-----------------------------------
HoO_Germany
29 Noi 2006 16:21


-----------------------------------
Ok, citind ca se face calatoria cu masina si vrei sa iei telescopul in grecia (ce nu face nici o problema la vama) atunci spun si eu, ca idea cu Dobson nu este pentru acest Trip gandit.
Eu as recomanda in cazul asta un ED80/600 pe o montura EQ3 unde si acolo se poate motoriza ambele axe.
Cu aceasta combinatie esti nu numai la munte in romania transportabil, dar poti pune bine in portbagaj la masina si sa iei telescopul si montura cu tine in grecia.
Un Newton mic de 130/650 este tot transportabil bine si optica este parabolica, dar telescopul este mai gros si se pune problema, ca trebue pus bine in portbagaj la drum. Mai departe acest telescop are un focusar de 1,25" unde la viitoare facut de poze nu este suficient.
Dobsonul pe o montura HEQ5 nu este transportabila destul, ca tubul acestui Dobson are o lungime de 1200mm si o grosime de 230mm. Inca montura HEQ5 ia relativ mult loc in masina. Bine, ar merge totul, dar depinde de masina  :wink: 
Un ED 80/600 este un instrument bun pentru deepsky si pentru planete pana la o marire de cam 160x. Fotografic tot ai putea lucra cu el in viitor, asa ca baza ar fii data. Eu as zice, ca acest instrument ar fii in cazul tau, cam cel mai optimal.