat de cat bun din ce am deja, in cazul de fata un newton dar in acelasi timp fara a-l modifica deloc, putand fi utilizat in continuare la DSO in varianta standard.

Ce imi place cel mai tare, este ca oricat as mari, stelele sau satelitii planetelor raman punctiforme fara coma deloc pe tot campul vizual. In varianta standard, una ca focusatul era foarte limitat si alta ca pe la vreo 250-300X nimic nu mai era punctiform oricat m-as fi straduit. De aici si inposibilitatea de a rezolva stele duble in varianta standard, decat in nopti foarte calme dar care stim ca sunt de cateva ori pe an.
Am incercat, de exemplu cu Castor. Prin varianta standard aproape ca nu vedeam ca este o dubla decat daca defocalizam imaginea. Prin fereastra laterala in schimb, cu un focus perfect, se observa foarte bine acest lucru, doar ca luminozitatea era mult redusa.

PS: Am masurat acum si "fereastra celebra" care are 56mm nu 50 cum credeam. La o deschidere de 100mm obtin o suprafata de 78,5 comparativ cu 21,98 cat aveam la 56mm deschidere, deci de 3,5 ori mai multa luminozitate.