-----------------------------------
dragos.n
05 Dec 2012 16:56


-----------------------------------
Am facut fotografiile rotilor si masuratorile.

Cele doua roti mici si negre sunt din otel si au diametrul interior de 32,2mm, si unul exterior de 44mm. Ambele au un shtutz pentru fixare in interior. Se vede la una din ele. Grosimea lor este insa diferita, una are la nvelul dintilor 4,5mm, cealalta are 9,5mm. Dintii sunt in numar de 52 la ambele roti, si sunt drepti, dar daca melcul este asezat, putin inclinat poate functiona bine. Modulul pare sa fie 1,25, dar nu sunt sigur.

Pentru fiecare am gasit niste inlocuitori de melci din bronz cu diametrul exterior de 13,5 si gaura cu diametru intern de 7mm.

Roata cea mica de bronz are diametru exterior de 53,4, cel interior de 5mm, grosimea la nivelul dintilor de 3,2mm iar in jurul axului de 12,5mm. Numarul de dinti este de 60 si modulul pare sa fie 1.

Roata cea mare din bronz are diametrul exterior de 145mm, interior 5mm, grosime la dinti 3mm iar la ax 24mm. numarul de dinti este 144, iar modulul pare tot 1.

Estimarea modulului am facut-o prin comparatie cu niste roti aduse din Anglia.

Edit. La o examinare mai atenta, am vazut ca modulul rotilor de bronx este un pic mai mare decat 1, dar nu stiu cat exact. Astfel, la acelasi diametru cu o roata cu modul 1 din Anglia, roata mica de bronz are cu 4 dinti mai putin.