-----------------------------------
HoO_Germany
30 Noi 2006 00:10


-----------------------------------
"Cu ochiul liber e frumos sa privesti stelele. Cu binoclul e si mai frumos, dar cu telescopul mie nu imi place sa urmaresc stelele, datorita campului mai mic. Deci daca vrei pentru stele, nu cred ca ar trebui sa iti iei telescop."????
 Daca nu sunt prea insistent, imi puteti explica mai "babeste" cum stau lucrurile cu observarea prin telescop? Io unul am inteles din explicatia lui Forever_Man ca daca te uiti "in sus (si ai grija la canale)" vezi foarte multe stele. Daca te uiti cu telescopul, vezi cate una pe rand. Am vazut pe acest forum o fotografie cu o oglinda de 200mm si un "obiectiv" de telescop (daca are asa ceva). Inteleg eu ca oglinda cu cat ii mai mare cu atat capteaza lumina mai multa si obiectul urmarit se vede mai clar (si mai mare??). Am mai inteles ca dintre cele doua telescoape care mi le recomanda cei de la Sky-Watcher cel mai bun ii binoclul. 
       Intrebari :
        Care este diferenta dintre 13065PEQ2 si Dobson 203mm Pyrex ? Prin primul se vad lucruri cu o claritate mai slaba decat prin al doilea??
        Imi cumpar un telescop ca sa pot vedea o stea? (adica daca ma uit printr-o teava o vad mica, iar daca ma uit prin telescop o vad mai 
marisoara)
        Poate imi explicati notiunea de "camp mai mic" . Un exemplu tot babesc : comparatia dintre telescop si binoclu: telescopul este ca o raza laser ,te uiti la un punct fix,  iar binoclul ca un bec normal (care lumineaza toata casa). Cam asta am inteles pana acu. Astept si alte raspunsuri. Va multumesc anticipat.

Tema este, ca la uitare la stele, nimanui nu-i trebue un telescop. Cumpararea unui telescop este interesant a se uita la roiuri inichise/deschise, la deepsky obiecte cum e nebula M42, la nebulae planetare cum e M 57 / M27, la planete Saturn, Jupiter, Marte, Venus, la luna si atentie... la soare (dar cu filtru capabil si extra pentru observari solare!!!.
De asta se cumpara un telescop. Mai departe se cumpara un telescop, a putea deosebi stele duble sau mai multe. 
Cine isi cumpara un telescop a se utia la stele, arunca banii afara, ca va dau dreptate, cu ochii liberi sau mai bine cu un binoclu se vede o gramada de stele.
Acum daca se obtine un telescop, este depinde ce se gandeste a face cu el, adica, ramane la observari vizuale, ar ajunge un Newton 150/750 pe o montura EQ3. Aceasta combinatie arata mai mult la deepsky, roiuri deschise si bine la luna/soare, dar mai putin la planete si nebulae planetare. 
Acum inca mai este o deosebire si se poate gandii, unde este dorul mai mare a observa cerul. 
Se doreste a vedea mai multe detalii pe planete, atunci se cumpara un telescop cu o distanta focala de cel putin 1000mm si mai lung. Se gandeste a fotografia cu acest telescop vreo data, atunci sa ramane telescopul pana 750mm focala si sa se investeze mai multi bani in montura.
Daca nu se gandeste a observa in principal planetele, atunci ramane a cumpara un telescop cu o focala mai scurta (cam 750mm) si pus pe o montura stabila, sau un Dobson de 8".

Se vede, greu nu este a achizitiona o combinatie, daca se stie macar directia, unde s-ar folsi instrumentul.

Adineauri am fost afara si am putut testa niste telescoape intre ele  :)