-----------------------------------
Mitu Catalin
29 Noi 2006 22:20


-----------------------------------
Pai eu zic sa ne mai dai ceva detalii. Ai masina si rude la sat ? Daca da atunci portabilitatea nu prea e o problema . Eu iti recomand sa te uiti macar o data printr-un telescop dar daca te grabesti o luneta de 70mm si montura alt az ar fi un instrument minim care te-ar lamuri despre ce este vorba fara sa-ti darame buzunarul. Din alt punct de vedere daca iti iei un dobson de 200mm nu cred ca vei fi nevoit sa-l mai schimbi iar daca vei dori sa-l vinzi vei gasi mai usor cumparatori (bineinteles coborand cu 100e pretul initial). Din pacate prin binoclu nu o sa vezi detalii pe planete iar astea sunt tocmai cele mai  comode obiecte cu efect WOW si cum nu stai la tara nu poti sa vezi nici DSO-urile accesibile unui asemenea instrument. 
Personal am avut o luneta cu obiectiv din ochelari de 60mm , un 114mm f/8 pe eq3 si un dobson de 200mm fara oglinda pyrex pe care inca il mai am pus pe montura astro5 pe care sa devina semi GOTO (dob-ul de 200 este intr-adevar upgradabil) .Toate instrumentele mi-au placut la vremea lor (ceva mai putin luneta -era abominabila dar nu se putea altfel in 1988 ).