-----------------------------------
stelaru
29 Noi 2006 16:20


-----------------------------------
Ad libris are o carte superba depre univers - Cunoasterea universului sau asa ceva. E vreo 200,000 lei -merita banii. Nu e pentru profesionisti, dar eu cred ca e buna destul pentru inceptaori.

Un telescop daca vrei portabil, te inteleg bine... Si eu am pierdut timpul si am plictisit oamenii de pe forumul asta pana am ajuns la o concluzie c are cantarea... peste 40 kg!! :evil: 

Cel mai bun telescop e ala de-l poti lua cu tine in spate, nu ala super-grozav care sta in debara...

Pe de alta parte, s-ar putea sa vrei sa te joci cu el si ziua.

O solutie intermediara ar fi un tub Mak-Cass (sau echivalent) mititel de la LOMO - are Robert si mi se pare decent la pret, il poti compara cu un MEADE- spotting -scope de exemplu. Il pui usor pe o montura ecuatoriala, de care o fi, ca e usor (pina in 3 kg).

Mai vezi un program gratuit de pe net -Stelarrium, sa te lamuresti cu constelatiile etc.

Per total "spargi" pana in 400 EUR, cred. 

Pe urma vezi cum te-aranjeaza. Daca iti va placea, mergi la aperturi mai mari (evident si mai grele), telescopae mai pretentioase, monturi mai complicte, autostar, poze astronomice  etc.

Daca nu iti va placea, sau nu vei avea posibiltati sa mergi inainte pe pasiunea asta, rami cu un tub optic decent, pe care il poti folosi la poze de zi, de exemplu.

Sau il vinzi - e mai usor de vandut decit telescopae mari si grele, scumpe.