-----------------------------------
starbuck
17 Noi 2012 17:32


-----------------------------------
Pentru turbulente nu vad ca solutii decat o aclimatizare buna, observatii la un unghi de minim 45 de grade, evitarea zonelor cu contrast termic ridicat (betoane, ape, zone industriale, etc) si nu in ultimul rand consultarea prognozelor meteo mai ales privind schimbarile de temperatura si viteza vantului (mai ziceti si voi ca eu am obosit :) ). Chiar daca aparatul anterior mentionat masoara doar un parametru perturbator (sky glow-ul) ideea de baza inaintea estimarii performantelor unui instrument ramane evaluarea si a seeing-ului, respectiv a transparentei. Cred ca de acum inainte (pentru ca am vazut foarte putine asemenea precizari) ar trebui ca la orice relatare de genul "cu telescopul X si ocularul Y se vede in acest fel corpul Z" ar trebui precizate si conditiile de seeing, transparenta si luminozitate cu una din scalele existente pentru fiecare parametru. Eventual pentru intelegerea generala mai facila sa se propuna de comun acord niste metode sau scale unice in acest sens. Si atunci nu ne vom mai mira de exemplu ca aseara cu ocularul de binoclu s-a vazut mai bine M13 decat cu alaltaieri seara cu Hyperionul. Stiu ca efortul este considerabil dar numai asa putem sa nu inducem lumea in eroare (chiar daca neintentionat) si in primul rand pe noi insine.