-----------------------------------
jimao22
28 Noi 2012 18:32


-----------------------------------
Folosind un colimator laser tocmai ca ai nevoie de un cerculet pe oglinda principala.

Daca nu ma inseala memoria, chiar aici pe forum am vazut cum cineva si-a marcat cu un cerculet centrul oglinzii principale. Cauta la Self-made fara sa disperi (oricum vei gasi multe lucruri interesante acolo) si vei gasi cum sa faci asta.

Colimarea cu laser la newtonian se face asa:
- aduci port-ocularul in pozitia de minim (cat mai aproape de tubul telescopului) si introduci colimatorul laser in locul ocularului
-  dai drumul la laser si te uiti pe sus prin tubul telescopului ca raza laser sa ajunga in Cerculetul din centrul oglinzii principale, cerculet pe care tocmai l-ai trasat cum se explica unde ti-am spus sa cauti
- daca nu pica in cerc, reglezi oglinda secundara din cele 3 suruburi cu cap inbus pana ajungi cu raza laser in centrul cercului care e centrul oglinzii principale
- trebuie sa faci asta cu grija, fara sa strangi foarte tare sururburile sau sa le desfaci prea tare, ca sa nu risti vreun accident. Tot din acest motiv, colimarea o faci cu tubul telescopului la orizontala - daca scapi o scula in tub sa nu se duca si sa-ti sparga oglinda principala ca e jale !
- te intorci la port-ocular si te uiti unde se intoarce raza laser in colimatorul cu laser. Daca e bine colimat, traseul razei trebuie sa fie acelasi la dus ca la intors, deci raza laser trebuie sa se intoarca exact de unde a plecat, adica in laser. De obicei nu e asa, si asta se vede pe cadranul inclinat la 45 de grade al colimatorului laser.
- in spate la oglinda principala ai 6 suruburi - 3 de reglaj si 3 de fixare a oglinzii in pozitia reglata.
- le desfaci pe cele de fixare si umbli la cele de reglare pana cand raza laser face ce zisei mai sus - se intoarce la origini
- dupa ce ai ajuns acolo, strangi la loc usor suruburile de fixare si gata.

Nu stiu o alta metoda de colimare in care sa nu ai un marcaj pe oglinda principala, oricare ar fi el. Am facut colimare si fara colimator laser, cu un tub de film foto in care am facut o gaura minuscula si am pus un triunghu reflectorizant pe interior, dar marcajul de pe oglinda principala tot trebuie sa existe (cel mai bine in acest caz ar fi ca acel a marcaj sa fie tot un triunghi, intors invers fata de cel de pe capac - tehnica e un pic mai complicata dar mai precisa, in ciuda faptului ca nu foloseste tehnici ultramoderne).

Cam asta e. Bafta si spor la treaba.
Colimarea este unul din cele mai importante si de baza tehnici pe care trebuie sa o stie orice astronom amator care se respecta.

PS - vezi ca mai este un articol excelent al lui Marcel Jinca, tot aici pe forum, in care povesteste despre tehnicile de colimare, mai bine ca mine, cu poze cu tot.