-----------------------------------
starbuck
30 Noi 2012 16:52


-----------------------------------
@alex
Dupa parerea mea scopul ATM-ului nu este de a produce la precizie sau scara industriala componentele unui telescop. Abordarea "homemade" are scopul de te familiariza cu in primul rand cu principiile constructive ale componentei respective si apoi de a studia posibilitatea unor variante mai performante. Sa luam de exemplu montura ecuatoriala: principiul ei constructiv este de a asigura miscarea telescopului pe cele doua axe: RA si DEC. Miscarea asta genereaza mai departe diversitatea formelor constructive ca exprimare a originalitatii fiecaruia iar fiecare varianta are avantajele si dezavantajele in functie de atributele tubului optic folosit. Nu are rost sa te arunci imediat la alta varianta numai pentru ca ti se pare tie mai "cool" sau mai atractiv vopsita si cu suruburi "bling".  
Mie de exemplu pentru refractorul de 70/900 mi s-a parut atat interesant ca realizare cat si economic sa substitui numai pentru observatiile vizuale o montura cel putin alt-azimutala de aproximativ 400 de RON cu un pipe-mount (cu miscare atat alt-azimutala cat si ecuatoriala) la nici 150 RON si cu diferente nesemnificative de operare. Apoi multe alte idei au inceput sa opreasca si in "statia" mea de autobuz ca sa zic asa, idei pentru care sper sa gasesc si timpul necesar pentru ca banii, asta e, intotdeauna trebuie luati in calcul. Sfatul meu e asadar sa termini montura aceea oricum, asa cum crezi tu. Abia dupa asta vei intelege cu adevarat ce am vrut sa spun cu toate ca ai facut deja si alte componente si ar trebui deja sa ai o idee :) ...